00:56, Παρασκευή
30 Σεπτεμβρίου 2022

O δήμαρχος που “μας άναψε τα… λαμπάκια”

Της Μ. Καραπαναγιωτίδου

Ζήτω η αυτοδιαχείριση! Η λέξη αποκτά…  Μπουταρικό νόημα.  Για την «αυτοδιαχείριση» λέω, αν και θα μπορούσε και για το… «ζήτω»! Ο «κυρ Γιάννης»  (ονομασία δημάρχου και οινοβιομηχανίας  με την οποία δεν έχει  σχέση – όπως λέει  ο ίδιος – αφού «την τρέχουν» τα παιδιά του)  αρχικά έβριζε θεούς και δαίμονες . Μητροπολίτες και πιστούς. Παράνομους και νόμιμους ΙΧδες. Απειλούσε μαγαζάτορες ότι θα  τους «κλείσει» για ηχορύπανση. Υπόσχονταν  «τον ουρανό με τα άστρα». Θα γκρέμιζε το «Ι. Βελλίδης», θα μετέφερε το Γ΄ Σώμα Στρατού, θα έφτιαχνε μετρό. Θα εγκαινίαζε ροζ πρόγραμμα  στη δημοτική τηλεόραση Θα μάζευε διαφήμιση. Θα πρόσφερε free internet κλπ κλπ.

Αραιά και που «πετούσε» και κανα υπονοούμενο του τύπου…  «οι Θεσσαλονικείς να αναλάβουν την πόλη και τα σκουπίδια, οι μαγαζάτορες  τα πεζοδρόμια, οι εθελοντές  τα… δένδρα,   οι «μαυρούκοι» (δική του έκφραση για τους παρανομούντες του παραεμπορίου) να μην ενοχλούν κι άλλα παρόμοια της αυτοδιαχείρισης.  Όμως στη δεύτερη θητεία, το αποσαφηνίζει πλήρως και  το  πάει ακόμη πιο… κάτω, στα υπόγεια και στα… σκοτάδια.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου απαίτησε από τους δημότες να αναλάβουν  τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο πλατειών και δρόμων! Να αγοράσουν  αυτοί λαμπιόνια και να στολίσουν! Κι αυτό το  ξεστόμισε, αφού συζητήθηκε νωρίτερα  το θέμα των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων που ούτε αυτές μπορεί να κάνει ο δήμος, διότι δεν έχει τα ανάλογα μηχανήματα!

Η αλήθεια είναι ότι “άναψαν τα… λαμπάκια” των περισσοτέρων της αγοράς, όμως ύστερα από τόσες αποτυχημένες προσπάθειες εορταστικού στολισμού τα προηγούμενα χρόνια,  δεν έδειξαν  να περιμένουν κάτι καλύτερο.  Ακόμη κι αν σήμερα  τα πιο δημοφιλή ταξιδιωτικά sites, αναδεικνύουν τη Θεσσαλονίκη στους δημοφιλείς προορισμούς των Χριστουγέννων (μαζί με την Αθήνα και την Αράχωβα)!

Ποιος ξέρει; Μπορεί, αυτή η… σκοτεινή πλευρά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, να εκληφθεί ως… προχωρημένη άποψη ενός εναλλακτικού δημάρχου που «δεν μασάει» από μικροαστικές συνήθειες γιορτών και χαράς.  Μπορεί κι αυτό να το κάνει… must!

Μπορεί όμως και να «χαλαστούν» όταν μάθουν ότι στα ταξίδια του στο εξωτερικό – όπως το πρόσφατο της Αυστραλίας – μιλάει στα ΜΜΕ για μια κακοφτιαγμένη πόλη. Τη δική του…