, Τρίτη
25 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Τα 53.800 στρέμματα της Χαλκιδικής, η Μονή και ο Βαρδινογιάννης…


Στα δικαστήρια Πολυγύρου  κάτοικοι από τον Άγιο Νικόλαο και τη Νικήτη, καθώς σήμερα εκδικάζονταν από αναβολή η “υπόθεση Βαρδινογιάννη”. Το προηγούμενο δικαστήριο από τις 17 Σεπτεμβρίου 2014 αναβλήθηκε, καθώς οι δικηγόροι και των δύο πλευρών ζήτησαν μικρή αναβολή. Οι κάτοικοι της Σιθωνίας κατέθεσαν τη μεγάλη τους ανησυχία και την έντονη δυσαρέσκεια τους για την έκβαση της υπόθεσης, αφού από το 1973 μέχρι σήμερα και μετά από πολλούς αγώνες δεν επιλύθηκε το ζήτημα. Ως γνωστό υπάρχουν… 53.800 στρέμματα στη Σιθωνία τα οποία διεκδικούν η Ιερά Μονή Ξενοφώντος και η ΣΕΚΑ Α.Ε. (συμφερόντων Βαρδινογιάννη) Στα δικαστήρια βρέθηκαν και ο δήμαρχος Σιθωνίας κ.Ιωάννης Τζίτζιος (βλ φωτο) αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και σύσσωμο το τοπικό συμβούλιο του Αγίου Νικολάου και Νικήτης Στη δίκη κατατέθηκαν υπομνήματα από τους δικηγόρους των δύο πλευρών. Η απόφαση αναμένεται να βγει το προσεχές διάστημα πηγή http://www.halkidikinow.gr/

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Η ιστορία ξεκίνησε το 1965, όταν η Μονή Ξενοφώντος, υπέβαλε αίτηση αναγνώρισης ιδιοκτησίας της επίδικης έκτασης (53.800 στρέμματα) στο αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο με τη σειρά του, παρέπεμψε την υπόθεση στη Διεύθυνση Δασών Πολυγύρου για το Δασαρχείο Πολυγύρου, ώστε να κάνει τη σχετική έρευνα.
Η συγκεκριμένη έρευνα πάγωσε μέχρι το 1971 καθώς το πόρισμα του Δασαρχείου δεν ήταν θετικό για το μοναστήρι, το οποίο επανήλθε με νέα αίτηση την ίδια χρονιά. Το 1973 ο Δασάρχης Πολυγύρου συνέταξε νέα αναφορά, η οποία αναγνώρισε ιδιοκτήτρια της επιδίκου έκτασης τη Μονή Ξενοφώντος. Με τη σειρά του ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναγνώρισε το Νοέμβριο του 1973 διοικητικά ιδιοκτήτρια της εν λόγω έκτασης τη Μονή Ξενοφώντος.
Στη συνέχεια, η Μονή Ξενοφώντος, πούλησε την ίδια χρονιά την έκταση στην «ΣΕΚΑ Α.Ε», επιχείρηση του Ομίλου «Βαρδινογιάννη». Μέσα στην επίδικη έκταση συμπεριλαμβάνονται και 13.200 στρέμματα ιδιοκτησίες των πρώην Κοινοτήτων Αγίου Νικολάου και Νικήτης. Εντός των εκτάσεων αυτών συμπεριλαμβάνονται και όλα τα νησιά απ’ τον Όρμο Παναγιάς μέχρι και την Βουρβουρού.
Μόλις έγιναν γνωστές οι εξελίξεις από τους κατοίκους του Αγίου Νικολάου, της Νικήτης και της Βουρβουρούς, ξεκίνησαν αντιδράσεις με συλλαλητήρια για να ανατραπεί η απόφαση του υπουργού. Στις 04/04/1974, ανεκλήθη η απόφαση που θεωρούσε ιδιοκτήτρια την Μονή από το υπουργείο και η εν λόγω έκταση χαρακτηρίστηκε δημόσια, εκτός βέβαια των 13.200 στρεμμάτων που ήταν των κατοίκων.
Από το 1974 μέχρι και σήμερα, ξεκίνησε από την Μονή Ξενοφώντος και τη «ΣΕΚΑ Α.Ε», ένας δικαστικός αγώνας ενάντια στο δημόσιο.
Να σημειωθεί ότι από πλευράς δήμου Σιθωνίας και κατοίκων την υπόθεση έχει αναλάβει ομάδα δικηγόρων με επικεφαλής τον καθηγητή Αστικού Δικαίου στο Α.Π.Θ. Απόστολο Σοφιαλίδη
 
Αναβρασμός στα δικαστήρια Πολυγύρου για την υπόθεση Βαρδινογιάννη

(null)
IMG_2181

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.