, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα σχέδια του δήμου για… ιστορικές αναπλάσεις

Θεσσαλονίκη φωτο Σάββας Αυγητίδης
Το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 4 Απριλίου…
Φωτο Σάββας Αυγητίδης-www.e-photopress.blogspot.com
Mετά την ανάπλαση της πλατείας Χρηματιστηρίου (όπου δίκυκλα και άλλα έκαναν ήδη την εμφάνιση τους βλ ρεπορτάζ της Έλ. Καραβασίλη http://www.karfitsa.gr/2016/04/01/i-plateia-xrimatistirioy-metatrapik/) ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει ακόμα νέες αναπλάσεις σε πλατείες διεκδικώντας από το Πράσινο Ταμείο πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την makthes, πρόκειται για την πλατεία Ελευθερίας, την περιοχή του Επταπυργίου και την πλατεία Μαβίλη. “Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός καινούργιου χρηματοδοτικού προγράμματος για την υλοποίηση αυτών των έργων ανάπλασης εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης” επισήμανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Θανάσης Παππάς, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Πράσινου Ταμείου στην Αθήνα. Το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 4 Απριλίου.
Για τα έργα ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας ο δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί χρηματοδότηση άνω των οκτώ εκατ. ευρώ. Η απόδοση αυτού του ιστορικού χώρου -εδώ και δεκαετίες λειτουργεί ως πάρκινγκ- στους Θεσσαλονικείς, αποτέλεσε μία από τις κεντρικές δεσμεύσεις που ανέλαβε προσωπικά ο Γιάννης Μπουτάρης από την πρώτη φορά που διεκδίκησε τον δημαρχιακό θώκο. Σε αυτήν τη φάση προετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, καθώς οι σχετικές μελέτες για την ανάπλαση αυτής της έκτασης των ένδεκα στρεμμάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Τις μελέτες υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Θεμιστοκλής Χατζηγιαννόπουλος και Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, οι οποίοι κέρδισαν το πρώτο βραβείο -μεταξύ 131 συμμετεχόντων- σε σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης. «Η πλατεία Ελευθερίας αναδεικνύεται σε πόλο υπερτοπικής σημασίας για το αστικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, λόγω των αξιόλογων κτιρίων που την περιβάλλουν, της γειτνίασής της με το λιμάνι και τη θάλασσα, του υψηλού της πρασίνου και επιπλέον επειδή με αυτή συνδέονται ιστορικές μνήμες της πόλης. Η προοπτική ανάπτυξης αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας και η ανάπτυξη της πρώτης προβλήτας του ΟΛΘ με αστικό πλέον χαρακτήρα προσδίδουν στην πλατεία τη δυναμική της κύριας εισόδου του ιστορικού κέντρου της πόλης από τη θάλασσα», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην εισήγηση της διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών προς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Στη νέα πλατεία Ελευθερίας, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί θα κυριαρχούν το πράσινο και τα ψηλά δένδρα. Ο χώρος της πλατείας θα διαμορφωθεί με ενιαία δαπεδόστρωση από το μέτωπο των κτιρίων στα ανατολικά μέχρι τη δυτική πλευρά και από το βόρειο μέτωπο μέχρι τη θάλασσα. Με την ανάπλασή της η πλατεία Ελευθερίας σχεδιάζεται να αποτελέσει τόπο μνήμης των 50.000 εβραίων της Θεσσαλονίκης που μαρτύρησαν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Το μνημείο του Ολοκαυτώματος, που και σήμερα βρίσκεται τοποθετημένο στην πλατεία Ελευθερίας, όχι μόνο διατηρείται, αλλά μετακινείται σε νέο περίοπτο σημείο, με σκοπό να αναδειχθεί και να ενταχθεί στον συνολικό σχεδιασμό για την αναβάθμιση του χώρου.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης, εξάλλου, αναζητεί από το Πράσινο Ταμείο πόρους 1,6 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη, η οποία γειτνιάζει με το μνημειακό σύνολο των Δώδεκα Αποστόλων, στη δυτική πλευρά της πόλης, όπου μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν εκτεταμένες παρεμβάσεις. «Η περιοχή χαρακτηρίζεται από υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον (υψηλούς συντελεστές δόμησης, υψηλή πυκνότητα, έλλειψη χώρων πρασίνου, κοινόχρηστων ή κοινωφελών εγκαταστάσεων, απαξίωση κτιριακού αποθέματος). Η υλοποίηση της μελέτης θα συντελέσει κατά πολύ στη βελτίωση του μικροκλίματος, της ποιότητας ζωής, της εικόνας, αλλά και της λειτουργίας του δημόσιου χώρου», σημειώνεται μεταξύ των άλλων στη σχετική εισήγηση των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών.
Κεντρική θέση στα έργα, που ο δήμος Θεσσαλονίκης σκοπεύει να προωθήσει προς χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, καταλαμβάνει αυτό της διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του μνημειακού συνόλου του Επταπυργίου. Το κόστος κατασκευής του έργου προϋπολογίζεται σε περίπου 17,3 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να καλυφθεί και μία πρόσθετη δαπάνη της τάξης των 2,8 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στο κόστος των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων. Η ανάπλαση μίας ευρείας περιοχής 49,5 στρεμμάτων γύρω από το Επταπύργιο αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης στο πλαίσιο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που είχε προκηρυχθεί από το ΥΠΕΚΑ. Η έκταση αυτή ανήκει κατά ένα τμήμα της στον δήμο Θεσσαλονίκης και κατά ένα δεύτερο στον δήμο Νεάπολης – Συκεών. Στόχος του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί ήταν η ανάδειξη του ιστορικού διατηρητέου μνημείου του Επταπυργίου και του περιβάλλοντα χώρου του, όπως και η ενσωμάτωση ήπιων χρήσεων με την οργάνωση περιπατητικών διαδρομών και τη φιλοξενία πολιτιστικών υπαίθριων εκδηλώσεων.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.