fbpx

, Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Τα wallsters ήρθαν για να… μείνουν!

thema
Της Έλενας Καραβασίλη
Τρεις φίλοι, αποφάσισαν να φέρουν άλλον αέρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να ντύσουν με εικόνες, χρώματα αλλά και… μηνύματα τους γκρίζους τοίχους των κτηρίων της πόλης. Η καθημερινότητα των τριών νέων από τη Θεσσαλονίκη, μοιράζεται μεταξύ των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων και του «Artifesto». «Ως ιδέα δημιουργήθηκε το 2011. Μας άρεσε ιδιαίτερα η Street Art και εμπνευστήκαμε από αυτήν. Θέλαμε να συνδράμουμε και εμείς σε αυτή τη ραγδαία εξελισσόμενη τέχνη με τον τρόπο μας και έτσι δημιουργήσαμε το Artifesto», λέει στην Karfitsa ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρίας, Στέφανος Γιωτάκης. Ο ίδιος εξηγεί ότι, «στόχος μας είναι  να καταστεί προσιτή σε όλο τον κόσμο η Street Art και μέσω αυτής να αναβαθμιστεί αισθητικά το αστικό τοπίο της πόλης μας».
foto2
Πρόκειται για ψηφιακή τέχνη  πάνω σε wallsters, δηλαδή τεράστιες εκτυπώσεις σε τοίχους, συνήθως πάνω σε υλικό μουσαμά που χρησιμοποιούταν μέχρι τώρα μόνο για διαφημιστικούς λόγους. «Ουσιαστικά προσφέρεται σε κάθε καλλιτέχνη εικόνας, η δυνατότητα  να συμβάλει με τις δημιουργίες του στην αισθητική αναβάθμιση πολλών κτιρίων. Μέσω της ιστοσελίδας του Artifesto (www.artifesto.gr) οι καλλιτέχνες προβάλουν τις δημιουργίες τους και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, ενώ η τελική ετυμηγορία ανήκει στον κόσμο όπου καθορίζει ποιο καλλιτέχνημα θα κοσμεί το κάθε επιλεγμένο κτήριο. Το νικητήριο έργο εκτυπώνεται και το Wallster (γιγαντοεκτύπωση) αναρτάται στον τοίχο του κτηρίου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιωτάκης.
Μέχρι στιγμής, τα δημιουργήματα των καλλιτεχνών έχουν «ντύσει» το κτήριο της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και τον τοίχο του εμπορικού κέντρου «One Salonica Outlet Mall». Οι διαγωνισμοί έχουν διττό χαρακτήρα, σημειώνει ο κ. Γιωτάκης. «Τόσο να εξωραΐσουν με καλλιτεχνήματα όσο και να θίξουν καίρια κοινωνικά ζητήματα, συνεπώς υπάρχει συγκεκριμένη πάντα θεματολογία για τον έκαστο διαγωνισμό. Επιπρόσθετα, με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται και μια κατευθυντήρια γραμμή προς τους καλλιτέχνες καθώς θεωρούμε πιο εύκολο για έναν καλλιτέχνη να υπάρχει ένας γενικότερος «μπούσουλας» για το πώς θα κινηθούν . Όμως μέχρι εκεί, δεν επιθυμούμε να τους περιορίσουμε με πολύ αυστηρούς όρους καθώς αυτό ενδεχομένως να περιόριζε δραστικά και τη δημιουργικότητά τους», λέει.
Ο διαγωνισμός
Συνολικά υπήρξαν σχεδόν 200 συμμετοχές στους δύο πρώτους διαγωνισμούς, εκ των οποίων οι 180 ήταν έγκυρες (οι άλλες 20 είχαν λάθος τεχνικές προδιαγραφές) και οι 40 εξ αυτών προχώρησαν στο τελικό διαγωνιστικό στάδιο της ψηφοφορίας. «Ο πρώτος διαγωνισμός ήταν αυτοχρηματοδοτούμενος με μια (επί του συνόλου των εξόδων) 30% υποστήριξη από πρόγραμμα ΕΣΠΑ που επιχορηγεί καινοτόμες δράσεις. Ο δεύτερος διαγωνισμός υποστηρίχθηκε από το εμπορικό κέντρο που αποτέλεσε το χορηγό της ενέργειας. Γενικότερα όλες οι ενέργειες θα υποστηρίζονται από χορηγούς που επιθυμούν να προβληθούν μέσω του Artifesto, ομορφαίνοντας την πόλη μας και ευαισθητοποιώντας το κοινό σε κοινωνικά ζητήματα», αναφέρει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρίας.
foto4
Όπως εξηγεί ο ίδιος, η δράση του Artifesto μπορεί να μην είναι κάτι επαναστατικό, όμως σίγουρα είναι κάτι νέο και πρωτοπόρο. Κάτι που σημαίνει πως ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με… ροδοπέταλα και οι ίδιοι αντιμετώπισαν τις δυσκολίες που έχει κάθε τι πρωτοπόρο. «Αυτό αποτέλεσε πρόβλημα καθώς δεν υπήρχε μια πεπατημένη βάσει της οποία θα πορευόμασταν, μας προέκυψαν συνεπώς δυσκολίες και «στραβές» τις οποίες δεν πήγαινε καν το μυαλό μας ότι θα μας έβρισκαν! Οι κυριότερες είχαν να κάνουν με τους εμπλεκόμενους φορείς με τους οποίους συνεργαζόμασταν και η ασυμφωνία απόψεων των ανθρώπων που τους απαρτίζουν, μερικοί εκ των οποίων αδυνατούσαν να κατανοήσουν και τι πραγματεύεται εν τέλει η εταιρεία μας». Μπορεί ακόμη να μην έχουν καταλήξει στο επόμενο κτήριο που θα φωτίσει την πόλη, καθώς τα επόμενα project είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, όμως σύντομα αναμένεται να γίνουν οι επόμενες ενέργειες σε… «φουλ ρυθμούς».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.