, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Την καταδίκη όσων επικροτούν την γενοκτονία των Ποντίων ζητά η Νέα Δημοκρατία

Ανοικτό άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, το ενδεχόμενο να προστεθεί μια σαφής διάταξη στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ώστε να τιμωρούνται όσοι επιδοκιμάζουν τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και των Αρμενίων.

Νωρίτερα, ο κ. Ανδρέας Κουτσούμπας ξεκαθάρισε εκ μέρους της ΝΔ ότι αν δεν προστεθούν οι συγκεκριμένες γενοκτονίες -τις οποίες έχει αναγνωρίσει η Βουλή των Ελλήνων – το νομοσχέδιο δεν θα περάσει.

Ειδικότερα, ο κ. Αθανασίου εξήγησε ότι η διατύπωση στο νομοσχέδιο «είναι ευρύτερη για να περιλαμβάνει όλες τις γενοκτονίες, όχι μόνο όσες έχουν αναγνωριστεί από το Διεθνές Δικαστήριο αλλά και η Βουλή. Παρά ταύτα το θέμα είναι ανοικτό και θα το συζητήσουμε».

Πέραν αυτών, ο υπουργός σημείωσε ότι: «Η Ελλάδα άδικα κατηγορήθηκε ότι δεν είχε αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ηταν λάθος κριτική. Έχουμε το νόμο του 1979 που αν το διαβάσει κανείς διαπιστώνει πόσο προωθημένος είναι την εποχή που άλλες χώρες δεν είχαν σχετικό νομοσχέδιο. Σήμερα το εναρμονίζουμε με διατάξεις της Ε.Ε. Επιχειρείται η καταπολέμηση των μορφών ρατσισμού. Όλες οι ρυθμίσεις έρχονται με γνώμονα το σεβασμό των δικαιωμάτων» και πρόσθεσε: «Σταθερή επιλογή της κυβέρνησης είναι η ισότητα έναντι του νόμου και η εξάλειψη διακρίσεων».