, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Την καταδίκη των σωφρονιστικών της Νιγρίτας για βασανιστήρια πρότεινε ο εισαγγελέας

«Υπέβαλαν εσκεμμένα τον κρατούμενο σε βασανιστήρια με σκοπό να τον τιμωρήσουν για τη δολοφονία του συναδέλφου τους. Ενώ ήταν καταπονημένος και ήδη δεμένος πισθάγκωνα τον χτυπούσαν με λακτίσματα και γροθιές, ενώ κάποιοι χρησιμοποίησαν και αυτοσχέδιο βούρδουλα. Ο κρατούμενος δύο ώρες μετά τον ξυλοδαρμό κυριολεκτικά σερνόταν».  

Με αυτά τα λόγια ο εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης πρότεινε το μεσημέρι της Παρασκευής να κηρυχτούν ένοχοι οι δώδεκα σωφρονιστικοί υπάλληλοι για βασανιστήρια σε βάρος του 42χρονου Αλβανού κρατούμενου Ιλίε Καρέλι, που έχασε το ζωή του στο κελί του στις φυλακές Νιγρίτας, λίγες ώρες μετά τη μεταγωγή του από το Μαλανδρίνο. Εκεί είχε δολοφονήσει τον αρχιφύλακα Γιώργο Τσιρώνη και κρίθηκε ότι έπρεπε άμεσα να μεταχθεί από εκείνες τις φυλακές. Ο εισαγγελέας επίσης πρότεινε την αθώωση ενός εξωτερικού φρουρού, λόγω αμφιβολιών, ο οποίος δεν είχε καταδικαστεί για βασανιστήρια αλλά για προσβολή αξιοπρέπειας.  

Οι δώδεκα σωφρονιστικοί έχουν καταδικαστείς σε πρώτο βαθμό από 3 έως 6 χρόνια κάθειρξη για πρόκληση βασανιστηρίων με βαριά σωματική βλάβη. Στις απολογίες τους αρκετοί ήταν αυτοί που ουσιαστικά παραδέχτηκαν τις πράξεις τους, μέχρι και τη χρήση του αυτοσχέδιου βούρδουλα. «ένα σεντόνι τυλιγμένο σφιχτά πλεξούδα», όπως είπε ο εισαγγελέας.  

Στην αγόρευσή του μετέφερε λεπτό προς λεπτό τι έγινε από την ώρα που μετήχθη στη Νιγρίτα ο 42χρονος κρατούμενος, όταν οδηγήθηκε στον θάλαμο αναμονής, το αποκαλούμενο «ψυγείο» και όταν στη συνέχεια οδηγήθηκε στο κελί του, όπου ώρες αργότερα βρέθηκε νεκρός. Όπως και το πρωτόδικο δικαστήριο έτσι και ο εισαγγελέας δέχτηκε ότι ο θάνατος του 42χρονου δεν προήλθε από τα βασανιστήρια, αλλά από καρδιά και ότι από νωρίτερα ήταν σε εξέλιξη ισχαιμικό επεισόδιο. Μάλιστα θεώρησε ότι και τα βασανιστήρια είναι μεν κακουργηματικής, όχι όμως διακεκριμένης μορφής. 

Η ακροαματική διαδικασία το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων και η δίκη διακόπηκε για την έκδοση απόφασης την προσεχή εβδομάδα.  

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.