fbpx

, Τετάρτη
22 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Τα «παιδιά» του Παπαγεωργόπουλου και το «φλερτ» με το δήμο Θεσσαλονίκης

papageorgopoulosΤων Βαγγέλη Στολάκη και Χρύσας Κυριακού

Μπορεί οι κάλπες για τον επόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης να αργούν να στηθούν, ωστόσο η συζήτηση για τον υποψήφιο που θα διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάιο καλά κρατεί. Η ονοματολογία δίνει και παίρνει, με ορισμένους μάλιστα να ισχυρίζονται πως η Συγγρού ενδεχομένως να στηρίξει και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ αυτοί που φλερτάρουν με την καρέκλα του δημάρχου έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους τουλάχιστον στην εκλογική τους περιφέρεια. Ο λόγος για την Έλενα Ράπτη, τον Κώστα Γκιουλέκα και τον Σταύρο Καλαφάτη, οι οποίοι με τον τρόπο τους θέλουν να δείξουν στο Μαξίμου πως είναι παρόντες!

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας «μπορεί κανείς από τους τρεις πραγματικά να μην θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος, ωστόσο ενδεχόμενη υποψηφιότητά τους θα ενισχύσει την αναγνωρισιμότητά τους για τις επόμενες εθνικές εκλογές που είναι και το ζητούμενο για τους τρεις πρώτους σε σταυρούς βουλευτές της Θεσσαλονίκης». Οι ίδιες πηγές μάλιστα σχολιάζουν πως «ακόμα και να μην είναι υποψήφιοι, κερδίζουν επικοινωνιακά μόνο από τη φημολογία».

Προεκλογικές ζυμώσεις

Kalafatis-PapagewrgopoulosΈτσι, η Έλενα Ράπτη που για τους τοπικούς παράγοντες του κόμματος θεωρούνταν «απούσα» αφού η ίδια είχε να συμμετέχει σε συνεδρίαση της Μητροπόλιτου Ιωσήφ για μήνες, δεν εμφανίστηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια απελευθέρωσης της πόλης, ούτε στις τοπικές προσυνεδριακές διαδικασίας του κόμματος, το τελευταίο διάστημα καταγράφει παρουσίες. Η ίδια έδωσε το παρόν σε σύσκεψη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας υπό τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, βρέθηκε στην τελετή εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ και καταγράφει έντονη δραστηριότητα ως συντονίστρια της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος από την πλευρά του ξεκίνησε συναντήσεις με εκπροσώπους των ΜΜΕ στην πόλη για να τους ενημερώσει για τις δράσεις του υπουργείου του. Σε σχετική ερώτηση μάλιστα ο Σταύρος Καλαφάτης απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως ο δημαρχιακός θώκος Θεσσαλονίκης θα τον απασχολήσει από Σεπτέμβριο. Δεν διέψευσε ωστόσο τα σενάρια που τον θέλουν να διεκδικεί τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Εδώ και λίγες ημέρες μάλιστα ξεκίνησε επαφές με δημάρχους του νομού για ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του αλλά και ευρύτερα θέματα τοπικής εμβέλειας. Μάλιστα, όπως αναφέρει στην «Κ» αυτοδιοικητικός της πόλης «οι συναντήσεις με τον Λαφαζανίδη και τον Κυρίζογλου μόνο τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται. Μυρίζονται εκλογές». Ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Γκιουλέκας έχει δηλώσει πολλάκις κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος. Βέβαια, ο ίδιος σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με στελέχη της παράταξής του στο Μακεδονία Παλλάς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην θέσει υποψηφιότητα και να μην εναντιωθεί με τις επιλογές του Μαξίμου.

«Το παρελθόν με Παπαγεωργόπουλο»

Papagewrgopoulos-GkioulekasΔεν είναι λίγοι ωστόσο, κυρίως στα «γαλάζια» πηγαδάκια της κυβέρνησης που ισχυρίζονται στην «Κ» πως «οι κκ. Γκιουλέκας, Ράπτη και Καλαφάτης όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν, είχαν πολύ καλές σχέσεις με τον πρώην δήμαρχο, μάλιστα οι δυο τελευταίοι υπήρξαν στελέχη των διοικήσεών του, και ενδεχόμενη υποψηφιότητά τους για το δήμο Θεσσαλονίκης μπορεί να ταυτιστεί με την παρουσία του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στο δήμο. Σίγουρα όμως δεν αποτελούν νικηφόρα επιλογή για τη Λεωφόρο Συγγρού» καταλήγουν.

Η αλήθεια είναι πως τόσο η «γαλάζια» βουλευτής όσο και τα δυο εκ Θεσσαλονίκης κυβερνητικά στελέχη από την ημέρα που έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου που επέβαλε ισόβια κάθειρξη στο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, παρά τις οχλήσεις των δημοσιογράφων δεν προχώρησαν σε κάποια σχετική δήλωση, ούτε πήγαν να τον επισκεφτούν στις φυλακές των Διαβατών σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσουν το πολιτικό τους παρελθόν με το πρόσωπο του πρώην δημάρχου. «Και οι τρεις τους είναι πολιτικά παιδιά του Παπαγεωργόπουλου. Βοηθήθηκαν από αυτόν όταν έφυγαν από το δήμο και αποφάσισαν να ανέβουν τα σκαλιά της Βουλής» σχολιάζει πρώην συνεργάτης του τέως δημάρχου.

Στο πλευρό του Βασίλη

rapti-kalafatisΗ Έλενα Ράπτη πριν βρεθεί στα έδρανα του ελληνικού Κοινοβουλίου, βρέθηκε στα έδρανα του Καραβάν Σαράι στις τάξεις της δημοτικής παράταξης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος το 1998, και επανεκλέχθηκε μάλιστα πρώτη σε σταυρούς, όπως γράφει και η ίδια στο βιογραφικό της το 2002. Μάλιστα την περίοδο 2001-2002 εκλέγεται με τις «ευλογίες» του πρώην δημάρχου στη θέση της γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου. Έχει διατελέσει μέλος της δημαρχιακής επιτροπής, εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του δήμου, μέλος στις Επιτροπές Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «Παπαφείου», αντιπρόεδρος του «Αγίου Στυλιανού» και εκπρόσωπος του δήμου για τη διεκδίκηση της EXPO 2008. Εγκατέλειψε το δήμο το 2004, οπότε και εξελέγη βουλευτής, ωστόσο οι σχέσεις της, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» παρέμεναν καλές για μεγάλο διάστημα.

Ο Σταύρος Καλαφάτης ένα από τα «αγαπημένα» παιδιά του πρώην δημάρχου, όπως λένε πρώην στενοί συνεργάτες του Β. Παπαγεωργόπουλου, δεν βρέθηκε τυχαία σε θέση αντιδημάρχου. Ο Σταύρος Καλαφάτης στα 33 του χρόνια εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 1998. Από τον Ιανουάριο του 2001 ως τον Ιανουάριο του 2005 διετέλεσε εντεταλμένος σύμβουλος επί Θεμάτων Αδελφοποιημένων Πόλεων και Δικτύου Βαλκανικών Χωρών στο δήμο Θεσσαλονίκης ενώ από τον Ιανουάριο του 2001 ως το Δεκέμβριο του 2002 βρέθηκε στη θέση του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα, ορίστηκε αντιπρόεδρος στη Δημοτική Επιχείρηση Αθλητικών Δραστηριοτήτων (Δ.Ε.Α.Δ.) και πρόεδρος του Ε’ ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης ενώ από τον Ιανουάριο του 1999 ως τον Ιανουάριο του 2000 διετέλεσε αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος – Πρασίνου του δήμου. «Ο Παπαγεωργόπουλος τον έκανε αντιδήμαρχο. Αν δεν ήταν αυτός, ο Καλαφάτης θα παρέμενε δημοτικός σύμβουλος» ανέφερε στην «Κ» άνθρωπος του περιβάλλοντος του πρώην δημάρχου.

Ο Κώστας Γκιουλέκας συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στα στούντιο της δημοτικής τηλεόρασης (TV100) όπου και εργαζόταν. Όπως είπε στην «Κ» πρώην στενός συνεργάτης του πρώην δημάρχου ο κ. Παπαγεωργόπουλος τον στήριξε πολύ και τον βοήθησε στα πρώτα του βήματα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο σημερινός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης εξελέγη πρώτος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, του Σεπτεμβρίου 2007 και του Μαρτίου 2004. Για πρώτη φορά πολιτεύθηκε στις εκλογές του Απριλίου 2000 και είχε εκλεγεί δεύτερος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ. Το φθινόπωρο του 2000 έχασε την έδρα του στο εκλογοδικείο (για κώλυμα που καταργήθηκε με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001). «Ο πρώην δήμαρχος τον πίστευε και τον στήριζε σε κάθε βήμα του. Τα πράγματα όμως άλλαξαν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου ο Κ. Γκιουλέκας προσπάθησε να αποποιηθεί το παρελθόν του και «εξόργισε» τον Παπαγεωργόπουλο με το να θέσει εκτός στενούς του συνεργάτες», ανέφερε πρώην στενός συνεργάτης του πρώην δημάρχου.

Οι σχέσεις του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου με τον Σταύρο Καλαφάτη και τον Κώστα Γκιουλέκα δεν έμεναν βέβαια μόνο στα πολιτικά πράγματα καθώς οι τρεις τους όχι μόνο είχαν καλές οικογενειακές σχέσεις με συχνές επισκέψεις στο σπίτι του ενός ή του άλλου, αλλά πέρασαν μαζί και καλοκαιρινές διακοπές. «Δεν ήταν μόνο συνεργάτες. Ήταν και φίλοι», υποστήριξε πρώην αντιδήμαρχος της ομάδας Παπαγεωργόπουλου.

Και άλλοι

GakisΩστόσο, οι τρεις παραπάνω «γαλάζιοι» βουλευτές δεν είναι οι μόνοι οι οποίοι ξεκίνησαν την πολιτική τους διαδρομή στο πλευρό του κ. Παπαγεωργόπουλου και σήμερα τηρούν σιγήν ιχθύος. Έτσι, ο πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης που για πολλούς ήταν «το αγαπημένο παιδί του Βασίλη» αν και διατηρεί καλές σχέσεις με τη σύζυγο του τελευταίου, Ελένη δεν τον έχει επισκεφτεί στις φυλακές. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τον πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μαργαρίτη που την περίοδο 1999-2004 υπήρξε σύμβουλος του κ. Παπαγεωργόπουλου σε θέματα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων. Καλές σχέσεις φέρεται να διατηρούσε ο πρώην δήμαρχος και με τους πρώην αντιδημάρχους Βαγγέλη Δημητρίου, Γιάννη Ζουρνά, Νίκο Παπαγιανόπουλο, Στέργιο Δεληγιάννη, Κώστα Καζαντζίδη, Λίτσα Κολοβού και την οικογένεια Ασπασίδη. Οι τρεις τελευταίοι μάλιστα παραμένουν μέχρι και σήμερα στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου με την παράταξη Γκιουλέκα. Για πολλούς επίσης και ο γενικός γραμματέας του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης και παρ’ ολίγον Γενικός Γραμματέας δήμου Θεσσαλονίκης, Σάκης Παπαγεωργίου θεωρείται «άνθρωπος του Παπαγεωργόπουλου»

Οι επισκέψεις στη φυλακή

Σε ό,τι αφορά το επισκεπτήριο του πρώην δημάρχου, σύμφωνα με την Ελένη Παπαγεωργοπούλου «είναι πολλοί αυτοί που τον ξέχασαν αλλά περισσότεροι αυτοί που τον επισκέφτηκαν στις φυλακές». «Δεν είναι άλλωστε εύκολο να τον επισκεφτείς. Όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να με ενημερώσουν, να το μεταφέρω στο Βασίλη και αυτός να κάνει αίτηση στη διοίκηση των φυλακών» λέει και συμπληρώνει ότι μεταξύ άλλων αυτοί που τον επισκέφτηκαν είναι «οι Ντίνος Χριστιανόπουλος, Κώστας Καζαντζίδης, Λίτσα Κολοβού, Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, Σωτήρης Καπετανόπουλος, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, Δημ. Μαργαρίτης και Στέργιος Δεληγιάννης».

Και η Άννα για δήμαρχος;

Η σημερινή αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας για ζητήματα Βορείου Ελλάδας, Άννα Ευθυμίου στο παρελθόν επιλέχθηκε από τον κ. Παπαγεωργόπουλο για τη θέση της εντεταλμένης συμβούλου του δήμου για ζητήματα Νεολαίας. Η ίδια μάλιστα όπως αναφέρει επισκέφθηκε τον τέως δήμαρχο στις φυλακές Διαβατών και σχολιάζει ότι «το αντιμετωπίζει αρκετά ψύχραιμα». Η σημερινή δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας» μιλώντας στην «Κ» για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όπως τη θέλουν αρκετά δημοσιεύματα απαντά πως «είναι πολύ νωρίς. Δεν έχω κάνει συζητήσεις, ούτε μου έχει γίνει κάποια πρόταση».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.