, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στην Ελλάδα ο Μπεν Νίνταμ; Νέα στοιχεία για την εξαφάνιση – θρίλερ

ben (9)Την Παρασκευή 15 Μαΐου φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή «Τούνελ» ο Βρετανός επικεφαλής της ομάδας έρευνας Ματ Φένγουϊκ, έμπειροι ντετέκτιβ, ο Άγγλος δημοσιογράφος Μαρκ Γουίτι και η οικογένεια του Μπεν.
Οι Βρετανοί αξιωματικοί ζήτησαν να εμφανιστούν στην εκπομπή με σκοπό να ενημερώσουν το Ελληνικό κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση. Απευθύνθηκαν στους μάρτυρες που γνωρίζουν για το θρίλερ, να μιλήσουν.
Ανακοίνωσαν πως υπάρχει και αμοιβή δέκα χιλιάδων αγγλικών λιρών σε όποιον δώσει μια αξιόπιστη μαρτυρία που θα οδηγήσει στον αγνοούμενο νέο, που σήμερα θα είναι 26 χρόνων. Την αμοιβή προσφέρει η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση για την πάταξη του εγκλήματος, «Crimestoppers» που συνεργάζεται με την αστυνομία του Νότιου Γιορκσάϊρ.
Δείγμα DNA του Μπεν που κρατήθηκε στο νοσοκομείο όπου γεννήθηκε, είναι στη διάθεση των Βρετανικών και των Ελληνικών Αρχών. Η οικογένεια Νίνταμ και οι αστυνομικοί που ερευνούν εκ νέου την υπόθεση, απηύθυναν έκκληση σε όποιον νομίζει ότι έχει κοινά χαρακτηριστικά με το αγνοούμενο παιδί, να υποβληθεί σε εξέταση ταυτοποίησης. Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στον Βρετανικό Τύπο και όλοι πιστεύουν πως το κλειδί για τη λύση του μυστηρίου, βρίσκεται στη χώρα μας.
Τα στελέχη της Αγγλικής Αστυνομίας που φιλοξενήθηκαν στο στούντιο κατά τη διάρκεια της εκπομπής, παρακολούθησαν τη ροή των πληροφοριών. Για κάποιες πολύ συγκεκριμένες μαρτυρίες που αξιολογήθηκαν ως σοβαρές, ήρθαν και οι ίδιοι σε επαφή με τους μάρτυρες μετά και από δική τους επιθυμία.
ben (6)Ο Μπεν Νίνταμ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την Κω στις 24 Ιουλίου 1991, σε ηλικία 21 μηνών. Η οικογένειά του βρισκόταν στο νησί συνδυάζοντας εργασία και διακοπές και έμενε σε τροχόσπιτο στην αγροτική περιοχή Ηρακλής. Εκείνη την ημέρα, ο θείος του απομακρύνθηκε με μηχανή και το παιδάκι τον ακολούθησε. Όλοι πίστεψαν ότι τον πήρε ο θείος του στη βόλτα και η εξαφάνισή του δηλώθηκε αρκετές ώρες αργότερα. Παρά την άμεση κινητοποίηση το παιδί δεν βρέθηκε.
Για δυόμισι δεκαετίες η οικογένεια Νίνταμ ποτέ δεν σταμάτησε να ψάχνει. Τα μέλη της ταξίδευαν συχνά στην Ελλάδα προκειμένου να βρουν μαρτυρίες που θα οδηγούσαν στα ίχνη του Μπεν. Στην προσπάθεια τους να κάνουν γνωστή την υπόθεση στο ευρύ κοινό, συγκέντρωσαν πολλές πληροφορίες και ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε εξέταση DNA. Όμως όλες οι απαντήσεις ήταν αρνητικές και την ελπίδα διαδεχόταν η απογοήτευση.
Το 2011 η εκπομπή «Ημερολόγιο» του τηλεοπτικού σταθμού ITV του Γιορκσάιρ, ζήτησε τη βοήθεια της Αγγελικής Νικολούλη. Ο μόνος τρόπος για να βρεθεί ο Μπεν ήταν να δοθεί δημοσιότητα για το θέμα στην Ελλάδα. Από εκείνη την παρουσίαση στο «Φως στο Τούνελ» η οικογένεια κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες από όσες είχαν συγκεντρωθεί τα προηγούμενα είκοσι χρόνια. Όλες οι μαρτυρίες τέθηκαν στη διάθεση των Αρχών.
Στις αρχές του 2015 η Βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μια νέα έρευνα για τον Μπεν Νήνταμ. Άμεσα συστήθηκε ειδική ομάδα αξιωματικών με έδρα την Αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ, με επικεφαλής τον επιθεωρητή Ματ Φένγουϊκ. Η επιχείρηση ονομάστηκε «Επιχείρηση Μπεν» και πλαισιώνεται από επτά αξιωματικούς με μεγάλη εμπειρία στην έρευνα εγκλημάτων αλλά και σε ανεξιχνίαστες υποθέσεις.
ben (5)Ένα μεγάλο μέρος των ερευνών θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και άλλες έρευνες που πρέπει να γίνουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι μαρτυρίες εξετάζονται από την αρχή μία προς μία από άλλη οπτική γωνία.
Πληροφορία που είχε φτάσει στο «Τούνελ» τον Ιανουάριο, έκανε λόγο για μία οικογένεια Ρομά που το 1991 απήγαγε τον Μπεν από την Κω. Σύμφωνα με τον μάρτυρα η συγκεκριμένη οικογένεια βρήκε τον Μπεν στο δρόμο, τον κοίμισε και τον έκρυψε κάτω από καρπούζια που πουλούσε. Μ’ αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να φύγουν από το νησί χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Λίγο καιρό αργότερα ο μάρτυρας κατέθεσε στις Βρετανικές Αρχές. Σε πρόσφατη επικοινωνία του με το «Τούνελ» υποστήριξε πως μετά την πρώτη επαφή που είχε με την εκπομπή, συνέχισε την έρευνα του σχετικά με την υπόθεση και κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Μπεν απήχθη από τους Ρομά προμελετημένα και όχι τυχαία.
Επικοινωνία με τις Αγγλικές Αρχές
Όσοι ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με την ομάδα έρευνας της αστυνομίας του Νότιου Γιορκσάιρ, μπορούν να τηλεφωνούν χωρίς χρέωση στο νούμερο 00 44 114 296 3022. Η γραμμή λειτουργεί καθημερινά ενώ υπάρχει τηλεφωνητής με μήνυμα στα ελληνικά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν τον αστυνόμο κ. Θάνο που μιλάει ελληνικά.
Η επικοινωνία με τους Βρετανούς αστυνομικούς μπορεί να γίνει και μέσω μέιλ στο [email protected]
Μέσω Τουίτερ μπορούν να γράφουν στο #BenNeedham. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν ακόμη να καλούν στην Βρετανική μη κυβερνητική φιλανθρωπική οργάνωση «Crimestoppers» για την πάταξη του εγκλήματος και να δώσουν ανώνυμα την πληροφορία τους στο νούμερο 0044800 555 111.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.