22:59, Σάββατο
02 Ιουλίου 2022

Στις 21 Νοεμβρίου η απόφαση για την Αντωνία Ηλία

Στις 21 Νοεμβρίου αναμένεται να αποφασίσει το Εφετείο του Λονδίνου σχετικά με το αίτημα των ελληνικών αρχών για έκδοση στην Ελλάδα της πρώην ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία, που φέρεται να εμπλέκεται στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Η υπόθεση ήταν προγραμματισμένη να εκδικαστεί σήμερα, αλλά οι δικηγόροι της κ. Ηλία ζήτησαν και κατάφεραν να πάρουν επιπλέον αναβολή, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί ως μάρτυρας ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, ο οποίος είχε καταθέσει και στην εκδίκαση της υπόθεσης του ζεύγους Γριβέα, φέτος το καλοκαίρι. Ο Κ. Τσιτσελίκης, ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναμένεται να καταθέσει έκθεση, ως εμπειρογνώμων, στην οποία θα παρουσιάζονται οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές.

Σημειώνεται ότι ο δικαστής της έδρας, φανερά ενοχλημένος από τις συνεχείς αναβολές που παίρνει η υπόθεση, ξεκαθάρισε προς τους συνηγόρους της Αντωνίας Ηλία ότι αυτή είναι η τελευταία αναβολή.

Η Αντωνία Ηλία είναι φυγόδικη από τον Ιούλιο του 2005 με τις κατηγορίες για απάτη, «ξέπλυμα» χρήματος, συκοφαντική δυσφήμιση, παράβαση του νόμου για το πόθεν έσχες κ.α. Συγκεκριμένα εξαφανίστηκε δύο μέρες πριν από την καταδίκη της σε ποινή φυλάκισης τριών ετών επειδή δεν υπέβαλε δήλωση «πόθεν έσχες» επί τέσσερα χρόνια, ενώ συνελήφθη τον Μάιο του 2011, στο Μπράιτον της Αγγλίας.

Εις βάρος της, την εποχή εκείνη εκκρεμούσαν πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, ενώ όταν οδηγήθηκε στο βρετανικό δικαστήριο για πρώτη φορά, αρνήθηκε την ταυτότητά της. «Με λένε Αντωνία Ζαμίν και είμαι Γαλλίδα» είχε πει τότε. Αφού εξακριβώθηκε η ταυτότητά της, προφυλακίστηκε στις φυλακές του Χόλογουεϊ για 19 μήνες και αφέθηκε ελεύθερη τον Δεκέμβριο του 2012.

Από τότε, ζει με αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ένα μικρό δωμάτιο στο βόρειο Λονδίνο και όπως η ίδια λέει, «προσπαθεί να αποτρέψει την έκδοσή της στην Ελλάδα, με κάθε τρόπο». Έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο με το αιτιολογικό ότι κινδυνεύει η ζωή της, ενώ παράλληλα, κατηγορεί τους εισαγγελείς Ιωάννα Ζαΐρη και Γιάννη Αγγελή ότι έχουν πει ψέματα στο αγγλικό δικαστήριο με σκοπό να πετύχουν παράνομα την έκδοσή της στην Ελλάδα.