, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στη Χαλκιδική, οι δρόμοι το χειμώνα γίνονται πάλι… ρέματα!

IMG_20141109_163557

Του Χρήστου Μάτη*

«Βρισκόμασταν σε επιφυλακή όλο το Σαββατοκύριακο, ενώ ήμουν σε συνεχή επικοινωνία με τους φορείς όπου δεν αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα σε καμία περιοχή. Ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Αχιλλέας Παπαστεργίου με ενημέρωσε πως τα φρεάτια λειτουργούν κανονικά και δε σημειώθηκε κάποιο πρόβλημα σε Συκιά, Σάρτη, Νικήτη ή σε κάποια άλλη περιοχή, ενώ στη Νικήτη βρέθηκα και εγώ εχθές.»”

Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας Γιάννης Τζίτζιος, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατούσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο των βροχοπτώσεων στην Χαλκιδική και δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω.

Όμως οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η karfitsa.gr είναι αδιαμφισβήτητες. Σε κάποιους δρόμους της κάτω Νικήτης, που οδηγούν στη θάλασσα, χρειαζόσουν βάρκα για να κατέβεις.

Το παραδέχεται άλλωστε και ο δήμαρχος για μία από αυτές.

«Το κομμάτι αυτό είναι το ρέμα Ψειριάρη μήκους περίπου 4χλμ. που ξεκινάει από το Ασπρονέρι Νικήτης και καταλήγει στη θάλασσα. Κατεβάζει τα νερά από το βουνό στην παραλία. Λόγω των χθεσινών βροχοπτώσεων μάζεψε νερά από τις γύρω περιοχές του ρέματος τα οποία κατέληξαν στη θάλασσα».

Κι αυτό έτσι είναι. Διότι έτσι είναι τα ρέματα. Μαζεύουν τα νερά της βροχής από το βουνό και τα κατεβάζουν στη θάλασσα.

Αυτό είναι και το μεγάλο ζήτημα. Τα νερά από το βουνό στη θάλασσα τα κατεβάζουν τα ρέματα και δεν τα κατεβάζουν οι δρόμοι. Στη Νικήτη όμως και σε πολλές άλλες περιοχές, όπως στην Τορώνη πχ, τα ρέματα έγιναν δρόμοι για να υποβοηθηθεί η διανομή της γης σε αγροτεμάχια και η ανοικοδόμηση της.

Όπως είναι άλλωστε γνωστό η διοχέτευση του νερού στη θάλασσα μετά από τις βροχές είναι μία χειμωνιάτικη διαδικασία. “Μέχρι 2.5 μέτρα είχε φτάσει το νερό πριν από λίγα χρόνια”, λέει ένα μόνιμος κάτοικος που ξέρει καλά την περιοχή.

Το χειμώνα όμως στη Νικήτη, στην Τορώνη και στις άλλες τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής, τα αδέσποτα πεθαίνουν από την πείνα γιατί δεν υπάρχει κανείς να τους δώσει κάτι να φάνε.

Άρα λοιπόν δεν υπάρχει κανείς να την παρακολουθήσει.

  • Δεν υπάρχει κανείς να δει τους δρόμους να (ξανα)γίνονται ρέματα και να ενημερώσει τις αρχές ότι στον παραλιακό χρειάζεσαι γαλότσες για να διασχίσεις τους κάθετους ασφαλτοστρωμένους “άξονες”.

  • Προφανώς κανένας αντιδήμαρχος δε χρειάστηκε να πληρώσει εκατοντάδες ευρώ σε συνεργεία, γιατί προφανώς το αυτοκίνητό του δε θα είχε την τύχη να πέσει σε κάποια από τις βάθους μισού και πλέον μέτρου λακούβες, που σχηματίζονται από τις βροχές σε μήκος εκατοντάδων μέτρων σε όλους σχεδόν τους χωματόδρομους.

  • Ούτε βέβαια θα σκίστηκαν τα λάστιχα του αυτοκινήτου του σε κάποια από τις τετράγωνες τσιμεντένιες κατασκευές της ολοκαίνουριας αποχέτευσης, που καθώς υποχώρησε το έδαφος από τις βροχές αναδύθηκαν και ξεπροβάλλουν στη μέση του παραλιακού δρόμου (όταν βέβαια λόγω της βροχής δε χρειάζεται κατάδυση για να τις εντοπίσεις).

  • Ούτε προφανώς χρειάστηκε κανείς να δώσει ποτέ εξηγήσεις για τον “βιολογικό” που κάθε καλοκαίρι υπερχειλίζει και “ευωδιάσει” όλος ο τόπος και η θάλασσα γεμίζει καφέ φυσαλίδες.

  • Και φυσικά κανείς δε χρειάζεται κανείς να πει τι είναι όλοι αυτοί οι αγωγοί -ποικίλων χρωμάτων και μεγεθών- που καταλήγουν στη θάλασσα

Η ακριβή ομορφιά της μοναξιάς

Τα παραθαλάσσια χωριά των εκατοντάδων για να μην πω χιλιάδων εξοχικών κατοικιών τον χειμώνα αδειάζουν. Μένουν τόσο λίγοι κάτοικοι, αυτοί που λέγονται μόνιμοι, που δεν υπάρχει Νοέμβριο μήνα, μία ταβέρνα να φάνε. Προχθές στη Νικήτη, εκεί που το καλοκαίρι σφίζει από ζωή και σπρώχνεσαι, τώρα είχε τρεις (3) ανοιχτές ταβέρνες, οι οποίες δεν δείχνουν να είχαν αρκετούς πελάτες για να ζήσουν. Πιθανόν να κλείσουν κι αυτές για τους επόμενους μήνες.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτή είναι η μοίρα των τουριστικών περιοχών. Ζουν το καλοκαίρι και νεκρώνουν τον χειμώνα. Θα μπορούσε να είναι και έτσι αν η βασική πηγή του καλοκαιρινού συνωστισμού δεν ήταν οι κάτοικοι της εξοχικής κατοικίας και όχι οι περιστασιακοί ακόμη και τακτικοί τουρίστες.

Αυτούς τους μόνιμους κατοίκους πρέπει να τους αντιμετωπίσουν διαφορετικά. Πρέπει να φροντίσουν την παροχέτευση των νερών των ρεμάτων. Πρέπει να εγγυηθούν ότι οι σωλήνες που φαίνονται στις φωτογραφίες να καταλήγουν στη θάλασσα ΔΕΝ είναι βιολογικός καθαρισμός και αποχέτευση.

Εδώ δε μιλάμε πλέον για τουρισμό, αλλά για μόνιμη εξοχική κατοικία για την οποία επιβαρύνονται με πολλούς φόρους, και επενδεδυμένα συμφέροντα. Χρήζουν λοιπόν προστασίας και δεν την έχουν. Οι τοπικές αρχές στηρίζονται στο ότι δεν το μαθαίνουν καν ότι δεν την έχουν όταν τα ρέματα πλημμυρίζουν.

Η δημοτική αρχή της Νικήτης έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια και μία μεγάλη επένδυση να προσελκύσει τουρισμό. Δεν εξετάζω τη σχέση κόστους – ωφέλειας αλλά έφτιαξε το λιμάνι στο οποίο βλέπεις το χειμώνα πολλά και μεγάλα ιδιωτικά σκάφη και ανάπλασε τόσο το κεντρικό τμήμα της παραλίας (αντικαθιστώντας όμως την άμμο με πολύ τσιμέντο) όσο και το παλιό χωριό με τρόπο που αναδεικνύει την παραδοσιακή ομορφιά του.

Πάνω στο χωριό λειτουργούν ξενώνες σε όμορφα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια. Ποιος θα πάει εκεί το χειμώνα, όταν είναι αμφίβολο αν θα βρει κάπου να φάει;

Τώρα πρέπει να βρουν τα κονδύλια και τη διαδικασία προβολής που θα βοηθήσουν η ζωή να συνεχίζεται και το χειμώνα ομαλά, κανονικά, λειτουργικά.

Ειδική αυθαιρεσία

Πριν από 4 μήνες, στις 9 Ιουλίου 2014, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απηύθυνε πρόσκληση για την “Ένταξη έργων στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015»του Πράσινου Ταμείου, στον Α.Π. 7.1, που αφορά στην «Αντιμετώπιση αυθαιρεσίας / παρανομίας στο οικιστικό περιβάλλον», για το έτος 2014.”

Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης των έργων κατεδάφισης, είχε οριστεί η 25η Αυγούστου και λίγες ημέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου συνήλθε το ΔΣ του Πράσινου Ταμείου στο οποίο συμμετέχει και ο δήμαρχος Σιθωνίας. για να αξιολογήσει και να εντάξει τις προτάσεις.

Ανάμεσα σε αυτές που αποφασίστηκε να ενταχθούν ήταν και η Υλοποίηση Αμετάκλητων Πρωτοκόλλων Κατεδάφισης Αυθαίρετων Κατασκευών στον Αιγιαλό και την παραλία Ν.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.”

Το προβλεφθέν κονδύλι ήταν μικρό: Μόλις 73.000μ αλλά ήταν 2.500 περισσότερο από το αντίστοιχο έργο που εγκρίθηκε για το νομό Θεσσαλονίκης, στον οποίο διατέθηκαν 70.500.

Στην αρχική προκήρυξη αναφερόταν ότι η εκτέλεση των έργων κατεδάφισης, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 30η-11-2014.”

Έχει γίνει μία κατεδάφιση μέχρι τώρα και πόσες θα γίνουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου;

Ο κ Μάτης είναι δημοσιογράφος ,πρ επικεφαλής δημοτικής παράταξης και μονιμος κάτοικος Νικητης 52 σαββατοκυριακα και 17 αργίες το χρόνο…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.