fbpx

, Σάββατο
13 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Τα Χριστούγεννα, το καραβάκι και ο… Μπουτάρης

IMG_9371_X

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται πλέον η Θεσσαλονίκη μετά και την επίσημη έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου πριν λίγες ημέρες με τη φωταγώγηση από τον Γ. Μπουτάρη του χριστουγεννιάτικου καραβιού και των αντίστοιχων εκδηλώσεων στην πλατεία Αριστοτέλους.

IMG_9368_x IMG_9367_x

Η «Κ» βρέθηκε στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με περαστικούς και καταστηματάρχες που μας εξέφρασαν τις απόψεις τους για αυτή την εορταστική πλέον εικόνα της αλλά και για το περιβόητο… καραβάκι που τοποθετήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Για μερικούς τα καρουζέλ, οι μύλοι, τα παιχνίδια  που στήθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους ήταν μια θετική πρωτοβουλία και φαίνεται πώς ενίσχυσαν το εορταστικό κλίμα. Όπως είπε στην «Κ» ο κ. Γκότσης Κωνσταντίνος  «όλα αυτά δίνουν μια ωραία χριστουγεννιάτικη νότα και μπαίνουμε λίγο και στο πνεύμα των εορτών που έρχονται».

 Γκότσης Κωνσταντίνος:"Για αυτή την κρίση είναι πολύ ωραία στολισμένα. Είναι ότι καλύτερο, παραπάνω δεν μπορούσε να γίνει."
Γκότσης Κωνσταντίνος:”Για αυτή την κρίση είναι πολύ ωραία στολισμένα. Είναι ότι καλύτερο, παραπάνω δεν μπορούσε να γίνει.”
Τουρίστριες από Τουρκία :"Η Θεσσαλονίκη μοιάζει πολύ με την Σμύρνη. Είναι πολύ ωραία από όσο προλάβαμε να δούμε και υπάρχει γιορτινή ατμόσφαιρα."
Τουρίστριες από Τουρκία :”Η Θεσσαλονίκη μοιάζει πολύ με την Σμύρνη. Είναι πολύ ωραία από όσο προλάβαμε να δούμε και υπάρχει γιορτινή ατμόσφαιρα.”

 

Κάποιοι άλλοι όμως εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους στην «Κ» όπως ο κ. Δημήτρης και ο κ. Κώστας που τόνισαν πώς « ο στολισμός ήταν φτωχός. Ένα τυπικό δέντρο έστω και 1, 2 μέτρα έπρεπε να υπάρχει κάπου πέρα από το καραβάκι μέσα στη θάλασσα. Έπρεπε τώρα για τις γιορτές και μέσα στην κρίση που διανύουμε να φροντίσουν να έχουν καλύτερο διάκοσμο γιατί είναι το μόνο ίσως που θα έχουν πολλοί συμπολίτες μας για να νιώσουν τις γιορτές. Το μόνο που βλέπουμε είναι η εκμετάλλευση των γονιών που θα φέρουν τα παιδιά τους και  θα δώσουν χρήματα για να τα ανεβάσουν  στα παιχνίδια».

Το στολισμένο καραβάκι που έχει «αγκυροβολήσει» στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους και φωτίζει τα νερά του Θερμαϊκού δέχτηκε με τη σειρά του και αυτό  ποικίλες κριτικές. Από την μία πλευρά  πολλοί  Θεσσαλονικείς το θεωρούν καλή ιδέα όπως ο κ. Δημήτριος Γεωργίου  που είπε στην «Κ» πώς  «ο στολισμός της πόλης είναι καλός , περίπου το ίδιο με άλλες χρονιές. Το καραβάκι είναι κάτι πρωτότυπο και ξεχωριστό». Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι συμπολίτες μας  το χαρακτήρισαν απλά ως μία βαρκούλα με λαμπάκια , λιτή και ανεπαρκή για το μέγεθος και τις δυνατότητες της πόλης.

Βέβαια δεν θα έπρεπε κανείς να έχει περισσότερες προσδοκίες στο κομμάτι αυτό καθώς μην ξεχνάμε πώς ο δήμαρχος της πόλης είχε εξαρχής διευκρινίσει πώς δεν επρόκειτο να δαπανηθεί μεγάλο ποσό για τον στολισμό της πόλης και κάλεσε δημότες και καταστηματάρχες να συμβάλλουν στολίζοντας με δική τους πρωτοβουλία τα μαγαζιά και τους δρόμους τους!

Αυτό το «Όποιος θέλει να στολίσει με δική του ευθύνη!» όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Μπουτάρης κατά τη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου δεν έμεινε φυσικά ασχολίαστο. Η κα. Φωκά, υπεύθυνη καταστήματος πώλησης έτοιμων ενδυμάτων  στην οδό Εγνατία, εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από το έργου του Δημάρχου σε ότι αφορά τον στολισμό της πόλης και όχι μόνο και  ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» ότι πρέπει «να φύγει ο δήμαρχος να λυθεί η υπόθεση».

Οι καταστηματάρχες κάνουν ότι μπορούν στις δύσκολες συγκυρίες που διανύουμε προκειμένου να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα και να νιώσουν και οι ίδιοι και οι καταναλωτές πως βρισκόμαστε λίγες μόνο μέρες πριν τα Χριστούγεννα και  την Πρωτοχρονιά .

Ο κ. Ζαφειρίου που διατηρεί κατάστημα πώλησης υποδημάτων στην ίδια περιοχή της Θεσσαλονίκης, επισήμανε στην «Κ» πώς «εμείς από τη δική μας πλευρά , μέσα στην κρίση και στις δυσκολίες κάναμε τις προσπάθειες μας  και στολίσαμε το κατάστημα μας αλλά αλλιώς είναι να υπάρχει στολισμός και έξω από τα καταστήματα.»

"Φέτος δεν στολίσανε σχεδόν καθόλου ούτε την Εγνατία ούτε την Τσιμισκή. Αυτά που έγιναν στην πλατεία Αριστοτέλους σίγουρα βοηθούν και είναι πολύ όμορφα..Η υπόλοιπη πόλη όμως δεν στολίστηκε, ο δήμος δεν έκανε τίποτα. Τώρα έτσι πώς είναι δεν καταλαβαίνεις Χριστούγεννα, είναι σαν μια καθημερινή μέρα."
κ. Ζαφειρίου, ιδιοκτήτης καταστήματος: “Φέτος δεν στολίσανε σχεδόν καθόλου ούτε την Εγνατία ούτε την Τσιμισκή. Αυτά που έγιναν στην πλατεία Αριστοτέλους σίγουρα βοηθούν και είναι πολύ όμορφα.Η υπόλοιπη πόλη όμως δεν στολίστηκε, ο δήμος δεν έκανε τίποτα. Τώρα έτσι πώς είναι δεν καταλαβαίνεις Χριστούγεννα, είναι σαν μια καθημερινή μέρα.”

 IMG_9385_x

 

 Ο στολισμός της πόλης βρέθηκε και στο επίκεντρο της κριτικής του δημοτικού συμβούλου και πρώην υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή που δήλωσε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου “Ένας πολίτης είναι σαν να ζει σε μουσουλμανική χώρα. Για να καταλάβει κάποιος Χριστούγεννα πρέπει να πάει σε γειτονικό δήμο”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τον στολισμό της πόλης, απάντησε πως τα “Χριστούγεννα δεν είναι χριστιανική γιορτή αλλά γιορτή της αγοράς” και κάλεσε όσους τον επικρίνουν “να πάνε να ζήσουν στην Βαρκελώνη εάν δεν τους  αρέσει η Θεσσαλονίκη”.

 

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.