Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι για το κυνοκομείο στο Στρατόπεδο Κόδρα

kodrathema
Της Έλενας Καραβασίλη
Αναστάτωση και τρόμο προκαλεί στους δημότες Καλαμαριάς, το παράνομο κυνοκομείο που λειτουργεί μέσα στο Στρατόπεδο Κόδρα, σε κοντινή απόσταση από την αγορά Βιολογικών Προϊόντων. Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί «ξέφραγο αμπέλι», όπου ο καθένας τον χρησιμοποιεί όπως θέλει. Πριν από ένα μήνα, μέσα στα όρια του Στρατοπέδου Κόδρα πίσω από το γήπεδο του Απόλλωνα, είχε δημιουργηθεί παράνομη χωματερή με «στερεά απόβλητα» που αποτελούσε εστία μόλυνσης.
kodra2
Πριν από μικρό χρονικό διάστημα είχε ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των ζώων που φιλοξενούνται στο κυνοκομείο, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα αυτό να λειτουργεί ακόμη. Οι δημότες που μένουν στη γύρω περιοχή διαμαρτύρονται και ζητούν από το δήμαρχο να πάρει θέση και να φύγει από εκεί το κυνοκομείο, καθώς, όπως λένε, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Πρόσφατα δύο ηλικιωμένοι έπεσαν στα δόντια αδέσποτων σκύλων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν. Ενώ, έντονο προβληματισμό δημιουργεί στους φιλόζωους το γεγονός ότι  παραμένει άγνωστη η τοποθεσία όπου θα μεταφερθούν τα αδέσποτα ζώα.
Φόβος και τρόμος το κυνοκομείο
«Το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο αρκετές φορές. Πάρθηκε η απόφαση- με εισαγγελική εντολή- να απομακρυνθούν από εκεί τα αδέσποτα ζώα. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζωών Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Σταύρος Ζαμπέτογλου, μετέφερε κάποια από αυτά σε χώρους όπου είναι κατάλληλοι. Οι κάτοικοι του δήμου ζητούν εδώ και αρκετό καιρό να φύγουν τα ζώα από το Στρατόπεδο Κόδρα, γιατί φοβούνται. Κυρίως μετά τα πρόσφατα περιστατικά, που τα σκυλιά δάγκωσαν δύο ανθρώπους», τονίζει στην Karfitsa ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεόδωρος Μπακογλίδης.  Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπακογλίδης, η τοποθέτηση του κυνοκομείου στο Στρατόπεδο είναι παράνομη. «Όλα τα αδέσποτα του δήμου μας είναι υγιή, στειρωμένα, εμβολιασμένα και τσιπαρισμένα όπως προβλέπει ο νόμος, με πρωτοβουλία του ΣΥΠΠΑΖΑΘ. Ο ρόλος του Στρατοπέδου όμως δεν είναι να φιλοξενεί αδέσποτα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογλίδης. Όπως σημειώνει ο κ. Μπακογλίδης, «είμαστε σε συνεννόηση με την κτηνιατρική αλλά και με την εισαγγελία, να μας δώσουν εντολή να το απομακρύνουμε από εκεί. Ο χώρος δεν είναι δικός μας, ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Πρέπει να έχουμε εισαγγελική εντολή καθώς και εντολή από την κτηνιατρική και την περιφέρεια για να ενεργήσουμε. Τα ζώα εκεί είναι όλα υγιή πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να μεταφερθούν. Ξεκίνησε μία σταδιακή απομάκρυνση των ζώων- που μεταφέρθηκαν σε νόμιμα ενδιαιτήματα- όμως το κυνοκομείο παραμένει», καταλήγει ο ίδιος.
kodra5
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, Σταύρος Ζαμπέτογλου, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι, «δε χρειάζεται να ξέρει κανένας που θα μεταφερθούν τα σκυλιά. Υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι που είναι υπό φύλαξη και εκεί θα μεταφερθούν τα ζώα, είναι αρμοδιότητα των υπηρεσιών και μόνο». Όσο αφορά στο πως βρέθηκαν εξαρχής στο Στρατόπεδο Κόδρα τα αδέσποτα, ο κ. Ζαμπέτουγλου τόνισε ότι, «Τα ζώα μαζεύτηκαν παρανόμως εκεί από ιδιώτες σε έναν παράτυπο χώρο. Τα ζώα θα μεταφερθούν σταδιακά σε χώρο όπου θα είναι ασφαλή».
Εστία μόλυνσης
Ανάμεσα σε μπάζα και «στερεά απόβλητα» έκαναν τη βόλτα τους όσοι επισκέπτονταν το Στρατόπεδο Κόδρα πριν από ένα μήνα.  Σε μικρή απόσταση από συγκρότημα σχολείων, ο χώρος που βρίσκεται πίσω από το γήπεδο του Απόλλωνα, μετατράπηκε σε παράνομη υπαίθρια χωματερή με αδρανή  υλικά. «Μετά από διαβήματα, καταγγελίες στο δημοτικό συμβούλιο, δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και τη διατύπωση απειλής προσφυγής στον αρμόδιο Εισαγγελέα Περιβάλλοντος και στις άλλες αρμόδιες αρχές, η διοίκηση του δήμου αναγκάστηκε να απομακρύνει τα απόβλητα, ώστε σήμερα,  εκείνο το τμήμα είναι καθαρό», αναφέρει o δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς, Μανώλης Λαμτζίδης.
kodra3
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς υπογραμμίζει ότι, «εδώ και ένα μήνα ο δήμος καθάρισε όλη εκείνη την περιοχή. Επειδή το Στρατόπεδο Κόδρα είναι αφύλαχτο, πηγαίνουν και πετάνε τα απόβλητά τους. Πήγαμε με φαγάνες και φορτηγά και τα σηκώσαμε όλα».
kodra4
Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Λαμτζίδη το πρόβλημα δε φαίνεται να λύθηκε οριστικά καθώς διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι αποθέτουν οικοδομικά υλικά , που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν άμεσα. «Διαπιστώσαμε πως συνεχίζουν να βάζουν υλικά χωματουργικών εργασιών που σημαίνει πως κάποιοι εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν σαν… χωματερή. Άμεσα μπορεί να μη τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των κατοίκων, όμως έμμεσα σίγουρα υπάρχει κίνδυνος γιατί μπορεί εκεί να δημιουργηθεί φωλιά για ερπετά και τρωκτικά», εξηγεί ο κ. Λαμτζίδης.
kodra