, Πέμπτη
09 Φεβρουαρίου 2023

Το… «χαράτσι» που πληρώνουν οι φοιτητές στις εστίες της Θεσσαλονίκης

foithtikes-estiesΚτήρια εννέα και δέκα ορόφων χωρίς ασανσέρ, υγρασία που έχει φουσκώσει τους τοίχους και κάνει τους σοβάδες να πέφτουν στα κεφάλια των φοιτητών, ανυπαρξία πλυντηρίων που αναγκάζει τους φοιτητές να αγοράζουν δικά τους ενώ δεν έχουν χρήματα.
Αυτή είναι εν ολίγοις μια εικόνα από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά φοιτητές στη Θεσσαλονίκη που ελλείψει χρημάτων οι οικογένειες τους δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι για τις σπουδές τους και έτσι ο δρόμος της εστίας του ΑΠΘ είναι μονόδρομος.
Τις συγκεκριμένες εικόνες έφερε στο φως η ερώτηση που πραγματοποίησαν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δελής και Σάκης Βαρδαλής.
Όπως αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησης προς τον υπουργό Παιδείας, “το ΑΠΘ διαθέτει τέσσερα κτίρια φοιτητικών εστιών, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 1.489 φοιτητές, την ώρα που στο ίδρυμα φοιτούν περίπου 70.000 φοιτητές. Δηλαδή οι εστίες του Α.Π.Θ. μπορούν να καλύψουν μόνο το 2% των φοιτητών του. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι για τη νέα χρονιά μπορούν να διατεθούν μόνο 128 κρεβάτια και οι αιτήσεις αγγίζουν τις 400. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου υπάρχουν αναξιοποίητα κτήρια”.
Οι δύο βουλευτές μάλιστα επισημαίνουν ότι πέραν τον εξόδων όπως η αγορά πλυντηρίου, ένα ακόμα «χαράτσι» όπως το αποκαλούν είναι ότι «με την είσοδο του κάθε οικότροφος πληρώνει χαράτσι 150 ευρώ για τον πρώτο χρόνο με τη μορφή ενοικίου και επιπλέον 30 ευρώ ως εγγύηση».