, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έρευνα της "Κ": "Οργιο" λαθροϋλοτομίας στην Κεντρική Μακεδονία

4) kommenos-kormos
Του Αλέξη Αλεξιάδη
Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει η λαθροϋλοτομία,  με κίνδυνο σε πολλές περιοχές της χώρας, να καταστραφούν ολόκληρα δάση. Τα κατά τόπους δασαρχεία, που πλήττονται από έλλειψη προσωπικού, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να περιορίσουν το φαινόμενο, ωστόσο οι επιτήδειοι, δεν φαίνεται να πτοούνται, ούτε ακόμη και από τις πολύ αυστηρές ποινικές κυρώσεις που ισχύουν πλέον, με την αναμόρφωση του σχετικού νόμου.
Μόνο κατά τη διάρκεια του 2012, κατατέθηκαν 3105 μηνύσεις και κατασχέθηκαν 13088 τόνοι παράνομης ξυλείας, 425 οχήματα και 426 εργαλεία υλοτομίας. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2009 οι μηνύσεις ήταν μόλις 166 και οι τόνοι κατασχεθέντων ξύλων 1.619. Η κατάσταση ανάγκασε το ΥΠΕΚΑ να λάβει έκτακτα μέτρα, τα οποία από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής αποδίδουν, ωστόσο, σύμφωνα με τους δασονόμους, δεν μπορούν να εξαχθούν ικανοποιητικά συμπεράσματα, καθώς ο χειμώνας και τα πολλά κρύα δεν έχουν αρχίσει ακόμη.
Όπως αναφέρει στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί τόσο μέσω θεσμικών πρωτοβουλιών όσο και μέσα από την καθημερινότητα να προασπίσει το δασικό πλούτο. «Μέσα στο 2013 κάναμε πιο αυστηρές τις ποινές για τα αδικήματα της λαθροϋλοτομίας, αυξήσαμε τους ελέγχους σε όλες τις περιοχές της χώρας, κατευθύναμε πόρους στη δασοπροστασία. Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία των υπηρεσιών, η προσπάθεια αυτή έχει αποτελέσματα» επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης, τονίζοντας ότι οι σχετικές δράσεις θα συνεχιστούν «λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι ορεινών κυρίως περιοχών, για τους οποίους προβλέπεται διάθεση καυσόξυλων σύμφωνα με τη νομοθεσία».
Μιλώντας στην «Κ» ο διευθυντής της διεύθυνσης δασών Θεσσαλονίκης ΠΚΜ Αλέξης Αναστασίου, σημείωσε πως οι δασικές εκτάσεις ελέγχονται για μεταβολές σε τακτική βάση και πέρα από αυτό, τα δασαρχεία στην περιοχή ευθύνης του, Θεσσαλονίκης, Σταυρού και Λαγκαδά, όπως και τα άλλα δασαρχεία, με επιτόπιους ελέγχους και με καθημερινές και νυχτερινές περιπολίες, προσπαθούν να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να προστατέψουν τα δάση. Ήδη, όπως επισημαίνει ο κ. Αναστασίου, από τη στιγμή που έγινε αυστηρότερος ο νόμος για την λαθροϋλοτομία, οι κατασχέσεις και οι συλλήψεις είναι αρκετές.
Η «Κ» συνομίλησε με εκπροσώπους επτά δασαρχείων της Μακεδονίας, αποτυπώνοντας την έκταση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας στην κάθε περιοχή.
Δασαρχείο Σταυρού
«Το 2012 είχαμε 45 περιπτώσεις μηνύσεων και κατασχέθηκαν περίπου 80 τόνοι καυσόξυλα, ενώ το 2013, μέχρι και τον Σεπτέμβριο έχουμε υποβάλλει 30 μηνύσεις και έχουν κατασχεθεί περίπου 70 τόνοι καυσόξυλων» αναφέρει στην «Κ» o δασάρχης Σταυρού Βασίλης Καρυπίδης. Μερικοί λαθροϋλοτόμοι όπως λέει ο δασάρχης, είναι πάνω κάτω γνωστοί και από συγκεκριμένα χωριά και συστηματικά κόβουν ξύλα παράνομα για να τα πουλάνε στη συνέχεια σε πολίτες. «Έχουνε πληροφοριοδότες και παρακολουθούν τις κινήσεις μας και για αυτό είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, παρόλα αυτά εμείς προσπαθούμε συνέχεια» αναφέρει, εκτιμώντας πως το φαινόμενο θα εξαλειφθεί, μόνο όταν η τιμή του πετρελαίου κατέβει σε λογικά επίπεδα. Στο Δασαρχείο Σταυρού εργάζονται συνολικά 17 άτομα εκ των οποίων στις περιπολίες στα δάση παίρνουν μέρος 8-9 άτομα, ελέγχοντας μια περιοχή έκτασης 650 χιλιάδων στρεμμάτων. Τα περισσότερα κρούσματα λαθροϋλοτομίας εντοπίζονται στις περιοχές της Αρέθουσας και της Μαδύτου. «Έχουμε και προπηλακισμούς, απειλήθηκαν υπάλληλοι κατά καιρούς και με την συνδρομή της αστυνομίας προσπαθούμε να φέρουμε σε πέρας το έργο μας» αναφέρει ο κ. Καρυπίδης. Εξάλλου, στο πλαίσιο των δράσεων κατά της λαθροϋλοτομίας, έχουν ενημερωθεί οι πολίτες της περιοχής προκειμένου να μην αγοράζουν αγνώστου προελεύσεως ξύλα, ενθαρρύνοντας έτσι το λαθρεμπόριο, ενώ τους έγινε γνωστό, πως η αγορά παράνομα κομμένης ξυλείας επισύρει και ποινική δίωξη.
Δασαρχείο Αρναίας
«Η λαθροϋλοτομία στην περιοχή μας είναι περιορισμένη, καθώς χορηγούμε στους κατοίκους της περιοχής επαρκείς ποσότητες ξυλείας για να καλύψουν τις προσωπικές τους ανάγκες», δηλώνει στην «Κ» ο δασάρχης Αρναίας Μάρκος Μπρούζος. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος δοθήκαν 10% περισσότερα ξύλα από πέρυσι και συγκεκριμένα, έξι χωρικά κυβικά ανά οικογένεια και 8 χωρικά κυβικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, συνολικά πάνω από 25000 χωρικά κυβικά. Το προσωπικό σύμφωνα με τον κ. Μπρούζο, δεν επαρκεί καθώς μειώνεται συνεχώς, παρόλα αυτά όλοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για τον περιορισμό της λαθροϋλοτομίας, με αποτέλεσμα, μέσα στο 2013 να έχουν γίνει 35 μηνύσεις μέχρι τώρα, ενώ το 2012, έγιναν συνολικά 50 μηνύσεις. Ο δασάρχης Αρναίας τονίζει ότι οι περισσότεροι λαθροϋλοτόμοι εμπορεύονται τα ξύλα, κόβοντας κάθε φορά 1 – 2 τόνους και προτιμώντας περισσότερο τον δρυ και λιγότερο την οξιά. Στην περιοχή ευθύνης του καθημερινά περιπολούν 6 άτομα, ενώ άλλα 2 κάνουν υπηρεσία στο γραφείο, δεχόμενα κατά καιρούς και καταγγελίες (Τηλεφωνικός Αριθμός Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας 1591).
Δασαρχείο Κιλκίς
Σύμφωνα με τον δασάρχη Κιλκίς Ευθύμιο Πολιτίδη, το τελευταίο διάστημα στην περιοχή παρατηρείται μια «συμπτωματική» μείωση της λαθροϋλοτομίας και σε αυτό παίζουν βέβαια ρόλο οι διαρκείς έλεγχοι, ο αυστηρότερος νόμος αλλά και οι καλές καιρικές συνθήκες. «Το φαινόμενο μπήκε στη ζωή μας. Πέρυσι είχαμε 166 περιστατικά και κατασχέσαμε 360 τόνους καυσόξυλων, 38 αλυσοπρίονα και 57 οχήματα και φέτος μέχρι στιγμής, έχουμε κατασχέσει 13 αλυσοπρίονα, 15 οχήματα, και 263 χωρικά κυβικά ξύλων» επισημαίνει ο κ. Πολιτίδης. Ο δασάρχης Κιλκίς, αναφέρει πως η περιοχή ευθύνης του είναι περίπου 2.000.000 στρέμματα δασικής έκτασης και σε κάθε υπάλληλο του δασαρχείου αντιστοιχούν πάνω από 200.000 στρέμματα, γεγονός που δημιουργεί μια δυσκολία στον έλεγχο. Το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας στο Κιλκίς, εντοπίζεται σχεδόν σε όλο τον ορεινό όγκο, όπου υπάρχουν 25-28 χωριά και σε πολλές περιπτώσεις αυτοί που κόβουν ξύλα είναι αλλοδαποί που απασχολούνται από ντόπιους. Τα περιστατικά με επιθέσεις και απειλές εναντίον υπαλλήλων του δασαρχείου είναι σε τακτική βάση και αντιμετωπίζονται με τη συνδρομή της αστυνομίας. Όπως σημειώνει ο δασάρχης, «η προστασία του δάσους αφορά όλο τον κόσμο. Αν δεν το αγαπήσουν οι πολίτες δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η μάστιγα της λαθροϋλοτομίας που ξέσπασε τόσο ξαφνικά».
Δασαρχείο Πολυγύρου
«Το προσωπικό ποτέ δεν επαρκεί, αλλά κάνουμε πολύ ικανοποιητική δουλειά με αυτά που έχουμε» δηλώνει στην «Κ» ο δασάρχης Πολυγύρου Λευτέρης Πιτσόκος, προσθέτοντας πως το δασαρχείο του βγάζει πρόγραμμα περιπολιών κάθε τρεις μήνες, που περιλαμβάνει ελέγχους πρωί, βράδυ και Σαββατοκύριακα, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.  Στους κατοίκους της περιοχής, με βάση και τις σχετικές ρυθμιστικές διατάξεις, δίνονται από δυο χωρικά κυβικά δωρεάν και για τις ευπαθείς ομάδες από 2,5 χωρικά, ποσότητες που καλύπτουν κάποιες από τις ανάγκες συνολικά 230 οικογενειών. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσόκο, οι συλλήψεις λαθροϋλοτόμων στην  περιοχή του, αφορούν άτομα που κόβουν από 500 κιλά έως 8-9 τόνους ξύλα, ενώ φέτος μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί περίπου 14-15 αλυσοπρίονα και 3 αυτοκίνητα. Ο κόσμος, αναφέρει ο δασάρχης, ζορίζεται πολύ με την θέρμανση και στρέφεται όλο και περισσότερο στο ξύλο. Είναι ενδεικτικό πως πέρυσι τουλάχιστον 11 συνεργεία ιδιωτών, εργάζονταν στην περιοχή, εγκαθιστώντας τζάκια και ξυλολέβητες.
Δασαρχείο Καβάλας
Και στην περιοχή της Καβάλας τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας είναι αρκετά, αλλά όχι περισσότερα από πέρυσι, αναφέρει στην «Κ» ο δασολόγος Απόστολος Κωστέλης, δημόσιος κατήγορος του Δασαρχείου Καβάλας. Όπως τονίζει, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 35 μηνύσεις, ενώ το 2012 είχαν υποβληθεί 95. Οι λαθροϋλοτόμοι είναι διάφορες κατηγορίες πολιτών, σύμφωνα με τον κ. Κωστέλη. Μερικοί είναι έμποροι ξυλείας, άλλοι έχουν άλλες δουλειές όπως την κτηνοτροφία και προσπαθούν να πουλήσουν και ξύλα για να βγάλουν ένα παραπάνω εισόδημα και άλλοι είναι απλοί πολίτες που το κάνουν γιατί έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη. Ο δημόσιος κατήγορος αναφέρει πως τα περιστατικά κατατάσσονται νομικά, ανάλογα με την βαρύτητα τους, σε πταίσματα για ξυλεία αξίας μέχρι 300 ευρώ, σε πλημμελήματα για ξυλεία αξίας μεγαλύτερη των 300 ευρώ, ή κακουργήματα για περιπτώσεις που η αξία υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Πέρα από τις ποινικές διώξεις, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα, ενώ ακόμη και το δίπλωμα οδήγησης ενός λαθροϋλοτόμου αφαιρείται και επιστρέφεται μετά από 3 μήνες, μόνο εφόσον πληρώσει το πρόστιμο. Ο κ. Κωστέλης τονίζει πως τα εντονότερα προβλήματα παρατηρούνται σε απομακρυσμένα δάση, σε δύσβατες περιοχές, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Δασαρχείο Δράμας
Τη σημασία των τακτικών ελέγχων για τον περιορισμό της λαθροϋλοτομίας επισημαίνει η δασάρχης Δράμας Ελισάβετ Κωνσταντινίδου. «Παρά τους ελέγχους όμως και το ειδικό πρόγραμμα πρόληψης του ΥΠΕΚΑ, έχουμε κάποια περιστατικά, κυρίως γύρω από τους οικισμούς» αναφέρει. Στην περιοχή, από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, υπήρξαν μόλις τρία περιστατικά, ενώ συνολικά το 2013, εντοπίστηκαν 14 περιπτώσεις λαθροϋλοτόμων. Η δασάρχης Δράμας, τονίζει πως για κάποια συγκεκριμένα άτομα υπάρχουν καταγγελίες και η υπηρεσία της προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της προκειμένου να μην επιτρέψει την ανεξέλεγκτη δράση τους και όπου μπορεί, να βεβαιώσει τις παραβάσεις. Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει, πως το δασαρχείο έχει έλλειψη προσωπικού καθώς ελάχιστα άτομα πρέπει να ελέγχουν μια έκταση περίπου 2.600.000 στρεμμάτων.
2) dasikos-xartis-modi-analipsi
Δασαρχείο Λαγκαδά 
Από τις αρχές του 2013, στην περιοχή που καλύπτει το Δασαρχείο Λαγκαδά, έχουν εντοπιστεί περίπου 25 περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας, επισημαίνει ο δασάρχης Γρηγόρης Ευαγγελόπουλος, προσθέτοντας πώς στη διάρκεια του 2012 είχαν καταγραφεί 100 περιπτώσεις. Το φαινόμενο δεν είναι σε έξαρση μέχρι στιγμής, λέει ο κ. Ευαγγελόπουλος, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, ενώ ρόλο παίζει και το αυστηρότερο νομικό πλαίσιο. Πλέον, σύμφωνα με τον νέο νόμο, κατάσχεται το αυτοκίνητο αλλά και όλα τα μέσα, με τα οποία κόβεται και μεταφέρεται η ξυλεία, ενώ αφαιρούνται η πινακίδα κυκλοφορίας, η άδεια κυκλοφορίας και η άδεια οδήγησης και επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο το οποίο είναι το 5πλάσιο της αξίας της ξυλείας που έχει κοπεί παράνομα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τονίζει ο κ. Ευαγγελόπουλος, σημειώνονται φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των υπαλλήλων του δασαρχείου και των ατόμων που συλλαμβάνονται και τα οποία συνήθως επικαλούνται την οικονομική κρίση για να δικαιολογήσουν την πράξη τους. Οι περιοχές όπου παρατηρούνται τα περισσότερα περιστατικά είναι ο δήμος Λαχανά , το Ζαγκλιβέρι, το Αρδαμέρι και το Κρυονέρι, με τους δασονόμους της περιοχής να προσπαθούν να προστατέψουν μια έκταση περίπου 1,2 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Όπως λέει ο δασάρχης Λαγκαδά και φέτος δεσμεύτηκαν από τους δασικούς συνεταιρισμούς ποσότητες ξυλείας, οι οποίες διατέθηκαν σε κατοίκους των ορεινών περιοχών για τις οικογενειακές τους ανάγκες, έναντι 19 ευρώ/χωρικό κυβικό (το χωρικό κυβικό είναι περίπου 500 κιλά ξύλα).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.