ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Θεσσαλονίκη: Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για 7η χρονιά στην πόλη – Ποιοι βραβεύτηκαν (ΦΩΤΟ)

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
17/05/2024
Κοινωνία
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά
0
Θεσσαλονίκη: Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για 7η χρονιά στην πόλη – Ποιοι βραβεύτηκαν (ΦΩΤΟ)

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων απονεμήθηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου στο «Makedonia Palace» της Θεσσαλονίκης σε μια τελετή μέσα από την οποία το «αθηνόραμα» έδωσε το έναυσμα για την αναγκαία ανανέωση της εθνικής μας γαστρονομίας, προτρέποντας τους εστιάτορες και τους σεφ να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να εξελίξουν τις τοπικές μας κουζίνες, αναδεικνύοντας τους γαστρονομικούς θησαυρούς που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

Η δημιουργική ψαροφαγική κουζίνα του πειραιώτικου Varoulko Seaside έφερε τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου για ακόμη μία φορά στην κορυφή των εστιατορίων ελληνικής κουζίνας. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Selene της Σαντορίνης, υπό την καθοδήγηση του Έκτορα Μποτρίνι. Συνολικά 85 εστιατόρια βραβεύτηκαν με τις Κυκλάδες και τη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία – Θράκη) να συγκεντρώνουν τις περισσότερες διακρίσεις, έχοντας για φέτος 25 και 24 βραβευμένα εστιατόρια αντίστοιχα.

Με στόχο πάντοτε την ώθηση της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας σε υψηλότερους στόχους και επιδόσεις, η γευσιγνωστική επιτροπή του θεσμού αυστηροποίησε τη βάση της βράβευσης, διαμορφώνοντάς τη στο 14,50/20. Όσον αφορά τα εστιατόρια της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, η βάση βράβευσης παρέμεινε στο 14/20, στηρίζοντας την αφοσίωσή τους στις κλασικές αξίες της ελληνικής γαστρονομίας μέσα από εμβληματικές και τοπικές σπεσιαλιτέ.

Φτάνοντας στην 7η χρονιά από τη στιγμή που απέκτησαν μόνιμη έδρα στη Θεσσαλονίκη και με ιστορικό δεκαετιών στη βαθιά γνώση, αξιολόγηση και επίδραση στην ελληνική γαστρονομία, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας έκαναν φέτος ένα αποφασιστικό βήμα παρέμβασης μένοντας –ως θεσμός– πιστά στο όραμα μέσα από το οποίο δημιουργήθηκαν: να ωθούν συνεχώς τους δημιουργούς της εθνικής μας γαστρονομίας προς την κορυφή για να βρεθεί η ελληνική κουζίνα στη θέση που της αξίζει ανάμεσα στις άλλες εθνικές κουζίνες που διαπρέπουν παγκοσμίως.

Το «αθηνόραμα» και η γευσιγνωστική του επιτροπή διαπιστώνουν τα τελευταία χρόνια ότι αφενός το εύρος της ελληνικής κουζίνας έχει περιοριστεί σε 40-50 γνωστά πιάτα τα οποία σερβίρονται παντού, από τον Βορρά ως τον Νότο της χώρας, και αφετέρου –με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις– οι τοπικές μας κουζίνες είναι πρακτικά αγνοημένες και ας είναι γεμάτες από έναν τεράστιο πλούτο πρωτότυπων και ασυνήθιστων γεύσεων, έναν πραγματικό γαστρονομικό θησαυρό που ουσιαστικά παραμένει ανεκμετάλλευτος. Θεωρεί έτσι ότι αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να στραφούν και να εξερευνήσουν σε βάθος οι Έλληνες σεφ για να ενισχυθεί η ταυτότητα και η ιδιαιτερότητα της κουζίνας μας, έτσι ώστε να αποκτήσει τις προοπτικές για να ξεχωρίσει στον παγκόσμιο γαστρονομικό στίβο.

Related Post

Καιρός αύριο: Η θερμοκρασία θα «σκαρφαλώσει» έως τους 32 βαθμούς

Ανοιχτή επιστολή της Γενικής Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Ελλάδος – Έκκληση για μέτρα ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος

Βοιωτία: 1.400 ευρώ τον μήνα εισέπραττε η 62χρονη για λογαριασμό της μητέρας της

Θεσσαλονίκη: Σύσκεψη στο Υ.ΜΑ.Θ για την πορεία των έργων του οδικού άξονα «Fly Over»

Επί της ουσίας, ο θεσμός κάλεσε εστιάτορες και σεφ σε μια πανστρατιά, έτσι ώστε μέσα από την έρευνα και τη μελέτη των τοπικών κουζινών να πυροδοτηθεί μια νέα γενική τάση αναδημιουργίας τους με ραφιναρισμένο τρόπο σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης γαστρονομίας. Κι αυτό είναι αναγκαίο να προκύψει όχι μόνο στα καλύτερα εστιατόρια κάθε περιοχής – όπου τα αποτελέσματα αυτής της τάσης πρέπει να αποτελέσουν τον κορμό των μενού τους – αλλά και στα εστιατόρια των μεγάλων πόλεων όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Μια τέτοια συντονισμένη κίνηση θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την απόκτηση μιας ισχυρής εθνικής γαστρονομικής ταυτότητας.

Αυτό ήταν το μήνυμα της φετινής τελετής, η οποία ξεκίνησε με τις «αντιπροσωπείες» των γαστρονομικών περιφερειών της χώρας να παρελαύνουν συμβολικά, ενώ ο επικεφαλής καθεμίας από αυτές κρατούσε πλακάτ με ένα «ξεχασμένο» τοπικό πιάτο της περιοχής του (όπως ο κρητικός «τζουλαμάς» ή το ποντιακό «σιρόν με πασκιτάν») με τη χαρακτηριστική ένδειξη «Χρεώνεται…» ως μια υπενθύμιση της ξεχασμένης γαστρονομικής μας κληρονομιάς. Ήταν ο «Κύκλος των Χαμένων Συνταγών», παραφράζοντας έτσι τον τίτλο της θεατρικής παράστασης «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών», όχι τυχαία, καθώς ο σκηνοθέτης της παράστασης Κωνσταντίνος Ασπιώτης και ο πρωταγωνιστής Άκης Σακελλαρίου ήταν εκείνοι που πήραν τη σκυτάλη της παρουσίασης αμέσως μετά την «παρέλαση».

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για 7η χρονιά στη Θεσσαλονίκη- Ποιοι βραβεύτηκαν

Οι δύο masters of ceremony, προτού αναλάβουν το συντονισμό των βραβεύσεων, έθιξαν με ευρηματικό τρόπο το θέμα της αγωνίας της γευσιγνωστικής επιτροπής για το μέλλον της ελληνικής κουζίνας, ξεδιπλώνοντας μια σειρά από διαπιστώσεις και συμπεράσματα και θέτοντας ευθέως το θέμα της ανανέωσης της εθνικής μας γαστρονομίας.

Δείτε αναλυτικά τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας εδώ

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για 7η χρονιά στη Θεσσαλονίκη- Ποιοι βραβεύτηκαν

 Για τη Θεσσαλονίκη, που φιλοξένησε όπως κάθε χρόνο τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, βραβεύτηκαν ( φώτο 2 από αριστερά): Αναστάσιος Σαραντόπουλος («Trizoni Exclusive», 14,5/20), Γιώργος Ζανάκης («Ηλιόπετρα», 14,5/20), Λευτέρης Ιωάννου («Μούργα», 14,5/20), Δημήτρης Τασιούλας («Όλυμπος Νάουσα», Ξεν. «ON Residence», 14,5/20), Δημήτρης Τζιοβάρας & Σωτήρης Ευαγγέλου («Salonika», Ξεν. «Makedonia Palace», 15/20), Ελένη Ρήγα («Grada Nuevo», 14,5/20), Ανδρέας Κλαυδιανός («Αλεπού», 14/20), Σταύρος Σωτηρούδης («Γλυκάνισος», 14/20), Γιάννης Παπαδογιαννάκης («Χαρούπι», 14,5/20). Την βράβευση έκανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Στο πλαίσιο της τελετής, τιμήθηκε με ειδικό βραβείο ο σεφ Γιώργος Τρουμούχης ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα που δείχνει το δρόμο για την ανάδειξη της τοπικότητας στην ελληνική γαστρονομία. Ο σεφ του ροδίτικου «Noble» κατέγραψε μαζί με την ομάδα του τις ξεχωριστές συνταγές του νησιού και τις εξέλιξε σε μια αβάν-γκαρντ ροδίτικη κουζίνα, η οποία βραβεύεται σταθερά με Χρυσό Σκούφο τα τελευταία χρόνια.

Το μενού της βραδιάς υπέγραψε ο σεφ Luca Piscazzi, επικεφαλής της κουζίνας του «Pelagos» στο «Four Seasons» (με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin), ο οποίος επίσης εξερευνά τα δύο τελευταία χρόνια τις κουζίνες και τα προϊόντα των ελληνικών νησιών για να εμπνευστεί ιδέες για το εστιατόριό του. Η φιλοσοφία των πιάτων του δείπνου ήταν ένας συνδυασμός τοπικών και εμβληματικών ελληνικών σπεσιαλιτέ, ιδωμένων και ραφιναρισμένων μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά. Τόσο ο ίδιος όσο και o executive chef Σωτήρης Ευαγγέλου με την μπριγάδα της κουζίνας του «Makedonia Palace», που συνέπραξαν, καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος της βραδιάς.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για 7η χρονιά στη Θεσσαλονίκη- Ποιοι βραβεύτηκαν
O Δ. Αντωνόπουλος, γευσιγνώστης και επικεφαλής γαστρονομίας στο αθηνόραμα, με τον guest chef που δημιούργησε το δείπνο της φετινής απονομής, τον Ιταλό Luca Piscazzi (“Pelagos”, Ξεν.”Four Season Astir Palace Hotel Athens”) και τον executive chef του “Makedonia Palace” Σωτήρη Ευαγγέλου

Τα βραβεία στους νικητές παρέδωσαν ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Τουρισμού Γιώργος Παπατζανής, εκπροσωπόντας την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Κυριάκος Ποζρικίδης, η υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Αλεξία Μαχαίρα, ο Sales Development manager της Nestlé Waters Γιώργος Συμεωνίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της E.R. Εμπειρίες Καφέ Α.Ε. Νικόλαος Αϊδίνης, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού, Άννη Ηλιοπούλου και ο Εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος

Επίσης έστειλαν χαιρετισμό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης και η Υφυπουργος Τουρισμού κα Έλενα Ράπτη.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας διεξάγονται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ertnews.gr

Tags: Θεσσαλονίκη
Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Καιρός: Αύξηση της θερμοκρασίας στους 19 βαθμούς – Άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο
Κοινωνία

Καιρός αύριο: Η θερμοκρασία θα «σκαρφαλώσει» έως τους 32 βαθμούς

Αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις και θερμοκρασία μέχρι 33 βαθμούς. Άνεμοι μέχρι 5 μποφόρ στα πελάγη. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με...

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
23/09/2025
Θεσσαλονίκη: Στην τελική ευθεία η έναρξη της απογευματινής λαϊκής αγοράς – Στόχος να επεκταθεί και στα ανατολικά
Κοινωνία

Ανοιχτή επιστολή της Γενικής Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Ελλάδος – Έκκληση για μέτρα ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος

Την ανάγκη λήψης σωστών μέτρων ώστε να μπορέσουν να μπουν περισσότεροι πωλητές – παραγωγοί στις λαϊκές αγορές ζητάει σε ανοιχτή...

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
22/09/2025
Next Post
Αρ. Φύλλου #1031 – 18.05.2024

Αρ. Φύλλου #1031 – 18.05.2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Δείτε αν είστε ο τυχερός των 50.000 ευρώ!

Καραμπόλα 5 οχημάτων με δύο τραυματίες στην Ε.Ο Θεσσαλονίκης – Μουδανίων (video)

«Τον Οκτώβριο όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Θεσσαλονίκη» – Τα 60α Δημήτρια έρχονται με πλούσιο πρόγραμμα 31 εκδηλώσεων (ΦΩΤΟ+Video)

Η συνάντηση με Βαρθολομαίο και η πρόσκληση Αγγελούδη προς την αντιπολίτευση

Ερντογάν: Υπάρχει καλή σχέση με τον Τραμπ, αλλά παραμένουν οι εκκρεμότητες

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Έρχονται βροχές και καταιγίδες από αύριο Σάββατο

Γιατί η ΕΚΤ καλεί τα νοικοκυριά να κρατούν μετρητά; (video)

Άρειος Πάγος: Σύντομα η απάντηση στα αιτήματα εκταφής θυμάτων στα Τέμπη

Στη Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Θεσσαλονίκη: Είκοσι χρόνια Mediterranean Cosmos – «Γενέθλια» με νέο λογότυπο και νέα καμπάνια (ΦΩΤΟ+Video)

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Τα άτυχα ζώδια του Ιουνίου

Οι μεγαλύτεροι εγωιστές – Αυτά τα ζώδια βάζουν τον εαυτό τους πάνω απ’ όλα

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
22/09/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa