10:17, Σάββατο
01 Οκτωβρίου 2022

Θεσσαλονίκη: Εφτάχρονη κακοποιήθηκε σεξουαλικά στο παλιό εργοστάσιο της Softex

SOFTEX
Στο ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης –ακόμα και παιδιών ηλικίας μόλις επτά ετών– που λαμβάνει χώρα μέσα σε καταυλισμούς προσφύγων ανά την Ελλάδα επανέρχεται με σημερινό του δημοσίευμα ο Observer (κυριακάτικη έκδοση του Guardian), αναφερόμενος στο παράδειγμα ενός μικρού κοριτσιού, που φιλοξενείται στο παλιό εργοστάσιο της Softex, στην περιοχή των Διαβατών.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του, με τίτλο «Σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά στα ελληνικά κέντρα προσφύγων», φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως «παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί σε υποτιθέμενα στρατόπεδα στην Ελλάδα, που χτίστηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης της Ευρώπης –πολλοί από τους οποίος είναι πιθανό να ζητήσουν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο– έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά».
Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη εθελοντή, σημειώνει πως στο στρατόπεδο της Softex νεαρά κορίτσια έχουν κακοποιηθεί από συμμορίες ανδρών. Μάλιστα, μια οικογένεια από το Ιράκ αναγκάστηκε να μετακινηθεί σε κατάλυμα έκτακτης ανάγκης έξω από το στρατόπεδο, έπειτα από επίθεση που δέχθηκε η 7χρονη κόρη τους.
«Οι γονείς ακόμα δεν πιστεύουν τι συνέβη. Ενας άνδρας από μία από τις ομάδες “μαφίας” ζήτησε από την 7χρονη να έρθει στη σκηνή του, για να παίξουν παιχνίδι στο κινητό του και στη συνέχεια έκλεισε την τέντα. Η μικρή γύρισε με σημάδια στα χέρια και στον λαιμό της. Αργότερα, το κορίτσι περιέγραψε πώς είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά. Σημάδεψε τη ζωή μίας 7χρονης» δήλωσε ο εθελοντής, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Η οικογένεια, σύμφωνα με τον εθελοντή, σκέφτεται να επιστρέψει στη χώρα της, αφήνοντας πίσω της το όνειρο της Ευρώπης.
Από την πλευρά της, η Ανίτα Ντούλαρντ της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου κάνει λόγο για αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής βίας στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας, έχοντας μάλιστα προειδοποιήσει την κυβέρνηση.
Η Άννα Σιάρα Νάβα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε πως έχει ακούσει τους ισχυρισμούς περί κακοποίησης, τονίζοντας πως τουλάχιστον δέκα γυναίκες έχουν καταγγείλει κάποιο συμβάν.
«Είναι δύσκολο για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, 16-17 ετών, να επιβιώσουν. Εκεί, νικά ο ισχυρότερος. Το βράδυ δεν βλέπετε παιδιά, επειδή κρύβονται σε σκηνές. Οι γυναίκες φοβούνται. Καταγγέλλουν πως κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν μπορούν να πάνε μόνες τους στην τουαλέτα. Έχουν ακούσει όλοι τις αναφορές για επιθέσεις» λέει.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, δήλωσε πως η «Softex είναι το στρατόπεδο με τις περισσότερες περιπτώσεις εγκληματικής συμπεριφοράς μικρής σημασίας, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση βιασμού».

Πηγή: protothema.gr