, Δευτέρα
26 Φεβρουαρίου 2024

Το "Χωριό των γλυπτών" στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

DSC_0218
Ένα μοναδικό πάρκο γλυπτικής, με περισσότερα από 400 έργα τέχνης, αναμένεται να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών αλλά και σημείο συνάντησης καλλιτεχνών. Ο χώρος όπου θα τοποθετηθούν τα γλυπτά θα επιλεγεί ανάμεσα σε προτεινόμενες εκτάσεις σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Σαντορίνη.
Τα γλυπτά, έχουν όλα δημιουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια στις εγκαταστάσεις του Myrό Antiques House, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιείται η Ελληνική Πρωτοβουλία Μαρμάρου (Greek Marble Initiative). Δεκάδες γλύπτες έχουν σμιλέψει τόνους ελληνικού μαρμάρου και έχουν φτιάξει μνημειακά έργα- κάποια φτάνουν τα 5 μέτρα ύψος!- και μικρογλυπτά σε ένα διαρκές συμπόσιο γλυπτικής που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες συγκαταλέγονται ονόματα διεθνούς κύρους της σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο, όπως ο Jhon Gogaberishvili, o Edward Fleming, ο Giorgie Cpajak, ο Kamen Tanev, η Albena Mihaylova, η Sherry Tipton, ο  Ciprian Hopirtean και ο o Andrej Mitevski. Μάλιστα, σε επτά από τους διεθνείς γλύπτες, έχει παραχωρηθεί δωρεάν μια έκταση στην περιοχή, με στόχο να κτίσουν σπίτια, δημιουργώντας ένα μικρό “χωριό των γλυπτών”.
Παράλληλα, η ανάδειξη, στο εξωτερικό, Ελλήνων γλυπτών σε μάρμαρο αποτελεί στόχο της διοργάνωσης σύμφωνα με τον ιδρυτή του Myró Antiques House, Σταύρο Μυρωνίδη, ο οποίος φιλοδοξεί να ξαναβάλει την χώρα στον παγκόσμιο χάρτη της γλυπτικής τέχνης και να μη χρησιμεύει το μάρμαρο μόνο για τα… πατώματα.
Στην κατεύθυνση αυτή, ξεκίνησε συνεργασία με το Hyatt Regency Thessaloniki για την ανάπτυξη σειράς εικαστικών δράσεων. Συγκεκριμένα, κάθε μήνα, το ξενοδοχείο φιλοξενεί στους χώρους του μία έκθεση γλυπτικής ενός φημισμένου γλύπτη και παράλληλα, μία έκθεση ζωγραφικής με τα έργα ενός καλλιτέχνη . Η δράση έχει στόχο να προβάλλει στο ελληνικό κοινό, κορυφαίους ξένους καλλιτέχνες και στους σημαντικούς ξένους επισκέπτες και φιλοξενούμενους του ξενοδοχείου, Ελληνες δημιουργούς.
Γλυπτά σε μάρμαρο σαν… γάλα
Διαπιστώνοντας το έντονο ενδιαφέρον στο εξωτερικό για την γλυπτική σε μάρμαρο και παρατηρώντας ότι, αντίθετα, στην Ελλάδα, το μάρμαρο συναντάται κυρίως σε ταφικά μνημεία και σε δημόσια μνημεία, ο κ. Μυρωνίδης αποφάσισε πριν από τρία χρόνια, να προσφέρει εκλεκτής ποιότητας μάρμαρο (κυρίως θασίτικο λευκό, αυτό που οι γλύπτες αποκαλούν “γάλα”), αλλά και μάρμαρα από τη Βόρεια Ελλάδα, σε δεκάδες καλλιτέχνες οι οποίοι αμείβονται για κάθε γλυπτό που δημιουργούν στη Σουρωτή.
Στόχος της Greek Marble Initiative είναι η πώληση όλων των παραγόμενων έργων αλλά και η προώθηση της τέχνης της μαρμαρογλυπτικής. Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να γίνει και η περιοχή πόλος έλξης για τους γλύπτες παγκοσμίως και ένας χώρος όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν εικαστικές δράσεις, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
DSC_0203