, Σάββατο
15 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις το ερχόμενο διήμερο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο (Παρασκευή) και το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Εορτασμοί και ομιλίες θα γίνουν στα σχολεία, ενώ στις 10 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνων, στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού, από αντιπροσωπείες μαθητών σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων των Αρχών της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

Για τις 10.30 το πρωί έχει προγραμματιστεί στέψη ανδριάντων, προτομών και μνημείων Ηρώων από αντιπροσωπείες μαθητών σχολικών μονάδων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, παρουσία των διευθυντών των σχολείων.

   Στις 12 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα γίνει εκδήλωση για την εθνική επέτειο, την οποία θα χαιρετίσει ο πρύτανης, καθηγητής Στυλιανός Κατρανίδης. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών Δημήτριος Σταματόπουλος, με θέμα «Ερμηνεύοντας την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στο Οθωμανικό πλαίσιο». Φέτος, η εκδήλωση δεν θα περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα, εξαιτίας της τραγωδίας των Τεμπών, στις 28 Φεβρουαρίου.

   Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις εκδηλώσεις, στις 10 το πρωί θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία στον Ναό της Του Θεού Σοφίας, στις 10.30 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, ενώ στις 11.15 θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση αντιπροσωπευτικών μαθητικών, πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου με κατάληξη το Λευκό Πύργο.

   Για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί η επίσημη Τελετή για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ). Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο αν. καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ακρίτας Καϊδατζής, με θέμα: «Ο φιλελεύθερος και δημοκρατικός συνταγματισμός της Επανάστασης του 1821».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.