, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έρευνα στην “Κ”: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τα μεταπτυχιακά στο εξωτερικό

kentrikiΤου Λευτέρη Ζαβλιάρη

Την ώρα που τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων βρίσκονται σε πλήρη απαξίωση, καθώς έχουν πάψει προ πολλού να αποτελούν το διαβατήριο για είσοδο στην αγορά εργασίας, πολλοί είναι οι φοιτητές που αποσκοπούν στο να φύγουν από την Ελλάδα, μέσω ενός μεταπτυχιακού προγράμματος στο εξωτερικό.

Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, αλλά και ΗΠΑ και Αυστραλία, είναι οι κυριότερες χώρες που προξενούν το ενδιαφέρον των Ελλήνων φοιτητών. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι φοιτητές που, βλέποντας τον εφιάλτη της ανεργίας να τους χτυπάει την πόρτα στην Ελλάδα, επιλέγουν τη χώρα που θα πραγματοποιήσουν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους βάσει της επαγγελματικής αποκατάστασης που θα μπορούν να έχουν στο κράτος όπου θα βρεθούν. Καίριο πρόβλημα για την πλειοψηφία των φοιτητών στην Ελλάδα αποτελεί το οικονομικό, αφού η κρίση στα εισοδήματα των Ελλήνων, οδηγεί τους περισσότερους γονείς στο να αποτρέπουν αναγκαστικά τα παιδιά τους από το να σπουδάσουν στο εξωτερικό και να οδηγηθούν στην καλύτερη περίπτωση στην επιλογή ενός μεταπτυχιακού εντός των συνόρων. Το γραφείο διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα διήμερη εκδήλωση ενημερώνοντας τη φοιτητική κοινότητα για τις επιλογές που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες φοιτητές, προκειμένου να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

«Να μάθουν το γιατί»

natalia-moutopoulouΗ σύμβουλος του γραφείου διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ναταλία Μουτοπούλου, βοηθά κάθε χρόνο πολλούς φοιτητές του ιδρύματος στο να βρουν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο εξωτερικό που τους ταιριάζει, εξηγεί μιλώντας στην «Κ», ότι το σημαντικότερο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν είναι το «γιατί».

«Είναι πολύ θεμελιώδες ερώτημα που θα το συναντήσουν πολλές φορές μπροστά τους οι υποψήφιοι και θα κληθούν βέβαια να τεκμηριώσουν γιατί θέλουν να το κάνουν το μεταπτυχιακό. Πρέπει πρώτα να προβληματιστούν. Εάν τους αρέσουν τα μαθήματα, εάν θέλουν κάποια εξειδίκευση, εάν θέλουν να αλλάξουν τομέα, γιατί χρειάζονται παραπάνω γνώσεις. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που πρέπει να προβληματίσουν τους υποψήφιους», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μουτοπούλου.

Όπως αναφέρει η ίδια, «πολλές φορές η αιτία για να προχωρήσει κάποιος σε ένα μεταπτυχιακό είναι επειδή του το λένε στο οικογενειακό του περιβάλλον και σε αυτή την περίπτωση πρέπει κάποιος να το σκεφτεί πολύ καλά. Συχνά υπάρχει μια αιτιολογία για να βρει κάποιος δουλειά και σε αυτόν τον τομέα πρέπει κάποιος να κάνει τη σχετική έρευνα».

Παράλληλα σημαντικό είναι για την κ. Μουτοπούλου οι φοιτητές να ενημερωθούν για τις οικονομικές απαιτήσεις ενός μεταπτυχιακού, να μάθουν τα έξοδα διαβίωσης και στέγασης ενώ σημαντική είναι η αναζήτηση υποτροφιών. Όσο για τις χώρες που είναι στις πρώτες επιλογές των φοιτητών; «Οι φοιτητές επιλέγουν κυριότερα τα αγγλόφωνα προγράμματα κάτι που σημαίνει ότι κλίνουν προς τη Βρετανία, είναι γνωστό ότι η Βρετανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μια δύναμη. Τα τελευταία υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία για το γεγονός ότι τα δίδακτρα είναι πολύ χαμηλά. Η Γερμανία έχει μια αυξανόμενη ζήτηση για το γεγονός ότι έχει πολλά αγγλόφωνα προγράμματα και δεν υπάρχουν δίδακτρα», επισημαίνει η κ. Μουτοπούλου.

Βρετανία: Η σταθερή δύναμη

kostis-georgiouΟι σπουδές στη Βρετανία ήταν πάντα για τους Έλληνες φοιτητές ένας κλασικός προορισμός, ιδιαίτερα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Όπως δείχνουν οι στατιστικές, η γηραιά Αλβιόνα συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα στις προτιμήσεις των Ελλήνων φοιτητών, παρά την οικονομική κρίση. «Η Βρετανία αποτελεί την πρώτη επιλογή των Ελλήνων τα τελευταία τριάντα χρόνια. Παρά την κρίση παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις, αυτή τη στιγμή οι Έλληνες στη Βρετανία ξεπερνούν τους 12.500. σκεφτείτε ότι σε πληθυσμιακές ομάδες μπροστά από τους Έλληνες βρίσκονται εθνικότητες όπως οι Κινέζοι, οι Αμερικάνοι, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί. Οι Έλληνες αποτελούν σταθερά την έκτη δύναμη», εξηγεί στην «Κ» ο Κωστής Γεωργίου, υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Βρετανικό Συμβούλιο. Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από τη μέρα που ξεκίνησε η κρίση, το 2008 μέχρι και σήμερα, ο επίσημος αριθμός που δείχνει τη μείωση των υποψηφίων στα βρετανικά πανεπιστήμια, βρίσκεται στο 7%. «Από 7.500 υποψήφιους  το 2008 υπολογίστε 7% κάτω. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός», σημειώνει ο κ. Γεωργίου, τονίζοντας ότι οι προοπτικές εργασίας στη Βρετανία δεν έχουν πάψει. «Μπορεί να έχουν μειωθεί όπως έχουν μειωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και αν θέλετε οι προοπτικές έχουν μειωθεί σε ένα επίπεδο της τάξης του 10%, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα». Όσον αφορά το οικονομικό, τα βρετανικά πανεπιστήμια σε ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 35%, έχει αυξήσει τις υποτροφίες που δίνει προς τους Έλληνες οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. «Αυτό γίνεται καθώς προοπτική μείωσης των διδάκτρων στο σύνολο δεν υπάρχει. Αντίθετα υπάρχει μια αύξηση κάθε χρόνο», επισημαίνει ο κ. Γεωργίου.

Το αμερικάνικο όνειρο

dimitris-doutisΟι ΗΠΑ είναι σίγουρα για πολλούς ο ιδανικός προορισμός για την πραγματοποίηση σπουδών. Η απόσταση όμως και κυρίως τα υψηλά δίδακτρα, αποτελούν για τους περισσότερους απαγορευτικά στοιχεία για να ζήσουν το «αμερικανικό όνειρο», τουλάχιστον στα έδρανα των πανεπιστημίων. «Το θέμα του κόστους είναι ένα αγκάθι, πέρα από το κόστος ζωής που είναι περίπου το ίδιο με εδώ πέρα, τα δίδακτρα είναι αρκετά ακριβά», αναφέρει ο Δημήτρης Ντούτης, εκπαιδευτικός σύμβουλος του ιδρύματος Fulbright. Το ίδρυμα που εκπροσωπεί, δίνει μάλιστα την ευκαιρία σε υποψήφιους από την Ελλάδα να διεκδικήσουν υποτροφίες για τα αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ όπως λέει υπάρχει και μια άλλη λύση χρηματοδότησης των σπουδών τους, από τα ίδια τα αμερικανικά πανεπιστήμια. «Πώς γίνεται αυτό; Με μία θέση βοηθούν έρευνας ή διδασκαλίας, που επιδιώκει να πετύχει ο φοιτητής, αφενός για να μην πληρώνει δίδακτρα και αφετέρου για να εξασφαλίζει έναν μικρό μισθό προκειμένου να καλύπτει τα έξοδα του», τονίζει ο κ. Ντούτης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ σπουδάζουν 2.000 φοιτητές, από τους οποίους οι 400 είναι προπτυχιακοί, οι 1.300 μεταπτυχιακοί, ενώ οι υπόλοιποι ακολουθούν άλλα προγράμματα όπως εκμάθηση της γλώσσας κτλ.

Όσο για την πορεία μετά τις σπουδές, ο κ. Ντούτης τονίζει ότι ο φοιτητής μπορεί να  μείνει ένα χρόνο μετά τη λήξη των σπουδών του και να κάνει την πρακτική του, «μετά εάν θέλει πρέπει να εξασφαλίσει εργασία προκειμένου να πάρει και τη βίζα εργασίας, καθώς μέχρι τότε θα διαθέτει βίζα σπουδών».

Τι λένε οι φοιτητές

Το οικονομικό, αλλά και η προοπτική εργασίας στη χώρα που θα πραγματοποιήσουν το μεταπτυχιακό τους είναι τα κριτήρια επιλογής των Ελλήνων φοιτητών.

ksenodoxidis«Με ενδιαφέρει κυρίως η Γερμανία γιατί έχει δωρεάν δίδακτρα, ενώ όσα έχουν ειπωθεί για τη Βρετανία ή τις ΗΠΑ τα έχουμε ξανακούσει και είναι αλήθεια πως τα μεταπτυχιακά εκεί δεν είναι τόσο προσιτά για το μέσο Έλληνα φοιτητή. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να βρω μια δουλειά στη Γερμανία μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου», αναφέρει ο Διονύσης Ξενοδοχίδης, φοιτητής Οικονομικών.

leoni«Σκέφτομαι ως ενδεχόμενο μεταπτυχιακών σπουδών την Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ είναι μακριά για εμάς», τονίζει η Σοφία Λεώνη. Όπως αναφέρει η ίδια, το κόστος μπορεί να είναι υψηλό, αλλά χάρη στις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσα από τις υποτροφίες, δεν είναι ανέφικτο να σπουδάσει κάποιος στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.