, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Θα υπάρξουν πολλοί Τούρκοι που θα ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα»

tourkoi
«Αυτή τη φορά το πραξικόπημα απέτυχε γιατί έγινε από μεσαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και όχι από την ηγεσία. Ήταν κάπως πρόχειρο, είχε μειωμένη βαρύτητα, το έκαναν βράδυ,  υπάρχουν προχειρότητες και ερασιτεχνισμοί. Ο Ερντογάν, επίσης, μπόρεσε και κινητοποίησε κόσμο. Μέχρι τώρα καθόντουσαν σαν τα αρνιά και δεχόντουσαν το πραξικόπημα. Πρώτη φορά που κινητοποιήθηκε ο κόσμος και μάλιστα υπέρ του Ερντογάν. Υπήρξε αντίδραση της κοινωνίας που θα θύμιζε δυτική χώρα», ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«Είδαμε μια σειρά από ερασιτεχνισμούς που δεν θύμιζαν τον τουρκικό στρατό, ο οποίος υπέστη βαρύτατο  πλήγμα αξιοπιστίας και προσωπικού. Είναι η πρώτη φορά που αντιδρά η τουρκική κοινή γνώμη σε πραξικόπημα και αυτό είναι πολύ θετικό για την Τουρκία και ενισχυτικό για την δομή του συστήματος εξουσίας του Ερντογάν που θα λειτουργήσει ως απόλυτος μονάρχης. Δεν είναι η αγωνία του κόσμου για τη δημοκρατία αλλά η προσήλωσή του στον Ερντογάν», πρόσθεσε είπε στον Alpha 989.
Σχολιάζοντας το λιντσάρισμα των πραξικοπηματιών από τον λαό ο κος Γιαλλουρίδης είπε ότι «δεν επιτρέπεται αυτού του είδους το λιντσάρισμα, το οποίο ενίσχυσε ο Ερντογάν. Έπρεπε να μαζέψει αυτούς που είναι υπεύθυνοι. Θα το πληρώσει αυτό. Έπρεπε να το σεβαστεί έξυπνα. Δημιουργεί βεβαίως μίσος».
Αναφερόμενος στον στρατό είπε πως «επλήγη το κύρος του στρατεύματος. Η Τουρκία κινδυνεύει με διάσπαση. Ο σημαντικότερος θεσμός στην χώρα ήταν το στράτευμα, τώρα καταπατείται το κύρος του και αυτό θα δημιουργήσει θέματα συνοχής».
Εκτίμησε ότι «η επόμενη μέρα για την Τουρκία είναι ομιχλώδης. Υπάρχει ένας ηγέτης που καταφέρνει να καταστεί απόλυτος άρχων του συστήματος που ελέγχει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Να σκεφτούμε και να διατηρήσουμε επιφυλάξεις και ερωτηματικά πώς θα είναι το στράτευμα την επόμενη περίοδο. Υπέστη πλήγμα κύρους. Οι αξιωματικοί είχαν την εικόνα της ελίτ της χώρας στην Τουρκία. Αυτό καταρρακώθηκε τώρα και υπολογίζω ότι κάποια στιγμή θα αντιδράσουν. Η δικαστική εξουσία επίσης υπέστη πλήγμα. Έκανε το λάθος ο Ερντογάν να πάρει κεφάλια, να μην οδηγήσει τα πράγματα στη δικαιοσύνη. Εκτίθενται και διασύρονται τώρα. Αυτές είναι εικόνες τρίτου κόσμου. Είναι ανησυχητικό και ανησυχεί και τους Ευρωπαίους, το γεγονός ότι ο όχλος παίρνει τον νόμο στα χέρια του, απομακρύνει αυτό την Τουρκία από την Ευρώπη και δεν θα βοηθήσει στην επόμενη φάση τον Ερντογάν που είναι η εγκαθίδρυση ενός ηγεμόνα. Λειτουργεί η εκδικητικότητα και η απουσία του κράτους δικαίου».
Σε ερώτηση αν θα επηρεάσουν τα γεγονότα στην Τουρκία τις προσφυγικές ροές ο κος Γιαλλουρίδης είπε ότι «στην Τουρκία υπάρχουν άνθρωποι που δεν αποδέχονται ούτε τον Ερτνογαν ούτε το ισλαμικό σύστημα αλλά το κράτος δικαίου. Αυτοί θα επιχειρήσουν να έρθουν στην Ελλάδα, που είναι ο πιο κοντινός προορισμός και θα προκαλέσει νομίζω αντιδράσεις από την Τουρκία γι’ αυτό και θα ζητήσει την επανέκδοσή τους. Είμαστε κράτος δικαίου εμείς όχι Τουρκία, να μας συλλαμβάνουν δηλ επειδή τα βάλαμε με τον πρωθυπουργό της χώρας μας. Έχουν προσφύγει στην Ελλάδα από μια χώρα που έχει πολιτική ανωμαλία που δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει».
«Η Τουρκία δεν είναι κράτος δικαίου. Η δημοκρατία στην Τουρκία είναι περίεργο κατασκεύασμα που λειτουργεί μόνο η εκλογική διαδικασία. Πάντως δεν θυμάμαι άλλες φορές τέτοιου είδους πραξικόπημα», τόνισε.
Για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς ο κος Γιαλλουρίδης είπε ότι «διάλεξαν την Αλεξανδρούπολη λόγω εγγύτητας. Τους ενδιέφερε να αποκτήσουν το καθεστώς ασύλου ώστε να μην εκδοθούν πίσω στην Τουρκία. Θα υπάρξουν πολλοί περισσότεροι στο μέλλον, είναι πρόβλημα αυτό. Αν είναι μαζική αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει προβλήματα με την Άγκυρα».
Κληθείς να σχολιάσει την φανατική ανακοίνωση των οπαδών της Γαλατασαράι στη Θράκη, έκανε λόγο για «τουρκικό εθνικισμό σε μια περιοχή κρίσιμη και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με τον πληθυσμό εκεί. Δεν έδωσε η Ελλάδα το δικαίωμα να είναι τουρκική εθνότητα, είναι μουσουλμάνοι».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.