, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Το σύνθημα για τους υπουργούς και τα ελικόπτερα είναι επίκαιρο» (ΒΙΝΤΕΟ)

image
του Βαγγέλη Στολάκη
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση της ερχόμενης Πέμπτης που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ απηύθυνε η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων. Σημειώνεται πως πρόκειται η δεύτερη πανελλαδική απεργία που πραγματοποιείται σε διάστημα λίγων ημερών. Οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την υπογραφή και την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ.
«Η κυβέρνηση από τη μια πλευρά νομοθετεί και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κόσμο σε συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στο νέο μνημόνιο έκανε λόγο για «σκληρή διαπραγμάτευση. Υπογράφτηκαν τα πάντα με αποτέλεσμα να έχουμε το τρίτο μνημόνιο που πέρασε πριν από τις εκλογές και η κυβέρνηση πλέον νομιμοποιείται να εφαρμόσει».
Εκτίμησε πως τα νέα μέτρα θα επιφέρουν μεγαλύτερη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, ενώ σημείωσε ότι η εφαρμογή του νέου μνημονίου σημαίνει νέο δανεισμό της χώρας. «Έλεγαν ότι θα διαγράφανε το χρέος και θα το κουρεύανε. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο» είπε.
Για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σύστημα που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση ο κ. Τσαραμπουλίδης είπε: «δεν γίνεται να τσουβαλιάσουμε όλα τα ταμεία σε ένα. Προβλέπεται να υπάρξουν νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που λέγεται να αυξηθούν τα όρια για σύνταξη από τα 65 χρόνια στα 67».
Ο πρόεδρος του ΕΚΘ εκτίμησε βέβαια, ότι τα όρια συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κι άλλο. Είπε επίσης ότι η επιτροπή Σοφών που μελετά τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σύστημα είναι ίδια με αυτή της εποχής Σημίτη, που είναι φιλελεύθερη.
Συνεχίζοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ο κ. Τσαραμπουλίδης έκανε λόγο για την εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ που το νέο μνημόνιο ορίζει την εφαρμογή τους.
Για το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και τις νέες απολύσεις που ανακοινώθηκαν στον αρχαιολογικό τομέα του έργου, ο κ. Τσαραμπουλίδης εξαπέλυσε τα βέλη του κατά της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών που διαβεβαίωνε το ΕΚΘ αλλά και τους εργαζόμενους ότι το έργο θα ξεκινήσει και δεν θα υπάρξουν νέες απολύσεις. Εξέφρασε επίσης την
«Το σύνθημα για τους υπουργούς και τα ελικόπτερα είναι ακόμα επίκαιρα. Θα το επαναφέρουμε από την επόμενη συγκέντρωσή μας» κατάληξε ο κ. Τσαραμπουλίδης.
“Το τρίτο μνημόνιο έχει ως στόχο να γκρεμίσει τον συνταξιούχο και τον μικρομεσαίο” σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ, Δημήτρης Μπρούσας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης σημείωσε ότι «έρχονται να εφαρμόσουν το χειρότερο μνημόνιο. Στο δημόσιο τομέα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα». Μιλώντας για αυτά έκανε λόγο για υποστελέχωση οργανισμών και υπηρεσιών. Είπε επίσης ότι τα κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την δημόσια υγεία  ξεπερνούν τις 55.000. «Συνεχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται χωρίς να έχει προσληφθεί κανείς τα τελευταία πέντε χρόνια. Έγιναν μόνο επαναπροσλήψεις αυτών που απολύθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Κετικίδης. Ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ εκτίμησε επίσης ότι θα υπάρξει μείωση μισθών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στις 10:30 έξω από το κτίριο του ΕΚΘ, Αριστοτέλους 32.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.