23:03, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Θ. Βασιλακόπουλος: Για ποιούς λόγους μπορεί κάποιος εμβολιασμένος να νοσήσει σοβαρά (Βίντεο)

Στην «Κοινωνία ώρα mega» και τους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο μίλησε ο καθηγητής πενυμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Αν κάποιος δουλεύει σε covid κλινική και δεν είναι εμβολιασμένος κινδυνεύει ο ίδιος και η οικογένειά του. Εκτός από το ατομικό δικαίωμα, υπάρχει και η προστασία της κοινωνίας. Δεν γίνεται σαν κράτος να πούμε “είσαι ανεμβολίαστος, πήγαινε να δουλέψεις σε κλινική covid”.», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής.

«Αν είμαι εμβολιασμένος η πιθανότητα να κολλήσω κορωνοϊό είναι πολύ πολύ μικρότερη. Αν κολλήσω θα νοσήσω πολύ πιο ελαφριά, θα έχω τον ιό μέσα μου σε πολύ μικρότερη συγκέντρωση και λιγότερο χρονικό διάστημα άρα και η πιθανότητα να το μεταδώσω είναι πολύ μικρότερη.», εξήγησε και έδωσε ένα παράδειγμα με το κράνος στους οδηγούς μηχανής.

«Κανείς δεν μας υπογράφει ότι αν φοράμε κράνος στα σίγουρα δεν θα πάθουμε τίποτα, αλλά η πιθανότητα να μην χτυπήσουμε σοβαρά το κεφάλι μας αν πέσουμε κάτω φορώντας κράνος είναι πολύ μεγαλύτερη», είπε συγκεκριμένα.

Αναφορικά στις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, διευκρίνισε ότι αν κάποιος υγειονομικός έχει νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο δεν μπαίνει σε αναστολή.

Σχετικά με τα αντισώματα και την ανοσολογική απάντηση κάθε οργανισμού, ο καθηγητής είπε ότι πρέπει να μετράμε «ειδικά εξουδετερωτικά αντισώματα», δεν ειναι εύκολο να μετράς με κάποιο τεστ τα αντισώματα που χρειάζονται στον οργανισμό.

Ερωτηθείς για το 8% των εμβολιασμένων που βρίσκονται διασωληνωμένοι τόνισε: «όταν εμβολιάζομαι αποκτώ αμυντικά όπλα, όταν εμβολιαζόμαστε δεν κάνουμε όμοια ανοσολογική απάντηση. Αν κάνω μικρή ανοσολογική απάντηση και παράλληλα εκτεθώ σε πολύ μεγαλό ιικό φορτίο, είναι πιθανό να νοσήσω και να νοσηλευτώ σε ΜΕΘ. Μπορεί και να πεθάνε. Αλλά στις ΗΠΑ σε 166 εκατ. εμβολιασμένων έχουμε 1.500 θανάτους. Στον ελληνικό πληθυσμό, σε 10 εκατ. εμβολιασμούς θα είχαμε 90 θανάτους.Αν εμβολιαζόμασταν όλοι ο ιός δεν θα κυκλοφορούσε σε μεγάλα ιικα φορτία και δεν θα κινδύνευαν οι εμβολιασμένοι που δεν έκαναν μεγάλη ανοσολογική απάντηση να νοσήσουν σοβαρά».

Τέλος για τα παιδιά σημείωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να ανοίξουν τα σχολεία με απόλυτη ασφάλεια «αν δεν εμβολιάσουμε τα παιδιά μας». Όπως είπε στις ΗΠΑ έχει ζητηθεί να ανοίξει ο εμβολιασμός και για παιδιά κάτω των 12 ετών.

«Κάθε βδομάδα υπάρχει και ένα παιδί που νοσηλεύετεια διασωληνωμένο. Τι ψυχική ταλαιπωρία είναι και για το παιδί και για την οικογένεια να βρίσκεται διασωληνωμένο στο νοσοκομείο;», σημείωσε κλείνοντας.

Πηγή: megatv.com