, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το ατέλειωτο… πανηγύρι της παραλίας (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

paralia_thsn_20dec_10
Του Άρη Κουτσιούκη
Μια ηλιόλουστη μέρα είναι ό,τι πρέπει για περπάτημα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και την ίδια ιδέα φαίνεται πως έχει πολύς κόσμος. Το πεζοδρόμιο απέναντι από τα καταστήματα της Λ. Νίκης είναι ασφυκτικά γεμάτο και αρκετοί βιαστικοί μπαινοβγαίνουν με προσοχή στον ποδηλατόδρομο, για να αποφύγουν τους… χαλαρούς. Οι περισσότεροι είναι χαμογελαστοί και έχουν καλή διάθεση. Περπατούν και δείχνουν σαν να γεμίζουν τις μπαταρίες τους. Ωστόσο, κάποιοι δίπλα μου σχολιάζουν εκτός από τους περαστικούς που βγάζουν σέλφι με φόντο τον Λευκό Πύργο και τους… μόνιμους.
paralia_thsn_20dec_5
Μικροπωλητές, πλανόδιοι μουσικοί και άλλοι που συχνάζουν στην παραλία της Θεσσαλονίκης, είτε από ανάγκη, είτε από άποψη, συνθέτοντας μια εικόνα που άλλες φορές είναι έθνικ, άλλες καλτ και άλλες αγγίζει το όριο της γραφικότητας. Δεν θα μπορούσε άραγε να υπάρχει ένας οργανωμένος χώρος για να μπορούν να πουλάνε τα προϊόντα τους;
paralia_thsn_20dec_2
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε μόλις χθες, σχετικά με τους πλανόδιους που συγκεντρώνονται στην πλατεία Αριστοτέλους “να αφήσουμε τους ανθρώπους να βγάλουν ένα μεροκάματο. Χριστούγεννα είναι. Η λύση δεν είναι να τους κυνηγάμε. Ο Δήμος δεν μπορεί να επέμβει, θα πρέπει να το κάνει η αστυνομία”, προσθέτοντας ότι είμαστε ανατολίτικο παζάρι.
paralia_thsn_20dec_
Περπατάμε με την παρέα μου, σχολιάζουμε, παίρνουμε αφορμή για συζήτηση, για αυτό το κείμενο και τις φωτογραφίες που το συνοδεύουν, αλλά και για το παρακάτω βίντεο, όπου μέσα σε ένα λεπτό καταγράφονται όσα είδαμε στην παραλία, από τη Λ. Νίκης, ως τις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου.

paralia_thsn_20dec
Μικροπωλητές με τον τρίφτη λάχανου στον πάγκο να κάνουν επίδειξη, άλλους να πουλάνε γυαλιά, σελφοκόνταρα, θήκες κινητών και παπούτσια, στα γνωστά… σεντόνια. Άλλοι ψαρεύουν με τα καλάμια τους, πιο κάτω ένας ζητιάνος με αναπηρικό καρότσι ζητά βοήθεια, ένας λαχειοπώλης στη σκιά του Λευκού Πύργου τάζει… εκατομμύρια, την ώρα που ένας συμπαθής μαύρος θέλει να μας πουλήσει βραχιολάκι «ακούνα ματάτα» για καλή τύχη και να μας καλέσει σε πάρτυ με ρέγκε μουσική σε ένα από τα πλωτά μπαρ που κάνουν τη βόλτα τους στον Θερμαϊκό.
paralia_thsn_20dec_6
Γύρω από τον Λευκό Πύργο, το σήμα κατατεθέν της πόλης, υπάρχουν διάφορα καρότσια και πάγκοι που πουλάνε από γεμιστό κουλούρι και αφράτο λουκουμά μέχρι χειροποίητα κοσμήματα. Στο κλίμα των ημερών βλέπουμε κωπηλάτες με σκούφους Santa Claus, αλλά ο θόρυβος της γεννήτριας για το μαλλί της γριάς μας πάει χρόνια πίσω, στα… πανηγύρια.
paralia_thsn_20dec_9
Την ίδια ώρα γονείς με τα παιδιά τους κάνουν ποδήλατο, άλλοι περπατάνε, αδέσποτα και δεσποζόμενα σκυλιά κάνουν τη βόλτα τους, ένας ηλικιωμένος παίζει γκάιντα και ένας νεαρός κάνει σκέιτμπορντ δίπλα στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Και να σκεφτείτε πως αυτή τη φορά λείπει ο “Καζαντζίδης” της νέας παραλίας, που έχει το στέκι του κοντά στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και με ένα σύστημα τύπου… καραόκε τραγουδά επιτυχίες του… Στέλιου, στην Θεσσαλονίκη του 2015, λίγες μέρες πριν μπούμε στο 2016!
paralia_thsn_20dec_14
paralia_thsn_20dec_4
paralia_thsn_20dec_7
paralia_thsn_20dec_12
paralia_thsn_20dec_13
paralia_thsn_20dec_11
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.