00:05, Τρίτη
05 Ιουλίου 2022

Θεσσαλονίκη: Πορεία μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων

Με σύνθημα “Δεν Ξεχνώ” και το σύμβολο G στα μπλουζάκια για τα 103 χρόνια από την ποντιακή γενοκτονία, μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας πραγματοποίησαν συμβολική πορεία από την Αγία Σοφία, με κατεύθυνση προς το τουρκικό προξενείο, προκειμένου να καταθέσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις 353.000 ψυχές που ζητούν δικαίωση.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας, παρουσία, μεταξύ άλλων, του υφυπουργού Εσωτερικών Σταύρου Καλαφάτη, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, του Τομεάρχη πολιτισμού με την Ελληνική Λύση Γιώργου Κομνηνού και άλλων εκπροσώπων της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίσης, κατατέθηκαν στεφάνια και ακούστηκε η λέξη «αθάνατοι», ενώ στη συνέχεια ήχησαν με τη συνοδεία της λύρας, ποντιακά παραδοσιακά τραγούδια εις μνήμη των 353.000 ψυχών.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης τόνισε «Τιμούμε σήμερα τους Τραντέλληνες που χάθηκαν κι αυτούς που υπέφεραν, αλλά ποτέ δεν γονάτισαν. Στριμώχνουμε την ψυχή και το νου στην αποφράδα ημέρα της 19ης Μαΐου 1919. Τη μέρα που οι εκφραστές του μίσους έκαναν απόβαση στη Σαμψούντα. Τη μέρα που συμπυκνώνει όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού».

Επίσης, ο τομεάρχης Πολιτισμού με την Ελληνική Λύση Γιώργος Κομνηνός ανέφερε «Τιμώ και δεν ξεχνώ. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν τα λογια και να γίνει πράξη η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είπε «η Θεσσαλονίκη θυμάται. Η Θεσσαλονίκη τιμά – δεν ξεχνά. Διεκδικεί. Δεν ξεχνά τις χιλιάδες των θυμάτων, που χάθηκαν πριν από 103 χρόνια. 353.000 Έλληνες. Δεν ξεχνά τις χιλιάδες των προσφύγων, γιατί αυτοί συνέβαλαν καθοριστικά στην αναγεννηση της».

Δείτε το βίντεο: