09:20, Τετάρτη
26 Ιανουαρίου 2022

Στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης (που δεν υπάρχει) παίζουν… Μπαχ!

metro
Μελωδίες του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ θα «πλημμυρίσουν» το εργοτάξιο της στάσης «Πανεπιστήμιο» του Μετρό Θεσσαλονίκης, δίπλα στη Φοιτητική Λέσχη, τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016, από τους μουσικούς και τα όργανα της Ορχήστρας Εγχόρδων του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η εκδήλωση, η οποία θα διαρκέσει από τις 3 μ.μ. έως τις 4 μ.μ., εντάσσεται σε μια διεθνή πρωτοβουλία με τίτλο «Ο Μπαχ στο Μετρό» (Bach in the subways), στόχος της οποίας είναι να καταστήσει γνωστότερο το έργο του μεγάλου συνθέτη στο ευρύ κοινό. Για το λόγο αυτόν η είσοδος θα είναι ελεύθερη, όμως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν εγκαίρως στο σημείο, καθώς ο αριθμός των θέσεων θα είναι περιορισμένος.
Με την Ορχήστρα Εγχόρδων του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα συμπράξουν η Άρτεμις Βαβάτσικα (ακορντεόν), ο Δημήτρης Κουντουράς (φλάουτο), ο Γιώργος Λόλας (ακορντεόν), η Νεφέλη Σπυροπούλου (φωνητικά) και οι Δημήτρης Χανδράκης και Ανδρέας Παπανικολάου (βιολί).
Η πρωτοβουλία «Ο Μπαχ στο Μετρό» ξεκίνησε το 2010 από τον Ντέιλ Χέντερσον (Dale Henderson), ο οποίος ξεκίνησε να παρουσιάζει έργα του Μπαχ στο Μετρό της Νέας Υόρκης. Σύντομα η ιδέα του «αγκαλιάστηκε» και από άλλους μουσικούς σε όλο τον κόσμο κι έτσι φέτος, κατά την έκτη διοργάνωση, σε δεκάδες πόλεις όλου του κόσμου θα αντηχήσουν οι μουσικές του Μπαχ στους σταθμούς των Μετρό.
Επιπλέον φέτος η εκδήλωση συμπίπτει με την 331η επέτειο των γενεθλίων του Γερμανού καλλιτέχνη και είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, έστω και σε Μετρό υπό κατασκευή, όπως της Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία της Αττικό Μετρό Α.Ε..