, Σάββατο
22 Μαρτίου 2025

search icon search icon

To «κρυφτό» των προσφύγων στα χωράφια της Ειδομένης

dsc_0087Φιλίππα Βλαστού
Στα χωράφια της Ειδομένης κρύβονται πρόσφυγες και μετανάστες με στόχο να περάσουν τα σύνορα.
Ήταν τέλη Μαΐου όταν εκκενώθηκε ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που άντεχαν τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης ζώντας σε λασπόνερα και σκηνές με όνειρο να μπορέσουν να φύγουν στο βορρά της Ευρώπης.
Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες η Ειδομένη εξακολουθεί να είναι στο μυαλό αρκετών προσφύγων ως η μοναδική «διέξοδος» διαφυγής τους από την Ελλάδα.
Τα «φώτα» που είχαν στραφεί στην Ειδομένη λόγω του προσφυγικού καταυλισμού μετά την εκκένωση έσβησαν, όμως όπως γνωστοποίησε στο karfitsa.gr η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Ειδομένης Ξανθίππη Σουπλή : «καθημερινά, ακόμα, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στην  Ειδομένη είναι αρκετά μεγάλος. Στις 13 Σεπτεμβρίου τρία γεμάτα λεωφορεία  μετέφεραν πρόσφυγες που είχαν προσπαθήσει εκείνη τη μέρα να περάσουν τα σύνορα».
Mάλιστα η ίδια αναφέρει ότι : «μόλις φτάσουν εδώ κρύβονται μέσα στα χωράφια, στους θάμνους, κάτω από τα δέντρα, για να μην τους εντοπίσει κανείς. Συνήθως βραδινές ώρες προσπαθούν να περάσουν  από αφύλακτα σημεία που δεν έχει φράχτη. Όσοι τα καταφέρουν η κατάληξη τους είναι να  συλλαμβάνονται από τους Σκοπιανούς αστυνομικούς οι οποίοι τους στέλνουν πίσω και γίνεται αυτό το πήγαινε-έλα που είχαμε πριν την εκκένωση». Η ίδια τόνισε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φθάνουν μετά την εκκένωση στην περιοχή  : «ή έρχονται από μόνοι τους ή κάποιοι τους φέρνουν».
Εγκαταλείπουν τα camp της Θεσσαλονίκης
Οι περισσότεροι που φτάνουν στην Ειδομένη είναι Σύριοι και Αφγανοί οι οποίοι διαμένουν στην πλειοψηφία τους σε δομές που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και πέριξ, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας.
«Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε από την επόμενη ακριβώς μέρα της απομάκρυνσης των ανθρώπων  από τον άτυπο καταυλισμό. Ο αριθμός από μέρα σε μέρα κυμαίνεται. Μετά την εκκένωση τύχαινε να μεταφέρουμε και 100 με 150 ανθρώπους από εκεί κάθε μέρα. Το τελευταίο διάστημα έχει πέσει κάτω από 50 και αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα κάποιοι άνθρωποι έχουν  ελπίδα», εξήγησε στο Karfitsa.gr ο Πέτρος Τάνος, προϊστάμενος του ΓΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην προσπάθεια τους οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να διαφύγουν από τη χώρα ο κ. Τάνος είπε πως : «μεμονωμένα ή κατά ομάδες εντοπίζονται πηγαίνουν  στο τμήμα και μεταφέρονται με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας», συμπληρώνοντας ότι : « κάποιοι ξεκινάνε μόνοι τους από τις δομές που μένουν και πηγαίνουν στην Ειδομένη, καθώς η περιοχή για αυτούς έχει ταυτιστεί ως σημείο εξόδου, όμως κάποιοι παρακινούνται και από διακινητές».
Ο σχεδιασμός της απομάκρυνσης των προσφύγων από την Ειδομένη είχε δυο στάδια. Η πρώτη ήταν η εκκένωση και η δεύτερη σύμφωνα με το κ. Τάνο είναι οι περιπολίες από αστυνομικούς που γίνονται μέχρι σήμερα στην περιοχή. «Εάν δεν είχε γίνει αυτός ο σχεδιασμός να υπάρχει αυτή η  μέριμνα να μεταφέρονται δηλαδή κατευθείαν  σε κάποιον camp θα είχε δημιουργηθεί και πάλι καταυλισμός», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.