, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι πιστεύουν οι νέοι για το προσφυγικό…

thema prosfuges
Οι συσκέψεις κορυφής για το προσφυγικό, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυριάρχησαν στην ειδησεογραφία τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πολιτικοί αρχηγοί και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προσπάθησαν να βρουν λύση σε ένα πρόβλημα, για τη δημιουργία του οποίου πολλοί από αυτούς φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, και που σίγουρα δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως.
του Σταμάτη Βαλασιάδη
Η νέα γενιά κατηγορείται τις τελευταίες δεκαετίες για την αποχή της από τα κοινά και για την έλλειψη πολιτικής σκέψης. Η αλήθεια είναι πως όσοι κατοικούσαν στην Ελλάδα στα χρόνια πριν την οικονομική κρίση συνήθιζαν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς να τους μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα και χωρίς ποτέ να τους βάλουν να αναρωτηθούν γι’ αυτά.
Έχουν άραγε οι νέοι προβληματισμούς για τα «καυτά» θέματα της εγχώριας και διεθνούς επικαιρότητας; Μπορούν να προτείνουν λύσεις σε προβλήματα που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν ούτε οι ηγέτες του σύγχρονου κόσμου;
Απευθυνθήκαμε στη νεολαία, και μάλιστα σ’ εκείνο το κομμάτι της που είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένο να ασχολείται με την επικαιρότητα: είναι σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ σε ειδικότητες που έχουν να κάνουν με τα media. Ένα σημαντικό ποσοστό από όσους μας απάντησαν είναι και εκείνοι μετανάστες. «Έχουμε ζήσει την προσφυγιά», όπως μας είπαν, και οι απαντήσεις τους παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Λία Τσαντουνέλι
Lia Chaduneli
(είναι 22 χρόνων και σπουδάζει Δημοσιογραφία)
«Να ανοίξουν τα σύνορα και οι άλλες χώρες. Η Ελλάδα έχει ήδη δεχθεί πολλούς, δεν μπορεί να στηρίξει άλλους – δεν έχει ούτε τις υποδομές ούτε τα χρήματα. Οι πρόσφυγες φεύγουν από μια δύσκολη, εμπόλεμη κατάσταση, όπου η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Έρχονται εδώ και αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πράγμα: περπατάνε επί μέρες χωρίς νερό και φαγητό – και το χειρότερο είναι ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλά παιδιά. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι απλά πρόσφυγες πολέμου: είναι άνθρωποι πολύ μορφωμένοι, με πολύ καλές δουλειές στη χώρα τους και αντιμετωπίζουν πολιτικές διώξεις».
 
Βαγγέλης Μαμίσης
Βαγγέλης Μαμίσης
(είναι 19 χρόνων και σπουδάζει Δημοσιογραφία)
«Η Ελλάδα πλέον δεν μπορεί να χωρέσει όλους αυτούς που έρχονται, γιατί έχει έρθει μεγάλο κύμα μεταναστών, τους οποίους δεν μπορεί να φιλοξενήσει. Η Δύση θα πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της, και οι άλλες χώρες, και να τους δεχτούν όπως τους δεχτήκαμε κι εμείς».
 
Αντώνης Τσολναράς
Αντώνης Τσολναράς
(είναι 19 χρόνων και σπουδάζει Ραδιοφωνικός Παραγωγός)
«Η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα. Είμαστε μόνοι μας και σηκώνουμε όλο αυτό το βάρος. Έχουμε 11 εκατομμύρια πληθυσμό και φιλοξενούμε 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Η οικονομία μας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, ούτε τα νησιά μας μπορούν να αντέξουν τέτοιους πληθυσμούς. Η Ευρώπη δεν πρέπει να κλείνει τα σύνορά της. Η Κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βοηθάει αυτούς τους ανθρώπους και να στήσει τα hotspot που απαιτούνται. Είμαστε σε τέτοιο γεωγραφικό σημείο, που οι πρόσφυγες ούτως ή άλλως θα περνούσαν από δω. Διέξοδος μπορεί να δοθεί μόνο από την ΕΕ και θα πρέπει να συνδράμουν όλες οι κυβερνήσεις από όλες τις χώρες».
 
Νεβίλα Ζέρα
Νεβίλα Ζέρα
(είναι 19 χρόνων και σπουδάζει Ραδιοφωνικός Παραγωγός)
«Θα πρέπει να φύγουν πίσω όλοι όσοι δεν προέρχονται από εμπόλεμες χώρες. Όσοι είναι για παράδειγμα από το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν είναι στην πραγματικότητα οικονομικοί μετανάστες. Αυτοί επιβαρύνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση και δεν επιτρέπουν να δοθεί η πρέπουσα βοήθεια σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη».
 
Στίβι Στέριο
Στίβι Στέριο
(είναι 21 χρόνων και σπουδάζει Ραδιοφωνικός Παραγωγός)
«Η Ελλάδα, όντας σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και εν μέσω του μεγαλύτερου προσφυγικού κύματος μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, χρειάζεται περισσότερη στήριξη από την Ευρώπη, για να συνεχίσει το έργο της προς τους πρόσφυγες. Θα πρέπει να μοιραστεί και σε άλλες χώρες όλο αυτό το πλήθος που εισέρχεται στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση, καθώς αποτελεί πύλη εισόδου προς την Ευρώπη».
 
Κωνσταντίνος Μορφιάδης
Κωνσταντίνος Μορφιάδης
(είναι 19 χρόνων και σπουδάζει Δημοσιογραφία)
«Θα πρέπει να χτιστούν κάποια κτήρια για τη φιλοξενία των προσφύγων. Δεν ξέρω όμως τι θα γίνει με τη σίτιση των προσφύγων και με τους παράτυπους μετανάστες. Η πρόσβαση στα κτήρια που θα κατασκευαστούν θα πρέπει να είναι ελεύθερη, γιατί αλλιώς θα είναι σαν φυλακισμένοι».
 
Δήμητρα-Ειρήνη Καραμβακάλη
Δήμητρα-Ειρήνη Καραμβακάλη
(είναι 20 χρόνων και σπουδάζει Δημοσιογραφία)
«Θα ήθελα να υπάρχουν Άνθρωποι. Και όχι αυτό που συμβαίνει τώρα, να πετάν ανθρώπους στη θάλασσα μέσα σ’ αυτές τις βάρκες. Παραδέχομαι τη Μυτιλήνη, που βοήθησε ανθρώπους, τους έδωσε στέγη και τροφή. Δεν καταλαβαίνω γιατί μας απειλούν με έξοδο από τη Σένγκεν, δε θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Το μόνο που μετράει σήμερα είναι αυτό: να υπάρχουν Άνθρωποι».
 
Στράτος Λούβαρης
Στράτος Λούβαρης
(είναι 21 χρόνων και σπουδάζει Δημοσιογραφία)
«Όλο το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί ευρωπαϊκά και όχι μεμονωμένα ανά κράτος – όχι με μονομερείς ενέργειες, όπως το κλείσιμο των συνόρων από την Αυστρία και την ΠΓΔΜ. Χρειάζεται άμεσα ένα σχέδιο αντιμετώπισης, γιατί ήδη έχουμε πάνω από 20.000 εγκλωβισμένους, των οποίων η Ελλάδα δεν ήταν ο τελικός προορισμός, αλλά ένα μονοπάτι προς τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και –για τους περισσότερους– προς τη Γερμανία. Όλο αυτό τώρα έχει αρχίσει, μη νομίζετε πως έχει τελειώσει τίποτα. Πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με σχέδιο από την Ευρώπη».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.