, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Άλογα σε ρόλο…θεραπευτή

ippasia3
Της Φρόσως Βαρβάρα
Ο Νικόλας είναι 7 χρονών και πριν από λίγο καιρό δεν μπορούσε να περπατήσει  αλλά και να παίξει με τους φίλους του. Μέχρι που άρχισαν τα μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας. Κανείς δεν περίμενε ότι η ανακούφιση του παιδιού θα ερχόταν από τα χαριτωμένα τετράποδα ζώα. Τα μαθήματα διήρκησαν μόλις 3 μήνες και ο Νικόλας  μπορεί πλέον και περπατάει χωρίς βοήθεια ενώ απολαμβάνει και το παιχνίδι με τα άλλα παιδιά.
Η πρότυπη μονάδα θεραπευτικής ιππασίας «Ιπποστήριξη» έχει να διηγηθεί πολλές ανάλογες ιστορίες. Δύο ανήσυχες 32χρονες ψυχολόγοι άφησαν πίσω τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, όπου σπούδασαν, και από την αρχή της χρονιάς ένωσαν τις δυνάμεις τους και την αγάπη τους για τα άλογα και τα παιδιά, δημιουργώντας ένα θεραπευτικό κέντρο για παιδιά με τη βοήθεια αλόγων. Η  Κατερίνα Ρόκου και η Μαρία Μητρούλη σε ένα κτήμα τεσσάρων στρεμμάτων, λίγο έξω από το Λαγκαδά, λειτουργούν την «Ιπποστήριξη», ένα από τα ελάχιστα πιστοποιημένα κέντρα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικής Ιππασίας στην Ελλάδα.
 
ippasia4
Εκεί ,τα άλογα  φιλοξενούν στη ράχη τους  μικρούς αναβάτες αλλά και ενήλικες  με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση ,εγκεφαλική παράλυση , βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. «Μέχρι στιγμής έχουμε δει 30 περιστατικά από τον Οκτώβριο του 2013.Κυρίως παιδιά από 2,5 ετών και πάνω που πάσχουν από αυτισμό, σύνδρομο Dawn, και εγκεφαλική παράλυση. Είναι παιδιά που έχουν βιώσει τον κοινωνικό ρατσισμό» υποστηρίζει η ψυχολόγος Κατερίνα Ρόκου και σημειώνει πως με τη θεραπευτική ιππασία τα παιδιά στηρίζονται από φυσιοθεραπευτή αλλά και λογοθεραπευτή. «Στο κέντρο δεν κάνουμε αθλητισμό ούτε μαθαίνουμε ιππασία στα παιδία βοηθάμε φυσιοθεραπευτικά ,λογοθεραπευτικά  ψυχολογικά αλλά και εργοθεραπευτικά. Η θεραπευτική ιππασία βοηθά τους μικρούς αναβάτες να κοινωνικοποιηθούν  και συγχρόνως να απελευθερωθούν».
ippasia
 
Πως γίνονται οι συνεδρίες
Οι συνεδρίες αποτελούνται από ασκήσεις που εκτελούν τα παιδιά μαζί και δίπλα στο άλογο, πάντα υπό την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού, το οποίο και καταγράφει τις αντιδράσεις τόσο των θεραπευομένων όσο και των αλόγων. Συνήθως απαιτούνται 10-12 συνεδρίες για την ολοκλήρωση ενός κύκλου θεραπείας. «Πριν από τη συνεδρία γίνεται αξιολόγηση του προβλήματος και καταστρώνεται ένα πλάνο, περιλαμβάνοντας ασκήσεις είτε ψυχοθεραπευτικές είτε εκπαιδευτικές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του παιδιού. Κάθε συνεδρία διαρκεί μία ώρα περίπου. Ξεκινάει με το συμμετέχοντα να προετοιμάζει το άλογό του. Αφού το βουρτσίσει, τοποθετεί τον εξοπλισμό του, προκειμένου να αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού μαζί του. Αμέσως μετά ξεκινάει η συνεδρία με όσες δραστηριότητες έχουν σχεδιάσει οι εκπαιδευτές, χρησιμοποιώντας ανά περίσταση μπάλες, κορίνες και παζλ. Στο τέλος ο ιππέας αφαιρεί τον εξοπλισμό και επιβραβεύει με ένα καρότο, ένα μήλο ή μια αγκαλιά το άλογο» επισημαίνει η Κατερίνα Ρόκου.
«Η Θεραπευτική ιππασία αλλάζει ζωές» τονίζει η Κατερίνα Ρόκου .Μάλιστα όπως λέει θα πρέπει να διαδοθεί, να συνταγογραφείται και ο κόσμος να την αγκαλιάσει. «Στην Ελλάδα αυτή η μέθοδος δεν είναι πάρα πολύ διαδεδομένη σε αντίθεση με το εξωτερικό που συνταγογραφείται από τους γιατρούς.»
 
ippasia1
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.