"Το όχημα δεν συγκρούστηκε, ήταν ακυβέρνητο…"
“Για το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν του Παναγιώτη Μαυρίκου τα δεδομένα είναι ότι το όχημα δεν συγκρούστηκε αλλά σταμάτησε αριστερά στο τσιμεντένιο διαχωριστικό. Αυτό δείχνει ακυβέρνητο όχημα που προέκυψε από απώλεια του κινητήρα και του ηλεκτρικού συστήματος του οχήματος…”
“Με αφορμή το τραγικό συμβάν της Πέμπτης 09/06/2016 στην Αττική Οδό, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ελευσίνα όπου απανθρακώθηκε ο οδηγός (που από ότι φαίνεται είναι ο εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη», Παναγιώτης Μαυρίκος 42 ετών)” ο πραγματογνώμονας ατυχημάτων Χρήστος Γκλαβόπουλος σημειώνει σε ανάρτηση του τα εξής:
“Γενικά, για πυρκαγιά σε όχημα, οι αιτίες έναρξης πυρκαγιάς που εξετάζονται είναι οι εξής :
-κατασκευαστική αστοχία
-κακή συντήρηση
-σύγκρουση
-εμπρησμός
-ανάφλεξη μπαταρίας
-υπερθέρμανση καταλύτη ή εγκλωβισμός εύλεκτων πλαστικών (πχ σακούλες νάυλον) και ανάφλεξή τους
-υπερθέρμανση κινητήρα
-διαρροή εύφλεκτων υγρών (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο, λάδι μηχανής, λάδι κιβωτίου ταχυτήτων/διαφορικού, λάδι υδραυλικού συστήματος διεύθυνσης, λάδι συστήματος πέδησης)
-αστοχία ηλεκτρικού συστήματος (ανεπαρκείς ασφάλειες ή αυτούσιο βραχυκύκλωμα. Εάν το όχημα είναι σταθμευμένο δεν αποκλείεται και τρωκτικό)
-υπερθέρμανση από κολλημένα τακάκια φρένων
Για το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν του Παναγιώτη Μαυρίκου τα δεδομένα είναι ότι το όχημα δεν συγκρούστηκε αλλά σταμάτησε αριστερά στο τσιμεντένιο διαχωριστικό. Αυτό δείχνει ακυβέρνητο όχημα που προέκυψε από απώλεια του κινητήρα και του ηλεκτρικού συστήματος του οχήματος. Ο οδηγός δεν μπορούσε να βγει απο την πόρτα του οδηγού λόγω της σχεδόν επαφής του οχήματος αριστερά με το τσιμεντένιο διαχωριστικό. Η απώλεια του ηλεκτρικού συστήματος είχε σαν συνέπεια την αδυναμία του οδηγού να κατεβάσει τα ηλεκτρικά παράθυρα. Μια απώλεια του ηλεκτρικού συστήματος, ακούστηκε ότι έχει σαν συνέπεια και το κλείδωμα των θυρών του συγκεκριμένου οχήματος με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό του επιβαίνοντα.
Γνώμη μας είναι ότι το συμβάν, ως εξέλιξη, εντάσσεται στα αναμενόμενα και θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε προβλεφθεί κατασκευαστικά, ώστε να είχε αποφευχθεί ο εγκλωβισμός του οδηγού/επιβαινόντων.
Για όσους ανησυχούν ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και σ’ αυτούς, σημειώνουμε ότι υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης τοπικού αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης με ειδικό πλαστικό σπιράλ το οποίο διατρέχει εσωτερικά το εμπρόσθιο καπό του οχήματος και καταλήγει σε πυροσβεστήρα. Μια φωτιά λειώνει το σπιράλ και απελευθερώνεται το υλικό κατάσβεσης ακριβώς στο σημείο από το οποίο προήλθε η φωτιά. Το σύστημα είναι γνωστό στις εταιρείες πυροσβεστήρων στις οποίες και πρέπει να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι” καταλήγει…