11:58, Σάββατο
01 Οκτωβρίου 2022

Το ΥΠΕΣ διευκρινίζει για τον σταυρό: Δεν πειράζει αν είναι στραβός ή κακότεχνος

psifodeltio708Διευκρινίσεις για τον σταυρό προτίμησης στο σημερινό δημοψήφισμα έδωσε με κατεπείγουσα εγκύκλιό του προς τους εφόρους δικαστικών αντιπροσώπων το υπουργείο Εσωτερικών.
Οπως αναφέρει το υπουργείο, «επειδή πολλοί εκλογείς ρωτούν για την εγκυρότητα του πλαγίου σταυρού εντός του πλαισίου ή παραπλεύρως», διευκρινίζεται ότι θεωρείται έγκυρο το ψηφοδέλτιο που έχει… κακότεχνο σταυρό εντός του πλαισίου.
Ειδικότερα αναφέρει ότι «ήδη κριθεί από το ΑΕΔ ότι θεωρείται έγκυρο το ψηφοδέλτιο το οποίο φέρει σταυρό προτίμησης σημειωμένο κακότεχνα, ο οποίος δεν έχει τις γραμμές του εντελώς κάθετες μεταξύ τους ή απόλυτα ευθείες ή τις τέσσερις πλευρές του ισομεγέθεις ή σχηματίστηκε με περισσότερες από μία προσπάθειες του εκλογέα».
Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΣ, «άκυρο θα πρέπει να θεωρείται μόνο το ψηφοδέλτιο που φέρει διακριτικό γνώρισμα που παραβιάζει το επιβαλλόμενο από το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος απόρρητο της ψηφοφορίας». Και τέτοιο διακριτικό γνώρισμα «αποτελεί μόνον εκείνο το σημείο το οποίο μπορεί, σύμφωνα με τα διδάγματα της λογικής και της εμπειρίας, να προσδιορίσει άμεσα ή έμμεσα τον εκλογέα που ψήφισε με το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο».
Τέλος, το υπουργείο διευκρινίζει ότι σε περίπτωση αμφιβολίας «το ψηφοδέλτιο πρέπει να θεωρείται έγκυρο, ενόψει της συνταγματικής κατοχύρωσης του εκλογικού δικαιώματος».
Δείτε την κατεπείγουσα εγκύκλιο του ΥΠΕΣ σε μορφή PDF.
iefimerida.gr