, Τετάρτη
22 Μαΐου 2024

search icon search icon

Κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδυσεων στη Θεσσαλονίκη για το δάνειο…

dimotiko-sumvoulio02032015 (13)
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη τους όρους σύναψης δανείου ύψους 37,5 εκατ. ευρώ, που θα έχει ως στόχο την υλοποίηση έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα στην πόλη.
Με αφορμή τον διάλογο που ξεκίνησε για το θέμα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, διατυπώνει σήμερα, μέσω γραπτής ανακοίνωσης, τη θέση του για τη χορήγηση δανείου.
“Η συνομολόγηση δανείων με πιστωτικούς οργανισμούς της Ε.Ε, τα οποία θα αξιοποιηθούν προς όφελος της ανάπτυξης στη χώρα μας μέσω των ΟΤΑ, είναι ευπρόσδεκτη, εφ’ όσον όμως πληρούνται κανόνες και προϋποθέσεις που δεν θα οδηγούν σε νέα υπερχρέωση και θα συμβάλλουν σε ένα νέο τοπικό αναπτυξιακό πρότυπο”, αναφέρει ο κ.Αβραμόπουλος.
Προσθέτει χαρακτηριστικά πως “στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, η λήψη ενός δανείου, όπως αυτό των ευρώ 37,5 εκατομμυρίων από την Ε.Τ.Επ., πρέπει να αντιμετωπιστεί με γνώση και υπευθυνότητα”.
Ο κ.Αβραμόπουλος τονίζει πέντε σημεία που θα πρέπει να εξεταστούν, τα οποία είναι: “οι ενδεχόμενες αδυναμίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του Δήμου”, “η αποπληρωμή των χρεών του Δήμου προς Δημόσιο, Οργανισμούς του Δημοσίου, προμηθευτές”, “οι δαπάνες που θα απαιτηθούν για το λειτουργικό κόστος των επενδυτικών προγραμμάτων και των έργων που θα επιλεγούν ώστε να μην καταντήσουν άχρηστα ‘κουφάρια’”, “η ανάγκη για μείωση των δημοτικών τελών ως μέτρο ανακούφισης των πληττομένων από την οικονομική κρίση πολιτών” και “η πειστική απάντηση, με αδιάσειστα οικονομικά στοιχεία, ότι η λήψη ενός τέτοιου δανείου δεν θα υποθηκεύσει το μέλλον του Δήμου”.
“Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την ‘αξιοποίηση’ δανείων τα οποία έχουν ληφθεί κατά το παρελθόν και τα οποία ακόμη –αλλά και για πολλά χρόνια- αποπληρώνει ο Δήμος δημιουργεί αρνητικά ανακλαστικά. Η πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου και οι ευνοϊκοί όροι για τη σύναψη του δανείου αποτελούν σημαντικούς αλλά όχι μοναδικούς παράγοντες ώστε να βαρύνουν αυτοί μόνοι στην απόφαση για τη λήψη του δανείου”, προσθέτει ο κ.Αβραμόπουλος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.