14:00, Παρασκευή
28 Ιανουαρίου 2022

Β. Νάκου για θάνατο 25χρονου: «Πρέπει να αναζητηθεί τάχιστα η ποινική ευθύνη»

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντώς υπευθύνου κατέθεσε χθες το μεσημέρι στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλική Νάκου, προκειμένου να διερευνηθεί, αν συντελέστηκαν πράξεις που συνιστούν ποινικά αδικήματα αναφορικά με τον θάνατο του 25χρονου φιλοξενούμενου του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με αναπηρία.

Η κα Νάκου, προέβη στην εξής δήλωση σχετικά με τον θάνατο του 25χρονου περιθαλπόμενου από το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος»:

«Από τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, ημέρα που λαμβάνω γνώση για το περιστατικό ξυλοδαρμού περιθαλπόμενου του ΠΑΑΠΑΘ και την εισαγωγή του σε νοσοκομείο της πόλης, διέταξα ένορκη διοικητική εξέταση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Μετά το θλιβερό γεγονός του θανάτου του περιθαλπόμενου μας, ως Πρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του ΚΚΠΠΚΜ ζήτησα τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, ώστε να γίνουν γνωστά τα ακριβή αιτία του θανάτου, ενώ παράλληλα αιτήθηκα στο νοσοκομείο να μας δοθεί ο ιατρικός του φάκελος. Εχθές, στη 1 το μεσημέρι, κατέθεσα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διερευνηθεί, αν συντελέστηκαν πράξεις που συνιστούν ποινικά αδικήματα. Η διοίκηση οφείλει να διαλευκάνει τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό αυτό περιστατικό και να αποδώσει ευθύνες στους υπαίτιους. Προσωπικά είμαι αποφασισμένη να φθάσω την υπόθεση μέχρι τέλους. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Η διοίκηση του Κέντρου, το σωματείο των γονέων και κηδεμόνων των περιθαλπόμενων μας και η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων»

«Συμπεριφορές που θίγουν την ανθρώπινη υπόσταση δεν έχουν καμία θέση στο ΚΚΠΠΚΜ από όπου και αν προέρχονται» τόνισε η πρόεδρος και πρόσθεσε πως «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν τελεσθεί πράξεις καταδικαστέες και συνεπώς, πρέπει να αναζητηθεί τάχιστα η ποινική ευθύνη, την οποία υπέχουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Από την ημέρα που ανέλαβα τη διοίκηση του ΚΚΠΠΚΜ μάχομαι για την καλυτέρευση των συνθηκών φροντίδας των περιθαλπόμενων, για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών χρόνιας νοσηλείας σε μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα, για την προώθηση της αυτόνομης διαβίωσης και για την ίση μεταχείριση στα άτομα με αναπηρία».

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, που είναι Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η κα Νάκου δεσμεύτηκε στη μνήμη του Πάρη, ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται, ώστε η κοινωνία να αλλάξει νοοτροπία και ο σεβασμός των ίσων δικαιωμάτων, η αποδοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, καθώς και η αξιοπρεπής διαβίωση τους, να καταστεί από στόχος σε καθημερινή πράξη.