Οι 200 εθελοντές που τρέχουν και… σώζουν ζωές
Της Έλενας Καραβασίλη/ Φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης
Με την κατάλληλη εκπαίδευση, άνθρωποι ηλικίας από… 13 έως 61 ετών, σώζουν τις ζωές συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου. Ο λόγος για τους εθελοντές που απαρτίζουν το σώμα νοσηλευτών και Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στη Θεσσαλονίκη.
«Η γνώση στοιχειωδών πραγμάτων που αφορούν στις πρώτες βοήθειες μπορεί να σώσει μία ανθρώπινη ζωή, ενώ η άγνοια μπορεί και να τη στερήσει», λένε στο karfitsa.gr η προϊστάμενη της νοσηλευτικής υπηρεσίας και ο αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Με ιστορία από το 1931 και την αρχική επωνυμία Σχολή Εθελοντών Τραυματιοφορέων – Σαμαρειτών, το σώμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών έχει επέμβει σε εκατοντάδες περιστατικά, σώζοντες τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. «Εκπαιδευόμαστε για να παρέχουμε βοήθεια σε ένα έκτακτο γεγονός, από πλημμύρες μέχρι σεισμούς. Εάν δεν υπάρξει κάτι έκτακτο, καλύπτουμε τις εκδηλώσεις στις οποίες μας καλούνε. Χαρακτηριστικά, δίνουμε το παρόν σε όλες τους αγώνες εντός έδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, επίσης καλύπταμε υγειονομικά την έκθεση βιβλίου», λέει o Αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης Μανώλης Πρώιμος.
Το σώμα εθελοντών Σαμαρειτών έχει εγγεγραμμένα… 2.500 μέλη εκ των οποίων ενεργά είναι τα 200. «Γίνεται συνεχής επανεκπαίδευση των εθελοντών μας και ετήσια αξιολόγηση», σημειώνει ο ίδιος.
«Αν προσπαθήσει κάποιος να παρέχει βοήθεια στο συνάνθρωπό του, χωρίς να έχει τις απαραίτητες γνώσεις, τότε μπορεί και να του κάνει κακό. Για παράδειγμα σε συμβάν πνιγμού κάποιος που δε γνωρίζει, πρέπει να κάνει μη κολυμβητική διάσωση», επισημαίνει ο κ. Πρώιμος. Και συνεχίζει «αν μπορούμε να ρίξουμε κάτι, ένα σωσίβιο ένα κλαδί για να πιαστεί ο άνθρωπος που βρίσκεται σε κίνδυνο το κάνουμε. Εάν μπούμε στο νερό για να τον σώσουμε- χωρίς να έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις- μπορεί να κινδυνέψουμε και εμείς οι ίδιοι». Ο αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε τα βασικά, ακόμη και για το πώς θα καλέσουμε βοήθεια. «Πάνω στον πανικό, έχει τύχει να γίνεται η κλήση στο κέντρο άμεσης βοήθειας και να μη δίνουν οδό και αριθμό όπου πρέπει να πάει το ασθενοφόρο. Αυτός είναι πολύτιμος χρόνος που χάνεται», λέει χαρακτηριστικά.