Στη Θεσσαλονίκη το "Ελ. Βενιζέλος" με… χιλιάδες μετανάστες


Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» – που βρίσκεται από τις 13 Αυγούστου αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κω και φιλοξενεί ήδη 1.700 Σύρους πρόσφυγες –  αναχωρεί σήμερα Τετάρτη, χωρίς ωστόσο, να έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, ποιες θα είναι οι ενδιάμεσες στάσεις του και ποιος ο τελικός προορισμός, (αλλά ούτε και τα δρομολόγια που θα ακολουθήσει στη συνέχεια)
Ναυτιλιακές πηγές σημείωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ήδη σχετικό σήμα για απόπλου του Ελ. Βενιζέλος στις 11 το βράδυ της Τρίτης έχει σταλεί από την ΑΝΕΚ στο λιμεναρχείο της Κω και με ενδιάμεσους σταθμούς σε Κάλυμνο και Λέρο, με τελικό προορισμό τη… Θεσσαλονίκη.
Πιθανότατα, αμέσως, μετά την αποβίβαση των προσφύγων στο λιμάνι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, το πλοίο θα ανεφοδιαστεί και αναμένεται να ξεκινήσει νέο δρομολόγιο για μεταφορά μεταναστών.
Στο μεταξύ, τη ναύλωση πλοίου για 2.500 πρόσφυγες δρομολογεί η κυβέρνηση με στόχο να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, σκοπός είναι το πλοίο να κάνει το… γύρο των νησιών και να συγκεντρώνει πρόσφυγες. Επειδή υπάρχει πρόβλημα γρήγορης ταυτοποίησης, ελλείψει των υποδομών και ελλείψει του ανθρώπινου δυναμικού, αυτή θα γίνεται μέσα στο πλοίο.
Από την Κω, σύμφωνα με το kosnews24.gr, έφυγαν χτες βράδυ άλλοι 700 μετανάστες με το πλοίο της γραμμής και αποσυμφορήθηκε κάπως η κατάσταση, ωστόσο σήμερα το πρωί έφτασαν επίσης 700 μετανάστες. Αυτή τη στιγμή στο νησί υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 3.000 μετανάστες.
Την ίδια ώρα, αμεσα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι Κινητές Μονάδες Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε Κω και Λέρο, ενώ μακροπρόθεσμα θα εγκατασταθεί Κινητή Μονάδα και στη Χίο. Μάλιστα, στην Κω σχεδιάζεται μόνιμο Κέντρο Υποδοχής που δεν υπήρχε έως τώρα.
Στις Κινητές Μονάδες θα διεκπεραιώνονται όλες οι διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης, ενημέρωσης δικαιωμάτων, εντοπισμού ευάλωτων πληθυσμών, παραπομπής σε δομές φιλοξενίας και παροχής ειδών υγιεινής, ρουχισμού κ.λπ.
Πάντως νωρίς το πρωι σήμερα, τόσο ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης όσο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν γνώριζαν κάτι σχετικό με το… πλοίο των μεταναστών!
ΛΙΜΑΝΙ φωτο Σάββας Αυγητίδης