, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Θεσσαλονίκη: Συνάντηση της ΕΥΑΘ με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης

Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο κ. Λάζαρο Μαυρόπουλο, πραγματοποίησε το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Οι προ ημερών νέες εμπρηστικές επιθέσεις σε οικείες συνάδελφων μας ήρθαν να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο της στοχοποίησης των Αστυνομικών της ΓΑΔΘ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία αντίδραση ή απτό αποτέλεσμα εκ μέρους της Υπηρεσίας. Το Προεδρείο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση και τόνισε ότι οι Αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας αντί να απασχολούνται με το αντικείμενο της Υπηρεσίας τους, έχουν επικεντρωθεί σε πάρεργα και αλλότρια καθήκοντα, δίνοντας χώρο στους αντεξουσιαστές να δρουν ανενόχλητοι».

Aναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι προ ημερών νέες εμπρηστικές επιθέσεις σε οικείες συνάδελφων μας ήρθαν να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο της στοχοποίησης των Αστυνομικών της ΓΑΔΘ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία αντίδραση ή απτό αποτέλεσμα εκ μέρους της Υπηρεσίας. Το Προεδρείο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση και τόνισε ότι οι Αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας αντί να απασχολούνται με το αντικείμενο της Υπηρεσίας τους, έχουν επικεντρωθεί σε πάρεργα και αλλότρια καθήκοντα, δίνοντας χώρο στους αντεξουσιαστές να δρουν ανενόχλητοι.

Φυσικά, αυτή η συνθήκη επικρατεί σχεδόν σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της ΓΑΔΘ. Το Προεδρείο εξέφρασε στον κ. Γενικό τη δυσαρέσκειά του για τις αμέτρητες φυλάξεις στόχων, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς, πλην όμως, ποτέ δεν επαναξιολογούνται ώστε να καταργηθούν όσες δεν είναι πλέον απαραίτητες. Αν συνυπολογίσουμε και τις πολυάριθμες φυλάξεις ανηλίκων στα νοσοκομεία, αντιλαμβανόμαστε γιατί έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού σε όλες τις Διευθύνσεις και ιδιαίτερα στη Διεύθυνση Αστυνομίας. Εκατοντάδες Αστυνομικοί απασχολούνται καθημερινά στις πάσης φύσεως φυλάξεις, προκαλώντας υπηρεσιακές δυσλειτουργίες στις Υπηρεσίες τους. Το Προεδρείο ζήτησε από τον κ. Γενικό να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς ώστε να περιοριστούν αυτές οι φυλάξεις. Επίσης, να γίνει επαναξιολόγηση των φυλασσόμενων στόχων και απεμπλοκή των αστυνομικών δυνάμεων από φυλάξεις που πλέον δεν έχουν αστυνομικό ενδιαφέρον. Πλέον, φτάσαμε στο σημείο να φυλάσσονται νεογνά και βρέφη από 2 Αστυνομικούς ανά βάρδια, μετατρέποντας τους ουσιαστικά σε «νταντάδες». Ο κ. Γενικός ανέφερε ότι σύντομα θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή για να γίνει επαναξιολόγηση και να διακοπούν όσες φυλάξεις δεν είναι αναγκαίες.

Για το φλέγον ζήτημα της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών-Δικαστηρίων, το Προεδρείο τόνισε ότι παρά την ενίσχυση με προσωπικό, η γενικότερη κατάσταση δεν έχει αλλάξει σημαντικά και παρά τις όποιες δεσμεύσεις για αποφόρτιση των κρατητηρίων, αυτά ακόμα είναι υπερπλήρη. Για το λόγο αυτό, το Προεδρείο ζήτησε από τον κ. Γενικό να έρθει σε επαφή με τον Εισαγγελέα ώστε να σταματήσουν οι παράνομες κρατήσεις υποδίκων στα κρατητήρια.

Στη συνέχεια, τονίστηκε εκ μέρους της Ένωσης η ανάγκη αξιοποίησης όλου του αστυνομικού της ΓΑΔΘ, ανεξαρτήτου βαθμού, βάσει του καθηκοντολογίου. Μέχρι σήμερα, βλέπουμε ότι πολλά καθήκοντα, με κυριότερο αυτό του Αξιωματικού Υπηρεσίας, εκτελούνται κατά κύριο λόγο από το χαμηλόβαθμο προσωπικό και οι Αξιωματικοί χαίρουν άτυπης εξαίρεσης. Επειδή αυτή τη στιγμή η ΓΑΔΘ δεν έχει την πολυτέλεια να αποστερηθεί ούτε ένας Αστυνομικό, το Προεδρείο ζήτησε την απαρέγκλιτη εφαρμογή του καθηκοντολογίου για όλους τους Αστυνομικούς της ΓΑΔΘ. Ο κ. Γενικός αποδέχτηκε το αίτημα και δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα εκδοθεί ανάλογη διαταγή για την αξιοποίηση του προσωπικού.

Κλείνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι τα ανεξέλεγκτα πάρεργα και οι φυλάξεις έχουν φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο. Πλέον, όλες οι Αστυνομικές Διευθύνσεις της ΓΑΔΘ εκτελούν παρόμοια καθήκοντα που εκπίπτουν της βασικής αποστολής τους. Για να μπορέσει να υπάρξει υπηρεσιακή εξισορρόπηση και κάθε Διεύθυνση να απασχολείται στις αρμοδιότητές της, πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες από την Ηγεσία και γι’αυτό αναμένουμε την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του κ. Γενικού.