, Σάββατο
26 Νοεμβρίου 2022

Τι πραγματικά σημαίνει να είσαι «ο άνδρας» σε μια σχέση;

Πολλοί άνδρες προσέρχονται στη θεραπεία νιώθοντας αμφισβητούμενοι από την προσδοκία να είναι «σκληροί» μπροστά στις δυσκολίες, ιδιαίτερα στις ρομαντικές τους σχέσεις. Συχνά αναφέρουν: «Δεν ανατράφηκα για να είμαι ανοιχτός στα συναισθήματά μου». «Θα μπορέσω ποτέ να είμαι ευάλωτος με τη σύντροφό μου;». «Πώς είμαι άνδρας αν δείξω τη συναισθηματική μου αδυναμία;». «Είμαι ο τροφοδότης της οικογένειας. Πώς βοηθάει το να εκφράζω τα άγχη μου;».

Χρειάζεται θάρρος ώστε να μιλήσεις για θέματα που αντιβαίνουν στους κοινωνικούς κανόνες του φύλου. Αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό, καθώς συχνά εμβαθύνει τη σχέση που έχετε με τη σύντροφό σας.

Εδώ θα μιλήσω για τρεις στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να επανεξετάσεις τι σημαίνει να είσαι άνδρας στο πλαίσιο της σχέσης σου:

  • Μάθετε να αγκαλιάζετε την αβεβαιότητα και τη συναισθηματική ευαλωτότητα

Σε πολλούς πολιτισμούς οι άνδρες κοινωνικοποιούνται ώστε να πιστεύουν ότι η έκφραση των συναισθημάτων κάποιου είναι σημάδι αδυναμίας. Ωστόσο, η ψυχολογική έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία τού να μιλά κανείς για τα συναισθήματά του και να εκφράζει τα συναισθήματά του ακόμη και όταν σας κάνει να νιώθετε άβολα.

Η ευαλωτότητα είναι προϋπόθεση για να είναι κανείς αυθεντικός και να κάνει τη ζωή πιο ουσιαστική. Υπάρχει μάλιστα μια σειρά από έρευνες που δείχνουν ότι η αυθεντικότητα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την πρόβλεψη της ευτυχίας.

Έτσι, αντί να πιστεύετε ότι η συναισθηματική έκφραση είναι ενδεικτική αδυναμίας, επεκτείνετε την κατανόησή σας για τη δύναμη για να συμπεριλάβετε την ευαλωτότητα και τη συναισθηματική αυθεντικότητα.

  • Επενδύστε στη σχέση σας

Οι ρομαντικές σχέσεις απαιτούν συνεχή προσπάθεια και προσοχή. Όπως και με τα οικονομικά σας, πρέπει να επενδύσετε ενεργά και να κάνετε καταθέσεις για να αυξηθεί ο πλούτος της σχέσης σας. Η επένδυση σε σχέσεις μπορεί επίσης να λάβει τη μορφή της δέσμευσης για τακτικές βραδιές ραντεβού με τον σύντροφό σας στο σπίτι ή έξω.

  • Εκπαιδευτείτε στους κανόνες φύλου

Τα κοινωνικά πρότυπα έχουν συνέπειες. Για τους άνδρες η πράξη της συναισθηματικής έκφρασης προκαλεί δυσφορία. Ενώ για τις γυναίκες αποτελεί αναγκαιότητα. Ένας τρόπος για να έρθουν δύο άνθρωποι κοντά είναι να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους σχετικά με τις συμπεριφορές του άλλου φύλου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL