21:25, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Βιβλιοθεραπεία: Η θεραπευτική δύναμη της ανάγνωσης

Η ιδέα της βιβλιοθεραπείας υπήρχε από τα αρχαία χρόνια. Η βιβλιοθήκη της Θήβας στην αρχαία Ελλάδα είχε γράψει πάνω από την πόρτα της «Θεραπευτικός Τόπος της Ψυχής».

Της ΝΑΝΣΥΣ ΝΕΝΕΡΟΓΛΟΥ – ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι λόγω των γεγονότων με τον κορονοϊό στράφηκαν με εμμονή στις ειδήσεις και σταμάτησαν να διαβάζουν βιβλία. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, παραπονιούνται ότι απλώς δεν μπορούν να εστιάσουν ή έχασαν την επιθυμία να διαβάσουν ένα βιβλίο.

Αυτό, όμως, έχει ένα τίμημα.

Η τηλεόραση μας δίνει τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούμε στο σπίτι μας από άτομα που δεν θα είχαμε στο σπίτι μας.

Οι ιστορίες ενός βιβλίου όχι μόνο διασκεδάζουν και ενημερώνουν, αλλά έχουν επίσης τη δύναμη να προκαλούν, να παρηγορούν και να καθοδηγούν. Η τηλεόραση μπορεί να είναι ισχυρή και ακόμη και να μας δίνει μια αίσθηση άνεσης όταν όλα πάνε εντάξει στο τέλος, αλλά η παρακολούθηση είναι παθητική. Η τηλεόραση διασκεδάζει. Αυτό σαφώς και δεν είναι κακό. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι καλό, αλλά δεν είναι τόσο ωφέλιμο όσο η ανάγνωση ενός βιβλίου.

Η ανάγνωση είναι ενεργή. Μας εμπλέκει με έναν βαθύτερο τρόπο από το να παρακολουθούμε. Η ανάγνωση είναι ισχυρή. Μας προκαλεί να δούμε τον κόσμο και τον εαυτό μας διαφορετικά.

Ένα πραγματικά καλό βιβλίο παρέχει δύο πράγματα: μια πόρτα και έναν καθρέφτη. Η πόρτα είναι εκείνη η στιγμή της ιστορίας όπου ο αναγνώστης εμπλέκεται και ασχολείται με την αφήγηση. Οι αναγνώστες συχνά αναφέρονται σε αυτή τη στιγμή σαν γαντζωμένοι, όπως «από την πρώτη σελίδα ήμουν γαντζωμένος και δεν μπορούσα να σταματήσω να διαβάζω».

Μόλις γαντζωθεί από την ιστορία, ο αναγνώστης αρχίζει να ασχολείται με την ιστορία σε ένα βαθύτερο επίπεδο: πλησιάζουν τον καθρέφτη της αφήγησης και αρχίζουν να βλέπουν την αντανάκλαση της δικής τους ζωής στην ιστορία. Ο αναγνώστης βγαίνει από τη ζωή του για μια στιγμή και αναρωτιέται τι θα έκανε στην ίδια κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κεντρικός ήρωας.

Όταν βλέπουμε έναν χαρακτήρα να αναπτύσσεται και να αλλάζει, πολλές φορές μας βοηθά να πιστέψουμε ότι σε μια παρόμοια κατάσταση μπορούμε και εμείς να επιβιώσουμε, να αλλάξουμε, να μεγαλώσουμε και να αγκαλιάσουμε τους εαυτούς μας.

* Ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL