, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το… CSI κακοποιημένων ζώων στη Θεσσαλονίκη

cbbe6456b297c2a210f55efe6e015138_L
Εξερευνούν τα εγκλήματα κατά των ζώων, με τις κτηνιατροδικαστικές εκθέσεις να συντελούν καθοριστικά στην απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους και στην επιβολή, σε πολλές περιπτώσεις, υψηλών αποζημιώσεων!
 Εξερευνούν τα εγκλήματα κατά των ζώων, με τις κτηνιατροδικαστικές εκθέσεις να συντελούν καθοριστικά στην απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους και στην επιβολή, σε πολλές περιπτώσεις, υψηλών αποζημιώσεων!
Το Εργαστήριο παθολογικής ανατομίας του τμήματος κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελεί το… CSI των ζώων καθώς εκεί ερευνώνται περιστατικά κακοποίησης που έχουν ως συνέπεια τη βίαιη θανάτωσή τους.
“Έχουμε διαλευκάνει αρκετά περιστατικά, προσδιορίζοντας τον τρόπο θανάτου δεκάδων ζώων. Θυμάμαι, μάλιστα, μία κυρία, η οποία είχε ένα σκυλί που έπαιρνε μέρος και σε αγώνες επίδειξης και κατέθεσε αγωγή σε βάρος αεροπορικής εταιρείας, επειδή, κατά τη μεταφορά του ζώου, αυτό βρέθηκε νεκρό. Έγινε κτηνιατροδικαστική εξέταση και νεκροψία και με το πόρισμα που μιλούσε για θερμοπληξία, αποδόθηκαν ευθύνες στην αεροπορική εταιρεία και η κυρία αποζημιώθηκε” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου, αναπληρωτής καθηγητής κτηνιατρικής Δημήτρης Τόντης, με αφορμή τη συμμετοχή του σε ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων, που διοργανώνεται την προσεχή Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, με την κτηνιατροδικαστική που είναι μία σχετικά καινούργια ειδικότητα στον χώρο της κτηνιατρικής, αναδεικνύονται περιστατικά κακοποίησης και προσδιορίζονται με ακρίβεια οι αιτίες θανάτου.
“Κληθήκαμε στο χωριό Λαζαρίνα του νομού Καρδίτσας για ένα άλογο ιπποδρόμου που βρέθηκε νεκρό και με το πόρισμά μας, που είναι καθοριστικής σημασίας και δεν αμφισβητείται από τα δικαστήρια, ο ιδιοκτήτης του κατάφερε να αποζημιωθεί από την ασφαλιστική του” περιγράφει, προσθέτοντας και άλλα περιστατικά που αφορούν αδέσποτα, όπως κάποια κουτάβια που βρέθηκαν νεκρά με τον ισχυρισμό ότι πέθαναν στη γέννα, αλλά με τη νεκροψία αποδείχθηκε ότι τα είχαν πνίξει μέσα σε νερό.
Πάντως, για τον κ. Τόντη, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οι δηλητηριάσεις ζώων, “είναι τα άψυχα κουφάρια τους που κείτονται νεκρά στην άσφαλτο ή σε διάφορες τοποθεσίες, χωρίς κανείς να τα περισυλλέγει, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία”.
“Αν και είναι ευθύνη των δήμων η περισυλλογή και η καύση τους σε κλιβάνους, εντούτοις ο κόσμος αδιαφορεί και δεν επικοινωνεί με τους αρμόδιους. Για μένα, η εικόνα αυτή, με τα παρατημένα κουφάρια, αποτελεί ένδειξη πολιτισμού μιας χώρας” καταλήγει ο κ. Τόντης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.