, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι θα γίνει την Τσικνοπέμπτη στη Θεσσαλονίκη…

tsiknopempth
Ολο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο αποκριάτικο χώρο ξεφαντώματος την Τσικνοπέμπτη με τους μεζέδες, το κρασί και το τσίπουρο να ρέεουν άφθονα στις παραδοσιακές αγορές αλλά και σε διάφορα μπαρ και καφε της πόλης που είθισται να το τσικνίζουν τέτοια ημέρα κάθε χρόνο.
Αναλυτικά:
Το Καπάνι θα γεμίσει από το πρωί ηχοχρώματα με ρυθμούς της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων την Τσικνοπέμπτη από το πρωί με τα σουβλάκια να παραδίδονται στους περαστικούς που όπως συνηθίζεται θα στήσουν χορό στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου αλλά και στη στοά Μοδιάνο.
Η Πλατεία ΑΘωνος θα έχει την τιμητική της το μεσημέρι, ενώ στην περιοχή των Λαδάδικων οι καταστηματάρχες ετοιμάζονται να τσικνίσουν με τους πελάτες και τους διαβάτες. Διάφορα μπαρ οργανώνουν πάρτι για καρναβαλιστές και μη.
Από τη Ροτόντα και τα φοιτητικά στέκια μέχρι την Πλατεία Ναυαρίνου νεαροί καρναβαλιστές ετοιμάζονται για άφθονο τσίκνισμα.
Γενικά, κάθε διαβάτης θα έχει επιλογές βήμα-βήμα εφόσον κινηθεί στην παραδοσιακή αγορά της πόλης στη διάρκεια των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων για να διασκεδάσει.
Ποδηλατικό Καρναβάλι
Στις 19:00 ξεκινά το 6ο «Ποδηλατικό Καρναβάλι» με θέμα «Η Λερναία Ύδρα των Θεσμών της Κρίσης». Φέτος καρναβαλιζόμαστε και κονταροχτυπιόμαστε με τη Λερναία Ύδρα των Θεσμών της Κρίσης! Γινόμαστε Νοσοκόμοι & Γιατρίνες «Πόσο πάει το Φακελάκι;», Παπάδες «Κρίση Ελέησον», Μαθητές και Μαθήτριες «σε Απόγνωση» και Αστυνομικοί «με μακριά γκλομπς», αναφέρουν οι διοργανωτές.
Στην Πλατεία Χρηματιστηρίου στη συμβολή των οδών Β. Ηρακλείου, Ερμού και Συγγρού, στην περιοχή Βαλαωρίτου, ξεκινά το καρναβάλι των ποδηλατών. Περιλαμβάνει παρέλαση Ποδηλατικών Αρμάτων & Καρναβαλιστών, πάρτι με την ομάδα κρουστών ΚΡΟΥΣΗ, συναυλία με τους Lindy Hop Greece, DJ sets Andreas V, GG, Captain K, YuGi, Γυμνός Ποδηλάτης και άλλες εκπλήξεις
Η Λερναία Ύδρα των θεσμών συμπληρώνεται από το … “αγύριστο” κεφάλι του αθεράπευτου αυτοκινητιστή που πιστεύει στην παντοκρατορία του αυτοκινήτου και τρομοκρατεί ποδηλάτες και πεζούς προκαλώντας τροχαία ατυχήματα με το αυτοκινο-φετίχ του.
Θα μπορέσει ο Ηρακλής να σώσει τους θεσμούς από την κακοδιαχείριση και την διαφθορά, και να στρέψει τις πόλεις προς την βιώσιμη κινητικότητα; Ελάτε να τον βοηθήσουμε γιατί όλοι μαζί μπορούμε, στο μεγάλο ποδηλατο-καρναβαλο-κονταροχτύπημα με τη Λερναία Ύδρα των θεσμών της κρίσης, την Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015, δηλώνουν οι διοργανωτές του «Ποδηλατικού Καρναβαλιού».
Σε Πολίχνη, Σταυρούπολη, Ευκαρπία
Παραδοσιακούς κουδουνοφόρους, αποκριάτικες μπούλες και φανούς περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Παύλου Μελά οι οποίες θα φιλοξενηθούν και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες (Πολίχνη, Σταυρούπολη, Ευκαρπία).
Το αποκριάτικο γλέντι θα «ανάψει» την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου στο πρώην δημαρχείο Πολίχνης. Μέλη του συλλόγου κατοίκων Πολίχνης «Ο Νόστος» θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς και θα ανάψουν φανούς. Άφθονο κρασί και πλούσια εδέσματα θα συνοδέψουν τη βραδιά. Την ίδια μέρα ο σύλλογος εργαζομένων του δήμου Παύλου Μελά θα πραγματοποιήσει γιορτή μέσα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.
Ο παλμός της απόκριας θα χτυπήσει δυνατά και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου από τις 16:00 στην πλατεία Μετεώρων. Χορευτικά δρώμενα από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ιωάννης Θεολόγος», μπούλες του πολιτιστικού συλλόγου Κυμίνων και κουδουνοφόροι του πολιτιστικού συλλόγου «Προφήτης Ηλίας» αναμένεται να ξεσηκώσουν την ομώνυμη πλατεία.
Δράσεις και δρώμενα ο δήμος Παύλου Μελά διοργανώνει και στα πρώην στρατόπεδα Καρατάσιου και Παύλου Μελά. Την Κυριακή 2 Μαρτίου μικροί και μεγάλοι θα μασκαρευτούν, θα παίξουν και θα διασκεδάσουν σε αποκριάτικο πάρτι που διοργανώνεται στο Καρατάσιου Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Το γλέντι θα ξεκινήσει από τις 10:30 το πρωί με πέταγμα του χαρταετού, μουσική, παραδοσιακούς χορούς, παραδοσιακή φασολάδα και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα.
Στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Παύλου Μελά θα συμμετάσχουν ο σύλλογος καθηγητών Θεσσαλονίκης καθώς και οι πολιτιστικοί σύλλογοι Κουφαλίων, Νεοχωρούδας, Διόνυσος και Υψηλάντης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.
Στην Καλαμαριά
Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης έχει ιδιαίτερο χρώμα στην Καλαμαριά Την Τσικνοπέμπτη, η Καλαμαριά με επίκεντρο την πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού αλλάζει πρόσωπο, καθώς ο χώρος θα μετατραπεί σε ένα αποκριάτικο πάρτι με πρωταγωνιστές τη μουσική, τους εορταστικούς ρυθμούς και την παράδοση.
Ο Δήμος πιστός στην παράδοση και στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης ετοιμάζει και φέτος μια ξεχωριστή βραδιά χαράς, κεφιού και αποκριάτικου γλεντιού την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015 με τον τίτλο «Τσικνίζουμε παρέα».
Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης έχει ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα και αποκτά ξεχωριστές διαστάσεις καθώς πλαισιώνεται με παραδοσιακά δρώμενα, τραγούδια και χορούς. Στόχος να φέρει σε επαφή τους νέους της πόλης με παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα και παράλληλα να δώσει την ευκαιρία στους δημότες να διασκεδάσουν και να ξεφύγουν από τη δύσκολη καθημερινότητα.
Συγκεκριμένα, στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Δημαρχείου) από τις 7.30 το βράδυ θα αρχίσει το γλέντι με σουβλάκια, κρασί και λουκούμια, ενώ στην εξέδρα που έχει ήδη στηθεί, θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα, όπως το Γαϊτανάκι, Γενίτσαροι και Μπούλες τοέθιμο της Καμήλας και του Χάσκα (παιδικό παιχνίδι), το ΄Εθιμο του Μπέη καιΑποκριάτικα τραγούδια Μυτιλήνης.
Παράλληλα τα παραδοσιακά συγκροτήματα τα Χάλκινα Μακεδονίας, η Θρακιώτικη Κομπανία η Ποντιακή Κομπανία, και οι Ζουρνάδες Νάουσας σε συνεργασία με τονΧορευτικό ΄Ομιλο Θεσσαλονίκης φιλοδοξούν να ξεσηκώσουν όλους όσους θα παραβρεθούν και να τους παρασύρουν στο χορό και το τραγούδι.
Παρόμοιο γλέντι θα αρχίσει την ίδια ώρα και στον αύλειο χώρο του 4ου και του 5ου Λυκείου Καλαμαριάς (Μ. Αλεξάνδρου & Ανατολικής Θράκης -συνοικισμός Ν. Βότση) με την Παραδοσιακή κομπανία (ο Ι. Κουσουλάκης, στο βιολί και στο κορνέτο , η Ρία Ελληνίδου στο τραγούδι, ο Π. Ελληνίδης στο κλαρίνο, ο Ι. Κουτσάκης στα κρουστά, και ο Γ. Νταβλιάκος στο ακορντεόν και στη γκάϊντα) και την Ποντιακή Ορχήστρα ( ο Μπ. Κυρμανίδης στη λύρα, ο Κ. Τσιτσεκίδης στο νατούλι και ο Κ. Καλούσης στο τραγούδι) . Επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης «Οι Μακεδνοί» θα αναβιώσει τους Φανούς της Κοζάνης. Το ξεφάντωμα της Τσικνοπέμπτης συνδιοργανώνεται με τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Ναύαρχος Βότσης», τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Συνοικισμού Βότση «Οι Μίθριοι» καθώς επίσης και με τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Κηφισιάς-Βότση.
Φανός στον Εύοσμο
Την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του Φανού, διοργανώνουν τα μέλη τουΧορευτικού Ομίλου Δυτικής Θεσσαλονίκης “Το Σεργιάνι” την Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (οδός Κολοκοτρώνη 42 Εύοσμος).
Το ΔΣ του συλλόγου καλεί όλους σε ένα ξέφρενο γλέντι με τραγούδι και χορό, υπό τους ήχους χάλκινων πνευστών γύρω από την αποκριάτικη πυρά, με φαγοπότι και οινοποσία στους ρυθμούς της πλούσιας λαϊκής μας παράδοσης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Στον Σταυρό
Περισσότεροι από χίλιοι καρναβαλιστές συμμετέχουν την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015 στο Καρναβάλι του Σταυρού, μια αγαπημένη αποκριάτικη εκδήλωση της Μακεδονίας. Η μεγάλη παρέλαση θα αρχίσει στις 15.00 μετά το μεσημέρι στους κεντρικούς δρόμους του Σταυρού, όπου εκατοντάδες καρναβαλιστές σε οργανωμένες ομάδες ή μεμονωμένα θα παρελάσουν πεζοί ή συνοδεύοντας καρναβαλικά άρματα, παρουσία χιλιάδων επισκεπτών, οι οποίοι παραδοσιακά δίνουν το παρών.
Προηγουμένως το γλέντι θα αρχίσει από τις 11.30 το πρωί, όταν στο λιμάνι του Σταυρού, θα γίνει η υποδοχή με… ποτό και μεζέδες, των Κουδουνοφόρων του Προφήτη και των καρναβαλιστών που προέρχονται από περιοχές εκτός του Σταυρού!
Το Καρναβάλι του Σταυρού 2015 οργανώνεται από την Καρναβαλική Επιτροπή Σταυρού και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Βόλβης, με κύριο χαρακτηριστικό του την εθελοντική παρουσία. Η ενεργός συμμετοχή πολιτών, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων από όλες τις περιοχές του δήμου Βόλβης, με την ευρηματικότητα και το αστείρευτο κέφι τους σε συνδυασμό με τη φιλοξενία των κατοίκων του Σταυρού, αποτελούν τη μεγαλύτερη εγγύηση για μια μοναδική εμπειρία διασκέδασης την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου.
Μετά την καρναβαλική παρέλαση, ακολουθεί στις 17.00 το απόγευμα ακολουθεί ξεφάντωμα – συναυλία με τους REC, στον χώρο του Ηρώου Σταυρού, μπροστά από το νέο Δημαρχείο Βόλβης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποκριάτικες εκδηλώσεις πρόκειται να γίνουν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Βόλβης.
Την «Καθαρά Δευτέρα» 23 Φεβρουαρίου 2015, όπως και σε όλα τα χωριά του δήμου Βόλβης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν χαρταετό και να απολαύσουν την παραδοσιακή φασολάδα και τα υπόλοιπα σαρακοστιανά εδέσματα, σε ποικιλόμορφες τοπικές εκδηλώσεις.
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015, όπου στην πλατεία «Καρακάση» του Σταυρού, αναβιώνει μια παλιά αγαπημένη συνήθεια των κατοίκων του Σταυρού, καθώς υπό της ήχους παραδοσιακών και λαϊκών τραγουδιών από ζωντανή ορχήστρα, προσφέρονται δωρεάν σουβλάκια και κρασί πηγή www.radio1d.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.