02:17, Παρασκευή
07 Οκτωβρίου 2022

Δεν προσεκλήθησαν πολιτικοί στα 100χρονα του Αγίου Όρους, λόγω… φορολογικού!

 

Του Αλέξη Αλεξιάδη

Επίσκεψη με «μηνύματα» τόσο προς την Ελληνική πολιτεία όσο και προς το Ρωσικό Πατριαρχείο, πραγματοποιεί από σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο Άγιο Όρος.

Η επίσκεψη γίνεται με αφορμή τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στο Ελληνικό κράτος, επέτειος η οποία θα τιμηθεί αύριο με επιμνημόσυνη δέηση που θα τελεστεί μεν προεξάρχοντως του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε πολύ χαμηλούς τόνους δε, με μοναδικό εκπρόσωπο από την πολιτεία, τον Διοικητή του Αγίου Όρους κ.Α. Κασμίρογλου .

Εκκλησιαστικοί κύκλοι, επισήμαναν στο «karfitsa.gr», πως μεταξύ των εκπροσώπων των Iερών Mονών, επικρατεί το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα απέναντι στην Ελληνική Πολιτεία, λόγω της εκκρεμότητας με το φορολογικό σύστημα των Μονών και πως οι μοναχοί είχαν διαμηνύσει με τον τρόπο τους εδώ και καιρό, πως στην επέτειο για τα 100χρόνια της ενσωμάτωσης, δεν θα καλούσαν κανένα πολιτικό πρόσωπο για να… συνεορτάσει . Έτσι λοιπόν, ο μόνος εκπρόσωπος της πολιτείας θα είναι ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, ο οποίος και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης μεταξύ των αγιορειτών μοναχών.

Το φορολογικό αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις των μονών του Αγίου Όρους με την πολιτεία από το 2010, οπότε και «έσπασε» η φορολογική αμνηστία που επικρατούσε μέχρι τότε, με την επιβολή φόρων και ΕΤΑΚ, στην περιουσία των μονών. Μέχρι σήμερα, οι εκπρόσωποι των μοναστηριών έχουν κάνει επανειλημμένως παρεμβάσεις και ασκούν πιέσεις στους εκπροσώπους της κυβέρνησης προσπαθώντας να αλλάξουν το φορολογικό τους καθεστώς, ωστόσο οι προσπάθειες τους παραμένουν άκαρπες και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις πολιτείας – Αθωνικής Πολιτείας.

Το «μήνυμα προς το Ρωσικό Πατριαρχείο

Φωτογραγία αρχείου από την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούνιο
Φωτογραφία αρχείου από την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούνιο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τις ημέρες που θα βρίσκεται στο Άγιο Όρος αναμένεται να επισκεφτεί και την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, το λεγόμενο «ρωσικό» μοναστήρι.  Η συγκεκριμένη επίσκεψη λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι, συνδέεται άμεσα με την ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή που προσπαθεί να αποκτήσει το Ρωσικό Πατριαρχείο στην Ορθοδοξία, ενώ δεν είναι τυχαίο πως το ίδιο μοναστήρι επισκέφτηκε και πριν από τεί μήνες ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Ο κ.κ Βαρθολομαίος λοιπόν, αναμένεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει εδώ και αιώνες και θα συνεχίζει να έχει τα πρεσβεία τιμής έναντι όλων των άλλων πρεσβυγενών πατριαρχείων και φυσικά έναντι όλων των νεότερων πατριαρχείων, όπως αυτό της Μόσχας. Ο συμβολισμός που θέλει να περάσει ο κ.κ.Βαρθολομαίος, αφορά και στην αποκλειστική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου πάνω στο Άγιο Όρος, το οποίο πολιτικά διοικείται από διοικητή που ορίζει η πολιτεία.

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθεί στο μέλλον, αυτή η προσπάθεια του Ρωσικού Πατριαρχείου να αυξήσει την επιρροή του στην Ορθοδοξία» , αναφέρει στο «karfitsa.gr» ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ Χρυσόστομος Σταμούλης. Ο ίδιος επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια το Πατριαρχείο της Ρωσίας, επικαλούμενο τον μεγάλο αριθμό των πιστών που έχει στη δικαιοδοσία του, θέτοντας δηλαδή ποσοτικά κριτήρια, προσπαθεί να αλλοιώσει τον ίδιο τον τρόπο ύπαρξης της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Βεβαίως, επισημαίνει ο κ.Σταμούλης, οι σχέσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, με τα άλλα Πατριαρχεία αλλά και τα δικαιώματα του στο Άγιο Όρος, είναι δεδομένα τα οποία ρυθμίζονται εδώ και αιώνες από τους Ιερούς Κανόνες και τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους αντίστοιχα και δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα.

Ειδικά στην περίπτωση του Αγίου Όρους, , είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν κάποιες προστριβές με το Ρωσικό και το Βουλγαρικό μοναστήρι (το Ρωσικό είχε φτάσει να έχει περί τους 3000 μοναχούς!!) , τα οποία επεδίωκαν τη «διεθνοποίηση» του Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ωστόσο είχε αντιμετωπίσει τα θέματα που προέκυψαν, σε συνεργασία και με την Ελληνική Πολιτεία.

Η άφιξη στη Θεσσαλονίκη του κ.Βαρθολομαίου

O υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θ.Καράογλου κατά την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου
O υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θ.Καράογλου κατά την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, έφτασε στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης περίπου στις 14.30 και τον υποδέχτηκε πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι των τοπικών, πολιτικών και θρησκευτικών αρχών της πόλης. “Κάθε επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη αποτελεί πηγή συγκίνησης, ελπίδας και χαράς, διότι συνοδεύεται από Πατριαρχική ευλογία και πατρική αγάπη” δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου ο οποίος συμμετείχε στην τελετή υποδοχής του κ.Βαρθολομαίου. ” Η πνευματική Του καθοδήγηση, μας δίνει δύναμη και κουράγιο να αντιπαρέλθουμε τις δυσκολίες του σήμερα και να οραματιστούμε ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα” , πρόσθεσε ο κ. Καράογλου.

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Άγιο Όρος και Θεσσαλονίκη

«Είναι μεγάλη τιμή για την ελληνική πολιτεία και όλους εμάς που υπηρετούμε σε αυτόν τον χώρο, να υποδεχόμαστε σήμερα τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος είναι και ο επίσκοπος του Αγίου όρους. Τον περιμένουμε με ιδιαίτερο σεβασμό, τιμή και αγάπη» δήλωσε στο «karfitsa.gr» ο διοικητής του Αγίου Όρους Α.Κασμίρογλου, ο οποίος «θύμισε» πως η τελευταία επίσκεψη του κ.Βαρθολομαίου στην Αθωνική Πολιτεία ήταν πριν από σχεδόν 2 χρόνια,  στις 7 Οκτωβρίου του 2011 .

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφτασε στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και στις 16.30 αναμένεται να φτάσει στην Ουρανούπολη.

Στις 17.00 θα γίνει δεκτός στο λιμάνι της Δάφνης από τον Πρωτεπιστάτη και τον Διοικητή του Αγίου Όρους, ενώ η επίσημη υποδοχή του κ.Βαρθολομαίου θα γίνει από 17.30 έως τις 18.30 στις Καρυές.

Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί προεξάρχοντως του κ.Βαρθολομαίου η επιμνημόσυνη δέηση στις Καριές, για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος ενώ στο πρόγραμμα του τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνονται οι επισκέψεις στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος και στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου.

Από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου μέχρι και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη καλεσμένος της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και το πρόγραμμα του είναι το εξής:

Σάββατο 19 Οκτωβρίου

05.00 µ.µ. Επίσηµος υποδοχή της Α.Θ.Π. του Οικουµενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολοµαίου έµπροσθεν του Δηµαρχείου Νεαπόλεως (Στρεµπενιώτη). Εν ποµπή µετάβασις εις τον Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν Τιµίου Προδρόµου Νεαπόλεως. Υποδοχή Ιεράς Εικόνος Παναγίας Σουµελά Έµπροσθεν του Επισκοπείου.

06.00 µ.µ. Δοξολογία εις τον Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν Τιµίου Προδρόµου Νεαπόλεως. Αποκαλυπτήρια Προσφυγικού Μνηµείου εις τον αύλειον χώρον του Ιερού Καθεδρικού Ναού.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου  

07.30 π.µ. Όρθρος και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία εις τον Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν του Τιµίου Προδρόµου Νεαπόλεως. Πατριαρχικόν Τρισάγιον εις µνήµην του µακαριστού Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρού Διονυσίου. Αποκαλυπτήρια Προτοµής του µακαριστού Μητροπολίτου κυρού Διονυσίου εις τον αύλειον χώρον του Επισκοπείου.

05.00 µ.µ.Εγκαίνια Συσσιτίου και Πνευµατικού Κέντρου Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Ξηροκρήνης “Σταθµός Αγάπης”.

06.00 µ.µ. Εκδήλωσις Συνεργατών Ενοριών εις το Κοινωνικόν και Φιλανθρωπικόν έργον της Ιεράς Μητροπόλεως (Ξενοδοχείον Grand Hotel).

08.00 µ.µ. Επίσκεψις εις τον Ιερόν Ναόν Ευαγγελισµού της Θεοτόκου Ευόσµου.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου

09.00 π.µ. Επίσκεψις εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Παντελεήµονος Αµπελοκήπων.

10.30 π.µ. Εγκαίνια Κοινωνικού Ιατρείου “ Υγεία” (Λαγκαδά 53).

11.00 π.µ. Επίσκεψις εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Νεκταρίου Μενεµένης (Δενδροπόταµος).

12.00 µ. Εγκαίνια 5ου Δηµοτικού Σχολείου Αγίου Νεκταρίου Μενεµένης (Δενδροπόταµος). 12.30 µ.µ. Επίσκεψις εις το Νοσοκοµείον “Παπαγεωργίου”.

07.00 µ.µ.    Εκδήλωσις “40 χρόνια Ιστορίας” της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Μονή Λαζαριστών.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου

09.00 π.µ. Επίσκεψις εις τα Συµµαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ.

09.30 π.µ.      Επίσκεψις εις το 424 Γ.Σ.Ν.Ε.

11.00 π.µ. Εγκαίνια Εκκλησιατικού Ξενώνος συνοδών Ασθενών “Φιλοξενία” (Έναντι Νοσοκομείου Παπανικολάου).

11.30 π.µ. Πατριαρχικόν Τρισάγιον εις το Μνηµείον Καέντων Χορτιάτη. Επίσκεψις εις τον Βυζαντινόν Ναόν Μεταµορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη (12ου αι.).

12.00 µ. Υποδοχή Θαυµατουργού Ιεράς Εικόνος Παναγίας Χορταΐτου (14ου αι.) εις την Ιεράν Μονήν Μεταµορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη.