, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Τα "Ραγκουτσάρια" και το… γλέντι στην Αριστοτέλους! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

ραγκουτσαρια1
της Έλενας Καραβασίλη
Τι δουλειά έχει στην Χριστουγεννιάτικη πλατεία Αριστοτέλους ένα… μπουλούκι καρναβαλιστών που χορεύει, τραγουδάει και προσκαλεί τον κόσμο σε ένα ατελείωτο γλέντι;
Μα φυσικά πρόκειται για τον θεσμό «Ραγκουτσαριών» που είναι το Καστοριανό Καρναβάλι και αυτήν την ώρα οι συμμετέχοντες έχουν «πλημμυρίσει» την Αριστοτέλους!
ραγκουτσαρια4
Το μπουλούκι Καστοριανών καρναβαλιστών συνοδεύει η ορχήστρα χάλκινων μουσικών οργάνων με το κοινό της Θεσσαλονίκης να έχει ενθουσιαστεί για τα καλά!
ραγκουτσαρια2
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και συμμετέχουν ο Πολιτιστικός σύλλογος Τσαρσί, ο όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Μύηση και πλήθος πολιτών.
Δείτε το βίντεο:

Τι είναι τα «Ραγκουτσάρια»
Πρόκειται για ένα πρώιμο καρναβάλι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Καστοριά 6-8 Ιανουαρίου, κατά το οποίο οι κάτοικοι μεταμφιέζονται και φορούν απαραιτήτως μάσκες. Οι μάσκες αυτές έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αφού η όψη τους είναι τρομακτική και αποσκοπούν στο να ξορκίσουν το κακό από την πόλη. Οι μασκαράδες έχουν τη συνήθεια να ζητιανεύουν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους που διώχνουν τα κακά πνεύματα. Από αυτή τη συνήθεια, άλλωστε, πηγάζει και το όνομα της γιορτής. Έχει τις ρίζες της στη λέξη rogatores που σημαίνει: ζητιάνοι.
ραγκουτσαρια5
Άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι μασκαρεύονται και ξεχύνονται στους δρόμους της Καστοριάς, αναστατώνοντας την πόλη με χορούς και τραγούδια. Κέφι και σαματάς κυριαρχούν παντού ενώ η πόλη αντηχεί από τα όργανα και τις παραδοσιακές μελωδίες καθώς οι κάτοικοι, μπουλούκια που εμφανίζονται από παντού με τα όργανά τους, κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης. Πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις ενώ η γιορτή κορυφώνεται την τρίτη ημέρα – την επονομαζόμενη και Πατερίτσα – οπότε και βραβεύεται η καλύτερη μεταμφίεση στην παλιά, μεσαιωνική πλατεία Ντολτσό που έπαιξε ιστορικό ρόλο επί Τουρκοκρατίας.
ραγκουτσαρια3
Οι ρίζες της γιορτής ανατρέχουν στη διονυσιακή λατρεία. Πράγματι, πέρα από το έντονο διονυσιακό στοιχείο που διέπει τους συμμετέχοντες, πολλά στοιχεία των Ραγκουτσαριών έχουν τις ρίζες τους στη λατρεία του Διονύσου. Πέρα από το γεγονός ότι διεξάγονται σε παρεμφερή περίοδο του έτους, τα Ραγουτσάρια έχουν κρατήσει από τις διονυσιακές τελετές και το στοιχείο της μεταμφίεσης και τον εμπαιγμό των παρευρισκόμενων αλλά και τη γενική ατμόσφαιρα της γιορτής. Φυσικά, στην πορεία άλλαξαν στοιχεία του εθίμου που δεν ταίριαζαν με τη χριστιανική λατρεία αλλά το νόημα παρέμεινε και το έθιμο δεν έπαψε να ζει.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.