23:36, Πέμπτη
06 Οκτωβρίου 2022

"Ο δήμαρχος Μ. Φωτόπουλος πρότεινε το συγκεκριμένο χώρο στα Διαβατά"

 
ΣΙΝΔΟΣ“Παραθέσαμε οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύει πως οι δύο δήμαρχοι γνώριζαν από το Σεπτέμβριο το θέμα, ήταν σε επαφή με το υπουργείο, ενώ από βίντεο προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος χώρος ήταν πρόταση του κ. Μίμη Φωτόπουλου, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο ίδιος σε συνέντευξή του Στο Κόκκινο στις 1 Φεβρουαρίου 2016”
—-
Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον νομικό σύμβουλο του Δήμου να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον του ραδιοφωνικού σταθμού ”Στο Κόκκινο”, με αφορμή δημοσίευμα που αφορά τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή των Διαβατών.
Απάντηση από την πλευρά του, έδωσε  ο Λευτέρης Αρβανίτης, Διευθυντής του ρ/σ ”Στο Κόκκινο” 93,4.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Αρβανίτη έχει ως εξής:
”Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής κανένα σχετικό έγγραφο, οφείλουμε να δώσουμε ορισμένες απαντήσεις δημόσια, καθώς δημόσια και η τοποθέτηση του δημάρχου μέσω Δελτίου Τύπου. Από την πρώτη ημέρα που προέκυψε το θέμα της δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή, οι δημοσιογράφοι του σταθμού βρέθηκαν στο σημείο, κάλυψαν το θέμα με εκτενή ρεπορτάζ, ενώ στις εκπομπές του Κόκκινου όλο αυτό το διάστημα φιλοξενήθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, κομμάτων, δημοτικών παρατάξεων και φυσικά οι δήμαρχοι της περιοχής Μίμης Φωτόπουλος και Αστέριος Γαβότσης, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Παράλληλα και γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του θέματος και την προσπάθεια εκμετάλλευσης του, λειτουργήσαμε με γνώμονα την υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης, τη στιγμή που τοπικοί παράγοντες διέρρεαν ανυπόστατες πληροφορίες για τη δημιουργία εντυπώσεων και την πρόκληση επεισοδίων (π.χ. μόνιμη εγκατάσταση στην περιοχή 15.000 μεταναστών).
Αν αντιλαμβανόμαστε σωστά η ενόχληση του δημάρχου Ωραιοκάστρου οφείλεται στην πληροφορία που μεταδώσαμε πως ο κ.Γαβότσης, όπως και ο κ.Φωτόπουλος, είχαν γνώση του χώρου που προορίζονταν για τη φιλοξενία των προσφύγων και ήταν σύμφωνοι με αυτό. Πράγματι από το ρεπορτάζ μας προέκυπτε αυτή η πληροφορία. Μάλιστα παραθέσαμε οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύει πως οι δύο δήμαρχοι γνώριζαν από το Σεπτέμβριο το θέμα, ήταν σε επαφή με το υπουργείο, ενώ από βίντεο προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος χώρος ήταν πρόταση του κ.Φωτόπουλου, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο ίδιος σε συνέντευξή του Στο Κόκκινο στις 1 Φεβρουαρίου 2016.
Οι δε πηγές μας, μας ανέφεραν ότι αρχικά δεν υπήρχε αντίδραση των δημάρχων, παρά μόνο όταν ανακοινώθηκε από το υπουργείο ο χώρος. Για το θέμα μάλιστα έχουν εκφραστεί δημόσια δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής στο Κόκκινο κ.α.
Παρόλ’ αυτά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σε περίπτωση αμφισβήτησης του ρεπορτάζ, από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, τα μικρόφωνα του σταθμού είναι ανοιχτά, κάτι που όμως ποτέ δεν ζητήθηκε, ενώ κανείς δεν επικοινώνησε μαζί μας, παρά το γεγονός ότι λόγω της έντασης των τελευταίων ημερών στην περιοχή, μας «γνωρίζουν» πλέον καλά. Άλλωστε ακόμη και αν ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου δήλωνε πως εξ’ αρχής ήταν αντίθετος στο χώρο, δεν είχαμε λόγο να το αμφισβητήσουμε, καθώς το κεντρικό ζήτημα όπως αντιλαμβάνεστε είναι άλλο.
Αυτό που μας προκαλεί όμως έκπληξη και οργή είναι η απειλή υποβολής αγωγής από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου εναντίον του ρ/σ Στο Κόκκινο, μέσω μάλιστα μιας υβριστικής ανακοίνωσης, που θίγει άμεσα την επαγγελματική μας ακεραιότητα, στοχοποιεί δημοσιογράφους και προσβάλλει βάναυσα την αξιοπιστία του σταθμού με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημοσιογραφική και εμπορική του ταυτότητα και πορεία.
Ο κ.Γαβότσης αναφέρει πως η αγωγή είναι ««το ελάχιστο που πρέπει να κάνω προκειμένου να διασφαλίσω αφενός την πραγματική κατάσταση του θέματος και αφετέρου να βάλω φραγμό- στο μέτρο που μου αναλογεί- στην επιλεκτική παρουσίαση χαλκευμένων ειδήσεων από στρατευμένους υπηρέτες της ενημέρωσης». Είναι προφανές πως η διασφάλιση της πραγματικής κατάστασης του θέματος και η τήρηση της δεοντολογίας αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και θεωρούμε πως διασφαλίζεται με τα «ανοιχτά» σε όλους και όλες μικρόφωνα του Κόκκινου, προκειμένου να δίνονται διευκρινήσεις και τυχόν αστοχίες να αποκαθίστανται.
Από την άλλη οργιζόμαστε για τους χαρακτηρισμούς περί «στρατευμένων υπηρετών της ενημέρωσης» και δηλώνουμε ότι θα προστατέψουμε με κάθε μέσο την επαγγελματική μας ακεραιότητα. Εκτιμούμε ότι αν δεν πρόκειται για μια πολύ κακή παρεξήγηση, η δίωξη του ρ/σ Στο Κόκκινο, σε αυτή τη συγκυρία αποτελεί ξεκάθαρη προσπάθεια φίμωσης, ενός από τα λίγα ΜΜΕ στην πόλη, που αντιστέκονται στο κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού που καλλιεργείται στην περιοχή.
Κατά τα άλλα στο Κόκκινο έχουμε άποψη και είμαστε πράγματι στρατευμένοι. Στο πλευρό των ανθρώπων που κυνηγημένοι ψάχνουν μια στέγη και ένα πιάτο φαί, στο πλευρό των ανθρώπων που αγωνίζονται, στο πλευρό των ανθρώπων που ξεκινούν από το Α της Αλληλεγγύης. Και είμαστε περήφανοι και περήφανες για αυτό”.