, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"To κράτος είναι… ανύπαρκτο στην Ειδομένη"

eidomeni-epeisodia2
“Η κατάσταση είναι εκτός ορίων. Είμαστε απελπισμένοι… Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το μικρό χωριό 120 κατοίκων να έχει 9.500 πρόσφυγες με κλειστά τα σύνορα. Να έρχονται μόνο όσοι μπορούν να φιλοξενηθούν στους 2 καταυλισμούς…”
—-
«Η κατάσταση είναι ασφυκτική στην Ειδομένη, ο αριθμός των προσφύγων μεγαλώνει καθημερινά, μιλάμε για 9.500 πρόσφυγες αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη. Ο καταυλισμός έχει φτάσει μέχρι το χωριό», είπε στον Α989 η πρόεδρος της κοινότητας Ειδομένης, Ξανθίππη Σουπλή, τονίζοντας ότι «καθημερινά φτάνουν άνθρωποι με κάθε μέσο, ακόμα και πεζοί. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση στην Ειδομένη. Η κατάσταση είναι εκτός ορίων. Είμαστε απελπισμένοι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το μικρό χωριό 120 κατοίκων να έχει 9.500 πρόσφυγες με κλειστά τα σύνορα. Να έρχονται μόνο όσοι μπορούν να φιλοξενηθούν στους 2 καταυλισμούς», πρόσθεσε. «Το κράτος είναι ανύπαρκτο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύσκεψη Περιφερειαρχών – Μουζάλα για το προσφυγικό…
ΜΟΥΖΑΛΑΣ
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, συμμετείχε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον Υπουργό τα αποτελέσματα της χτεσινής έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των εθελοντικών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας στα όρια των οποίων έχουν δημιουργηθεί κέντρα μετεγκατάστασης, με 200.000 ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες και οι δραματικές ελλείψεις ακόμη και σε στοιχειώδες υγειονομικό υλικό και τρόφιμα.
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε το σοβαρότατο έλλειμμα συντονισμού και συνεννόησης για τις δομές φιλοξενίας των προσφύγων, με ευθύνη της κυβέρνησης και τόνισε πως «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων ανέλαβε την πρωτοβουλία σύστασης άτυπου συντονιστικού οργάνου στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΥΜΑΘ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ένοπλες Δυνάμεις και ΕΛΑΣ)».
«Ενημέρωσα τον Υπουργό ότι οι Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας θα προτείνουν πιθανούς κατάλληλους χώρους δημιουργίας κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων, που θα κατατεθούν στην κυβέρνηση για να ενεργοποιηθούν εφόσον προκύψουν νέες ανάγκες. Επισήμανα ωστόσο ότι δεν μπορεί μόνη της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να σηκώσει το βάρος ενός προβλήματος, το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει ολόκληρη η χώρα.
Αυτή τη στιγμή η Κεντρική Μακεδονία και ειδικά η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς βουλιάζουν από τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί. Στην περιοχή μας βρίσκονται πλέον περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε επιπλέον κέντρα μετεγκατάστασης στην Περιφέρειά μας και ειδικά σε μια περιοχή όπως το Κιλκίς. Όπως η κυβέρνηση ζητά επιμερισμό των προσφύγων και μεταναστών κατ’ αναλογία σε όλη την Ευρώπη, τον ίδιο επιμερισμό πρέπει να κάνει και στο εσωτερικό της χώρας ανάμεσα στις Περιφέρειες», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου από κάθε δυνατή πηγή για τη χρηματοδότηση συνοδών αναγκών των προσφύγων από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, αλλά και νομοθετική παρέμβαση για τη μεταβίβαση των απαραίτητων αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση για την ουσιαστική συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Μέσω της ίδιας παρέμβασης θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να χρηματοδοτεί δράσεις στήριξης των προσφύγων και αντιμετώπισης του προβλήματος. Επανέλαβε μάλιστα την πρότασή του για περισσότερα και μικρότερα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων ειδικά κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης και μέχρι τα σύνορα. Μάλιστα, ο κ. Μουζάλας αποδέχτηκε το συγκεκριμένο αίτημα.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.