, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το σχέδιο της κυβέρνησης για μεταφορά της Ειδομένης στην… Θεσσαλονίκη!

Prosfyges Kentro2
του Βαγγέλη Στολάκη
Καταυλισμό… ακριβώς απέναντι από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη «έστησαν» περίπου εκατό πρόσφυγες προερχόμενοι από το πρώην «Στρατόπεδο Αναγνωστόπουλου» στα Διαβατά, διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο για το γεγονός ότι τα ελληνοσκοπιανά σύνορα παραμένουν κλειστά και οι ίδιοι «φυλακισμένοι» στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες στο νομό αναζητούνται χώροι προκειμένου να δημιουργηθούν επιπλέον κέντρα φιλοξενίας στα οποία και θα προωθηθούν οι πρόσφυγες της Ειδομένης με σκοπό να «καθαρίσει» η περιοχή.
Περίπου εκατό πρόσφυγες από το κέντρο μετεγκατάστασης που υπάρχει στα Διαβατά νωρίς το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης πήραν το δρόμο και κατευθυνόμενοι προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης έκαναν πορεία διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. Σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι πρόσφυγες που έστησαν σκηνές στην πλατεία Αριστοτέλους, δίπλα από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και ακριβώς απέναντι από τα γραφεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου βρεθεί μια λύση στο θέμα των κλειστών συνόρων και αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης.
Τι κι αν οι ΜΚΟ που τους ακολούθησαν στην πορεία από τα Διαβατά ισχυρίζονται ότι η διαμαρτυρία αυτή των προσφύγων θα λήξει εντός δυο εικοσιτετραώρων; Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης αναφέρουν στην «Karfitsa» πως θα «παραμείνουν στο κέντρο της πόλης όσο χρειαστεί. Με τον τρόπο αυτό δείχνουμε τη διαμαρτυρία μας για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και τα κλειστά σύνορα των Σκοπίων. Δε θέλουμε να παιδιά μας να βρίσκονται σε στρατόπεδα και στις λάσπες της Ειδομένης. Θέλουμε να πάμε στην Ευρώπη» ανέφερε ο 32χρονος Αχμέτ.
Το σχέδιο της κυβέρνησης
Την ίδια ώρα, όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση έχει σχέδιο «Β» για αποσυμφόρηση της κατάστασης στην Ειδομένη. Σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δημιουργηθούν στο νομό Θεσσαλονίκης νέα κέντρα φιλοξενίας στα οποία θα υπάρξει διασπορά των προσφύγων που παραμένουν στις λάσπες, τη βροχή και το χιόνι των Ελληνοσκοπιανών συνόρων.
Όπως δηλώνει στην Karfitsa ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής του κόμματος στη Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος ήδη οι δήμαρχοι της Β΄ Θεσσαλονίκης έχουν κληθεί να υποδείξουν χώρους στα όρια των δήμων τους στους οποίους θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να… μοιράσει ισάριθμα τους πρόσφυγες της Ειδομένης σε δήμους της Θεσσαλονίκης, που είναι κοντά στα Βόρεια σύνορα της χώρας, και να μην υπάρξουν περιπτώσεις δήμων που φιλοξενούν χιλιάδες Σύριους και άλλοι με ορισμένες… δεκάδες. «Ήδη έχουμε καλέσει τους δημάρχους της Β΄ Θεσσαλονίκης να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες και να μας υποδείξουν χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να μεταφερθούν οι πρόσφυγες» αναφέρει στην Karfitsa ο κ. Φάμελλος, ο οποίος είναι υπεύθυνος να φέρει σε πέρας από πλευράς κυβέρνησης τις συζητήσεις με τους… τοπικούς άρχοντες.
Και ενώ η κυβέρνηση μέσω του κ. Φάμελλου πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με τους αιρετούς του νομού, στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισκέπτονται χώρους στη Β΄ Θεσσαλονίκης και ελέγχουν την καταλληλότητα αυτών. Πρόσφατα κλιμάκιο του Γ΄ Σώματος Στρατού βρέθηκε στο δήμο Βόλβης, ενώ αυτοψία έχει πραγματοποιηθεί και σε χώρους των δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης.
Όπως λέει στην Karfitsa ο κ. Φάμελλος, με εξαίρεση το δήμο Δέλτα όπου εδώ και αρκετές ημέρες λειτουργεί κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, οι υπόλοιποι δήμοι της δεύτερης περιφέρειας του νομού (Βόλβης, Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου) θα πρέπει να υποδείξουν χώρους.
«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι θα γίνει αναλογική διασπορά των προσφύγων και δε θα επιβαρυνθεί κανένας δήμος περισσότερο από τον άλλον. Όλοι οι δήμαρχοι πρέπει να καταθέσουν πρόταση. Δε θα διαφύγουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος. Ο ίδιος δεν αποσαφηνίζει ωστόσο εάν σε κάθε δήμο θα δημιουργηθεί και ένα κέντρο φιλοξενίας.
Αντιδράσεις
Οι πρώτες αντιδράσεις δημάρχων και τοπικών κοινωνιών είναι γεγονός. Στο άκουσμα της είδησης πως ο στρατός ξεκίνησε εργασίες στο πρώην στρατόπεδο «Βογιατζόγλου» στα Λαγκαδίκια τόσο ο δήμαρχος όσο και κάτοικοι της περιοχής αναστατώθηκαν. Σύμφωνα με το δήμαρχο Λαγκαδά, Γιάννη Καραγιάννη ο οποίος μίλησε στην Karfitsa: «Ο κ. Βίτσας με ενημέρωσε ότι στην περιοχή θα φιλοξενηθούν χίλιοι πρόσφυγες αυστηρά συριακής καταγωγής για ένα εξάμηνο. Μας είπαν ότι δε μας πέφτει λόγος. Στον υπουργό ξέφυγε μάλιστα ότι θα δημιουργηθούν ακόμα τρία κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη» κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.
Και στο δήμο Βόλβης η αυτοψία που πραγματοποίησαν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Κατασκήνωση του Σταυρού έφερε αντιδράσεις. Μιλώντας στην Karfitsa ο δήμαρχος, Διαμαντής Λιάμας αναφέρει ότι δεν είναι αρνητικός να φιλοξενηθούν στην περιοχή του πρόσφυγες, αλλά αυτό να γίνει σε σημείο που θα υποδείξει ο δήμος μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους. «Η κατασκήνωση του Σταυρού βρίσκεται κοντά σε καταλύματα και στο κέντρο του δήμου. Οι επαγγελματίες της περιοχής που ζουν αποκλειστικά από την τουριστική κίνηση εκφράζουν ήδη τους φόβους τους για ακυρώσεις εκδρομών κατοίκων των Βαλκανικών χωρών που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο. Συν τοις άλλοις οι κατασκηνώσεις αυτές φιλοξενούν παιδιά ΑμεΑ και καρκινοπαθείς. Θα αδειάσουν από τους πρόσφυγες όταν τις χρειαστούμε;» αναρωτιέται. Για το λόγο αυτό ο κ. Λιάμας έστειλε σχετική επιστολή στους υπουργούς Γιώργο Μουζάλα, Πάνο Καμμένο, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και Γιάννη Μπαλάφα ζητώντας τους να δημιουργηθεί το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στο σημείο που θα υποδείξει ο δήμαρχος και όχι σε κάποιο που θα επιλέξει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa πάντως, εκτός της κατασκήνωσης Σταυρού τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων ήδη έχουν εντοπίσει και δεύτερο χώρο στο δήμο Βόλβης, τον οποίο δεν αποκαλύπτουν μέχρι να έχουν στα χέρια τους την πρόταση των αιρετών της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται να μεταφερθούν πρόσφυγες εκτός από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σε άλλο σημείο εντός του κέντρου της πόλης με επικρατέστερο το κτήριο του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου 424.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.