, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το έργο Μπουτάρη… «αλλαγή διευθυντών»

mpoutaris-papamimikosΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΞΑΝΑ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΣΤΕΛΕΧΩΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟ

Του Βαγγέλη Στολάκη

«Επικοινωνιακό φάουλ» προσάπτουν στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης στενοί του συνεργάτες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», για τις δηλώσεις του πως το έργο που έχει κάνει η σημερινή διοίκηση είναι «η αναδιοργάνωση της δομής του δήμου και η επιλογή γενικών διευθυντών». Το ζήτημα επανήλθε στους διαδρόμους του δημαρχείου προκαλώντας εκ νέου αντιδράσεις εργαζομένων που ενώ πληρούσαν το κριτήριο της… αρχαιότητας όπως ορίζει ο νόμος «κόπηκαν» και αντί αυτών τοποθετήθηκαν «πρόσωπα της αρεσκείας του δημάρχου» όπως αναφέρουν. Από την πλευρά της η διοίκηση τονίζει πως οι επιλογές έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια.

Η αρχή έγινε όταν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος κάλεσε στον τηλεοπτικό «αέρα» το δήμαρχο Θεσσαλονίκης να του απαριθμήσει δυο έργα στα οποία προχώρησε η διοίκησή του από τότε που βρέθηκε στο «τιμόνι» του δήμου, ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε τα εξής: «Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος δήμος που έκανε αναδιοργάνωση της δομής του σαν δήμος, είμαστε ο μόνος δήμος που έκανε γενικούς διευθυντές. Η καθημερινότητα του πολίτη δεν είναι ηλεκτρική κουζίνα να πατήσεις το κουμπί και να αλλάξει, θέλει τρία τέσσερα χρόνια για να αλλάξει. Αλλά για να αλλάξει αυτό πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του δήμου και αυτό αλλάξαμε…».

Αποχώρησε λόγω… επιλογών

Η αλήθεια είναι πως στο παρελθόν οι επιλογές της διοίκησης ως προς τα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν στις θέσεις των γενικών διευθυντών και των προϊσταμένων των τμημάτων και των υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση εργαζομένων που όπως ισχυρίζονται στην «Κ» βάσει νόμου έπρεπε να προτιμηθούν. «Ο Καλλικράτης ορίζει πως σε θέση γενικού διευθυντή ή προϊσταμένου τοποθετείται ο αρχαιότερος υπάλληλος και όχι οι… υμέτεροι» αναφέρει χαρακτηριστικά υπάλληλος του δήμου. Μάλιστα πριν από μερικούς μήνες συγκεκριμένη εργαζόμενη αποχώρησε από το δήμο Θεσσαλονίκης και υπέβαλε αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση εκνευρισμένη από τις επιλογές της διοίκησης. «Οι κρίσεις των διευθυντών και των προϊσταμένων των τμημάτων είναι καλό να γίνονται από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο που έχει την εμπειρία και τη βαρύτητα να κρίνει δημοκρατικά» σχολιάζει από την πλευρά του στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Βάιος.

Στέλεχος πάντως της διοίκησης και στενός συνεργάτης του Γιάννη Μπουτάρη σχολιάζει στην «Κ» ότι οι παραπάνω επιλογές «είναι προσωρινές καθώς δεν έχουν επικυρωθεί από το υπηρεσιακό συμβούλιο που συγκροτήθηκε σε σώμα μόλις πριν λίγες μέρες». Μάλιστα, ορισμένοι από τους υπαλλήλους μεταξύ αυτών και πρώην διευθυντής της διοίκησης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου κινήθηκαν νομικά εναντίον της δημοτικής αρχής με ενστάσεις στα διοικητικά πρωτοδικεία για τον τρόπο επιλογής των σημερινών διευθυντών και προϊσταμένων, ενώ άλλοι προχώρησαν σε καταγγελίες στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Αθανάσιο Καρούντζο. Από την πλευρά του ο κ. Καρούντζος εξηγεί ότι «αρμοδιότητες του ιδίου είναι ο έλεγχος και η νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν» και συμπληρώνει πως «οι προσφυγές που έγιναν θα εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή όπως ορίζει το άρθρο 152 του Καλλικράτη». Σύμφωνα με πληροφορίες η παραπάνω επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

«Αξιοκρατικά»

Συνολικά τοποθετήθηκαν δυο γενικοί διευθυντές, 22 προϊστάμενοι διευθύνσεων και 118 προϊστάμενοι τμημάτων, ενώ οι υποψήφιοι για τις θέσεις ανέρχονταν στους πεντακόσιους. Μιλώντας στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς λέει πως τηρήθηκαν αξιοκρατικά κριτήρια. «Αυτή ήταν η εντολή του δημάρχου». Παραδέχεται πως υπάρχει περίπτωση εργαζομένου που κινήθηκε δικαστικά και τελικά την υπόθεση κέρδισε ο δήμος. «Δεν έγινε καμία απολύτως παρατυπία. Ακολουθήθηκε η νομιμότητα. Ανοίξαμε τους φακέλους και επιλέχτηκαν αυτοί με τα κατάλληλα προσόντα. Όλα όσα ακούγονται είναι κακοήθειες. Οι επιλογές που δόθηκαν από το δήμαρχο ήταν συγκεκριμένες. Είναι λογικό να υπάρχει πικρία από όσους δεν επιλέχτηκαν τελικά. Μερικοί που πήραν τη θέση μας έλεγαν ότι δεν ψήφισαν Μπουτάρη αλλά Νέα Δημοκρατία και τους απαντούσαμε πως δεν μας ενδιαφέρει αυτός ο παράγοντας» καταλήγει ο κ. Ψαρράς.

Κόντρα με ΝΔ

Την ίδια ώρα η κόντρα Μπουτάρη-Νέας Δημοκρατίας καλά κρατεί. Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του δημάρχου πως ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να «έρχεται στην πόλη για τη ΔΕΘ σαν το κλέφτη». Πρώτη αντίδραση ήταν αυτή του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης. Ακολούθησε ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος που σημείωσε πως είναι δικαίωμα του πρωθυπουργού να επιλέγει εκείνος τις συναντήσεις του και να αποφασίζει ο ίδιος για το πότε θα βρεθεί στη συμπρωτεύουσα. Τέλος η τοπική Νέα Δημοκρατία μέσω της σελίδας της στο facebook ανέφερε πως «ο δήμαρχος κατάφερε, σε τηλεοπτική συζήτηση, να μπερδέψει ακόμα και τον εαυτό του, διατυπώνοντας δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις για τη σημασία των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων στα εγκαίνια της ΔΕΘ».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.