, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει την πληρωμή συντάξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα

167DFC98C1C9DCF437B6CF769AAB85B8Και την πληρωμή των συντάξεων του Δημοσίου αναλαμβάνει από την 1η Μαΐου το υπουργείο Εργασίας με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης.
Η υπουργική απόφαση προβλέπει, ότι στο εξής η πληρωµή των συντάξεων και βοηθηµάτων του ∆ηµοσίου θα γίνεται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η∆ΙΚΑ ΑΕ), µέσω των πιστωτικών ιδρυµάτων ιδρυμάτων όπως γίνονται και οι πληρωμές των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.
Έως τώρα, η πληρωμή των συνταξιούχων του Δημοσίου γίνονταν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά με την ένταξη του συστήματος πληρωμής στην Η.∆Ι.ΚΑ., το υπουργείο Εργασίας, καθίσταται στο εξής, ο κεντρικός φορέας ηλεκτρονικής διασταύρωσης και ελέγχου και διαχείρισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης έχει αναλάβει την πληρωμή των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα, από την 1η Ιουλίου του 2013. Από τη ρύθμιση αυτή είχε εξαιρεθεί η πληρωμή των συντάξεων του δημοσίου.
Μέσω της υπηρεσίας αυτής, γίνεται το «φιλτράρισμα», και οι κρατήσεις που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, ενώ πραγματοποιούνται κάθε μήνα διασταυρώσεις των στοιχείων των συνταξιούχων, ώστε να εντοπίζεται η παραβατικότητα.
Στην Η∆ΙΚΑ, διαβιβάζονται επίσης, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τα στοιχεία της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης των συνταξιούχων φορολογουμένων και το σύνολο των αποδοχών των συνταξιούχων εμφανίζεται στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.
Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας, η διαχείριση των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα από την Η∆ΙΚΑ., είχε σαν αποτέλεσμα, την εξοικονόμηση 80 εκατ. ευρώ ετησίως από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, και τη δαπάνη της αποστολής εκατομμυρίων εκκαθαριστικών ενώ έθεσε τέρμα στην ταλαιπωρία των συνταξιούχων καταργώντας την πολύωρη αναμονή στα ασφαλιστικά Ταμεία για την παραλαβή των εκκαθαριστικών.
Η ένταξη των συνταξιούχων του Δημοσίου στο Ενιαίο Κέντρο Πληρωμών, ήταν στον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, συναντούσε ισχυρές αντιδράσεις.
Στελέχη του Υπουργείου εκτιμούν ότι στο εξής, με την πλήρη ενοποίηση του συστήματος, επιτυγχάνεται ο πλήρης εξορθολογισμός του συστήματος, καθώς «κλείνει και η τελευταία εξαίρεση» από τη λογική του «νοικοκυρέματος», που αποτελεί και τον πυρήνα της πολιτικής του Υπουργείου.
Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας παρείχε τη διαβεβαίωση ότι η ανάθεση στην ΗΔΙΚΑ της πληρωμής των συντάξεων και των επιδομάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου, αφορά μόνο τη διαδικασία και δεν υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο καταβολής ή στα ποσά που καταβάλλονται.
skai.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.