, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το «χρηματιστήριο» στο Καπάνι (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

kapani_14dec_kreata
Του Άρη Κουτσιούκη
Εννέα μέρες έμειναν ως τα Χριστούγεννα και οι Θεσσαλονικείς που σκέφτονται να ετοιμάσουν χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχουν αρκετές επιλογές, προκειμένου να μη χρειαστεί να ξοδέψουν μια περιουσία. Στο Καπάνι, στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης υπάρχει αφθονία ειδών, τόσο κρεατικά, όσο θαλασσινά, οπωροκηπευτικά και άλλα είδη και το Karfitsa.gr έκανε μια πρόχειρη έρευνα τιμών για να γνωρίζετε πόσο θα χρειαστεί να πληρώσετε.

Το «χρηματιστήριο» των προϊόντων
Για παράδειγμα, βρήκαμε κοτόπουλο από 2.20€ το κιλό, μπριζόλα χοιρινή 3.50€, μοσχαρίσια 6.50€, τηγανιά και συκώτι 3.50€ το κιλό, κιμάς 5.50€, μπούτι 2.20€, φιλέτο μπούτι 5.00€, όσο και το φιλέτο στήθος κοτόπουλο. Αν κάποιος θελήσει κατσίκι ή αρνί θα το βρει από 6.99€.
kapani_14dec_kreata2
Στα λαχανικά, λόγω και της καλοκαιρίας οι τιμές είναι προσιτές, αλλά κανείς δεν ξέρει αν αυτό θα παραμείνει το ίδιο και την επόμενη εβδομάδα. Ενδεικτικά, οι ντομάτες κοστίζουν από 0.70€ το κιλό, τα λεμόνια 1€, παντζάρια από 0.80, μπρόκολο και κουνουπίδι από 1€, όσο και το μαρούλι, ενώ το λάχανο είχε 0.50€ το κιλό. Καλές είναι και οι τιμές στα φρούτα με πορτοκάλια, μήλα, μανταρίνια να κοστίζουν από 0.70€ και μπανάνες από 1€ το κιλό.
kapani_14dec_frouta
Όσοι ενδιαφέρονται για ψάρια και θαλασσινά μπορούν να βρουν μεγάλη ποικιλία και παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες τιμές που καταγράψαμε:
Γαύρος 2.50-3€
Σαρδέλα 4-5€
Μύδια 4€
Κολιοί 6€
Γάμπαρη 8€
Τσιπούρες 9-16€
Γαρίδες 11-22€
Καλαμάρια 12€
Κουτσομούρες 10-14€
Μπακαλιάρος 10-14€
Γλώσσες 15€
kapani_14dec_kotes
«Υποτονική ακόμη η κίνηση»
Πάντως, όπως λένε οι καταστηματάρχες, η κίνηση ακόμη είναι υποτονική, καθώς φαίνεται ότι περιμένουν τις τελευταίες ημέρες και την καταβολή μισθών, δώρων και συντάξεων.
kapani_14dec_pantopoleio
«Προς το παρόν η κίνηση είναι υποτονική. Όλοι περιμένουν να πληρωθεί ο κόσμος, αν θα καταφέρουν να πάρουν νωρίτερα τις συντάξεις για να μπορέσουν να αφήσουν κάτι στην αγορά. Ούτως ή άλλως και πέρυσι και πρόπερσι, προπαραμονή και παραμονή Χριστουγέννων δουλέψαμε, γιατί όπως όλοι μας, περιμένουμε εκείνες τις μέρες να δουλέψουμε και να κινηθεί η αγορά γενικότερα, κύκλος είμαστε όλοι» λέει στο karfitsa.gr η Κυριακή Τεκτονίδου, που διατηρεί παντοπωλείο στο Καπάνι και τονίζει ότι έχουν κρατήσει τις ίδιες τιμές στα προϊόντα τους. «Ακόμα και με την αλλαγή του ΦΠΑ εμείς ως επιχείρηση τον απορροφήσαμε για να διευκολύνουμε τους πελάτες μας και να μην τους επιβαρύνουμε, στον βαθμό που μπορούσαμε». Όπως λέει, στην κεντρική αγορά Θεσσαλονίκης το κλίμα είναι οικογενειακό. «Εδώ, στο Καπάνι, πρώτα από όλα υπάρχει προσωπική επαφή, υπάρχει εμπιστοσύνη, υπάρχει οικογένεια, δεν υπάρχει από πίσω μια πολυεθνική, που τα χρήματα θα φύγουν στο εξωτερικό. Γιατί όταν εγώ θα μπορέσω να πάρω αυτά τα χρήματα θα μπορέσω να δώσω και για το παιδί μου στο φροντιστήριο, να δουλέψει και ο μανάβης, έτσι πηγαίνει, είναι αλυσίδα. Από εκεί και πέρα στα σούπερ μάρκετ είναι πιο ανταγωνιστικές οι τιμές γιατί μπορούν να πάρουν μεγαλύτερες παραγγελίες με αποτέλεσμα να κάνουν και καλύτερες τιμές και βγάζουν κάποια προϊόντα σαν “κράχτες”, για να μπορέσουν να προσελκύσουν τον κόσμο, όχι ότι είναι κακό, απλά εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε σε αυτό τον βαθμό» λέει η κ. Τεκτονίδου.
kapani_14dec_frouta3
«Μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα ό,τι είναι να γίνει, ακόμη είναι νωρίς. Οι τιμές είναι καλές, τώρα αν κάνει καμιά παγωνιά, όλα τα πράσινα θα ακριβύνουν, αλλά προς παρόν είναι καλές» αναφέρει ο μανάβης Μιχάλης Πακλατζής, ενώ ο ιχθυοπώλης Γιάννης Τσάκος, συμπληρώνει: «Γιορτή δεν βλέπω, δεν γιορτάζει ο κόσμος, με τι να γιορτάσει; Με τις περικοπές που μας κάνουν; Δεν έχει ψυχολογία ο κόσμος. Μάλλον την τελευταία στιγμή περιμένουμε να έχει λίγο κίνηση».
Μιλήσαμε και με καταναλωτές, που οι περισσότεροι έκαναν τα απαραίτητα ψώνια για αυτές τις μέρες και για το εορταστικό τραπέζι ακόμη θα περιμένουν. «Εδώ βρίσκω μεγάλη ποικιλία, διαφορετικές τιμές, πιο ανταγωνιστικά τα μαγαζιά το ένα δίπλα στο άλλο. Στο σούπερ μάρκετ μπορεί να βάλουν κάποια προσφορά, αλλά σε ένα είδος. Είναι και η προσωπική σχέση, που γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια. Όπως έχουμε τον χρυσοχόο μας, έχουμε και τον ψαρά μας. Οι τιμές είναι φυσιολογικές, μπορείς να βρεις και φθηνό πράγμα για λαϊκό τραπέζι, μπορείς να βρεις και πολύ ακριβό πράγμα για μεγάλα βαλάντια» μας είπε ο κ. Μάκης, χρόνια πελάτης στο Καπάνι, τη στιγμή που βρισκόταν μπροστά από τον πάγκο με τα ψάρια.
kapani_14dec_frouta2

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.