, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Tην Πέμπτη Θεσσαλονίκη χωρίς… αυτοκίνητα

 
Αβραμόπουλος Άλλη μέρα θέλει την εφαρμογή της… “απαγόρευσης της κίνησης οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης” ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Όπως σημειώνει σε σχετική ανάρτηση στο fb η δράση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν δεν επιβαρύνεται η καθημερινότητα του πολίτη. Αναλυτικά γράφει:
“Από το Δελτίο Τύπου του Δήμου πληροφορήθηκα για τις δράσεις που διοργανώνει η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας.  Η πρότασή μου είναι να μετατεθεί η ημερομηνία της εφαρμογής της «απαγόρευσης της κίνησης των οχημάτων στο κέντρο της πόλης» η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016. Οι δεδομένες κυκλοφοριακές και συγκοινωνιακές συνθήκες που επικρατούν στη Θεσσαλονίκη, ιδιαιτέρως αυτήν την περίοδο, λόγω και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε με τις αστικές συγκοινωνίες, δεν επιτρέπουν να εφαρμοστεί μια τέτοια απόφαση σε ημέρα καθημερινή -και μάλιστα Πέμπτη που τα καταστήματα είναι ανοιχτά και το απόγευμα.  Καλά σχεδιασμένη, σωστά οργανωμένη και με έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, η δράση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ημέρα και με τρόπο που δεν θα επιβαρύνεται η ήδη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών. Με την απαραίτητη προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα κυκλοφορούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Ας μην εμπλακούμε σε συζητήσεις που περιορίζουν το θέμα. Δεν μας δεσμεύει η ημέρα (Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 – «Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο»). Μας δεσμεύει η ανάγκη. Και η ανάγκη απαιτεί παρεμβάσεις μικρής ή μεγάλης κλίμακας που θα κάνουν την καθημερινότητα …βιώσιμη –για αυτούς που ζουν στην πόλη, εργάζονται σε αυτήν, περπατούν ή οδηγούν στους δρόμους της, την επισκέπτονται ως τουρίστες. Και ίσως έτσι φτάσουμε στο ιδανικό σημείο μιας «πόλης χωρίς αυτοκίνητα» –με λειτουργούσες δημόσιες συγκοινωνίες, όχι ενός μόνο μέσου όπως συμβαίνει τώρα, εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και ένα πλαίσιο κανόνων που θα τηρείται αυστηρά” καταλήγει ο κ Αβραμόπουλος.
mnlnl
Να σημειωθεί ότι υλοποιήθηκαν χθες, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, τα πρώτα μόνιμα μέτρα για τη διευκόλυνση των μέσων μαζικής μετακίνησης, του βαδίσματος και της ποδηλατοκίνησης.  Χώροι στάθμευσης οχημάτων ΑΜΕΑ και δικύκλων καθώς και η διαγράμμιση της διπλής διαχωριστικής γραμμής δημιουργήθηκαν χθες από τα συνεργεία του Δήμου, υπό την επίβλεψη του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά.  Συγκεκριμένα στην οδό Λέοντος Σοφού κατασκευάστηκαν 4 θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ, 2 θέσεις φορτοεκφόρτωσης, 34 θέσεις δικύκλων και 28 θέσεις για ποδήλατα, ενώ τοποθετήθηκαν και διαχωριστικά για να αποφευχθεί η διπλοστάθμευση στην περιοχή. Ανάλογο είναι το σχέδιο και στην οδό Ερμού, αλλά και σε άλλες περιοχές της πόλης.
«Προσπαθούμε να παρέμβουμε πιλοτικά σε ορισμένα σημεία για να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κυκλοφορία αυτοκινήτων, πεζών, ποδηλάτων και λεωφορείων στην πόλη. Αυτό φυσικά θέλει μια υπομονή από τους κατοίκους, από τους εμπόρους, από όλους» δήλωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, επισημαίνοντας ότι η εβδομάδα βιώσιμης κινητικότητας είναι μια καλή ευκαιρία λόγω του συμβολισμού της να δοκιμαστούν κάποιες πρακτικές.
βροχή
Αντιδράσεις και από δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης. Ο Σ. Δημητριάδης των ΕΝΤΑΞΕΙ, ανεβάζοντας στο fb τη παραπάνω φωτο, σημειώνει σχετικά: “ΟΑΣΘ…. μια μέρα σήμερα για γερά νεύρα!!!! Λεωφορεια ΔΕΝ κυκλοφορούσαν, έβρεχε και ως γνωστόν όταν βρέχει ΟΛΟΙ παίρνουν το αμάξι τους και…. τα επικινδυνα καιρικά φαινομενα που παρατηρούνται πλέον ΜΟΝΟ πάνω απο την οδο Εθνικής Αμυνης δημιούργησαν το γνωστό ποτάμι επιδεινώνοντας το κυκλοφοριακό. Ο καλά οργανωμένος Δήμος μας όμως δια της διοικήσεως του μας εχει βρει λύσεις! ΘΑ λυθεί άμεσα το πρόβλημα διά των εκπροσώπων της στον ΟΑΣΘ και την Πεμπτη, ΒΡΕΞΕΙ ΧΙΟΝΙΣΕΙ, εχουν προγραμματίσει να κλείσει το κεντρο για τα αυτοκίνητα! Ευτυχώς ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου διαφωνεί με αυτο, κάνοντας τριπλά στον Δημαρχο, αλλά ως συνήθως δεν ακολουθούν ολοι……. Ποδαρατα με ομπρελίτσα λοιπόν, ποδηλατακι απο το τελειοποιημενο πλέον έργο του δικτύου των ποδηλατοδρομων και όσοι δεν αντέχεται και πάρετε το αυτοκίνητο σας μπορείτε να το παρκάρετε στα γνωστά περιφερειακά parking που εχουν δημιουργηθεί γι´ αυτο ακριβώς τον λόγο. Υπομονή μέχρι το 2021 που τελειώνουν αυτού του τύπου τα βάσανα διοτι θα έχουμε μέτρο, ως τοτε και Αρχαία και ΜΑΛΛΟΝ Μέτρο”
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.