«Βόμβα» με ελληνικό γιαούρτι χωρίς νωπό γάλα

yog-656x410Κοινή υπουργική απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης φέρνει τα πάνω κάτω στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, αποσυνδέοντας το νωπό γάλα από την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού, υιοθετώντας την εργαλειοθήκη του ΟΟΣα και ανοίγοντας την πόρτα σε αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Έθνος», που είχε αναδείξει το θέμα από τον Απρίλιο, παρά τις σθεναρές αντιδράσεις των φορέων του κλάδου, η νέα «συνταγή» για τον τρόπο παρασκευής γιαουρτιού, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, επιτρέπει τη χρήση οποιασδήποτε μορφής γάλακτος.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, η αλλαγή αυτή μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς αφήνει στον καθένα το περιθώριο να προωθεί στην αγορά ελληνικό γιαούρτι που δεν περιέχει ελληνικό αγελαδινό γάλα ενώ παράλληλα ανοίγει «κερκόπορτα» για εισαγωγές όχι μόνο φθηνού νωπού γάλακτος αλλά και φθηνών πρώτων υλών για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων. Το νέο άρθρο απαλείφει την προϋπόθεση του νωπού γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού και δίνει τη δυνατότητα χρήσης φθηνών εισαγόμενων συμπυκνωμάτων γάλακτος.newsbeast.gr