«Βούλιαξε» η κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης!

kapani
Από νωρίς το πρωί η κεντρική ιχθυαγορά της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στο Καπάνι, «πλημμύρισε» από κόσμο! Παρά τον βροχερό καιρό, οι Θεσσαλονικείς έσπευσαν να προμηθευτούν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά για το σαρακοστιανό τραπέζι, με την κίνηση να είναι αυξημένη και τη ροή του κόσμου να είναι συνεχόμενη. Οι ιχθυοπώλες εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι, καθώς όπως φαίνεται φέτος θα… ξεπουλήσουν ψάρια και θαλασσινά πολύ νωρίτερα, συγκριτικά με άλλες χρονιές. Με την τιμή σε σαρδέλες και γαύρους να κυμαίνονται από 3 έως 4 ευρώ το κιλό και τις τιμές στα οστρακοειδή να είναι αντίστοιχες, στους πάγκους των ιχθυοπωλείων… επικρατεί το αδιαχώρητο!
Της Έλενας Καραβασίλη
nikolopoulos
«Ξεκίνησε να έχει κόσμο από τις 6:30 το πρωί και η ροή συνεχώς αυξάνεται. Ευελπιστούμε καταναλωτές και επαγγελματίες του ιστορικού κέντρου να μείνουν ευχαριστημένοι. Έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση καταναλωτών συγκριτικά με άλλες χρονιές, που αγοράζουν μικρότερες ποσότητες όμως το αποτέλεσμα είναι θετικό. Βοήθησε βέβαια πολύ και ο καιρός που κράτησε τους Θεσσαλονικείς στην πόλη, έτσι θα δουλέψουν και οι ταβέρνες τις περιοχής», σημειώνει στο karfitsa.gr ο πρόεδρος επαγγελματιών του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Νικολόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο οι καταναλωτές επιλέγουν κυρίως τα φτηνά είδη για το τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας, όπως είναι τα μύδια, τα χταπόδια, τα καλαμάρια, οι σουπιές. «Οι καραβίδες κοστίζουν περίπου 24 ευρώ το κιλό και οι γαρίδες 34 ευρώ. Οι καταναλωτές δε τα επιλέγουν σε μεγάλο βαθμό αυτά τα είδη, παίρνουν όμως ιχθυοτροφικές γαρίδες που είναι στα 12 ευρώ».  Ο κ. Νικολόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος για όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής καθώς όπως λέει ο κόσμος έρχεται στην αγορά του ιστορικού κέντρου και «γνωρίζει πλέον πως θα βρει φρέσκα προϊόντα στις καλύτερες τιμές».
f1
Γέμισε ο «Θαλασσόκηπος»
Ο «Θαλασσόκηπος» του Μιχάλη και του Ηλία Δημητριάδη θα… αδειάσει όπως φαίνεται νωρίς αφού οι καταναλωτές σχηματίζουν ουρά μπροστά στους πάγκους τους για να προμηθευτούν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. «Χταπόδια, σουπιές, καλαμάρια, μύδια, γαρίδες έχουν την… τιμητική τους αυτές τις μέρες. Από τις 7:00 το πρωί η αγορά ξεκίνησε να γεμίζει με κόσμο και υπάρχει συνεχόμενη ροή. Ο κόσμος παίρνει κυρίως θαλασσινά με τα μύδια να κοστίζουν 3 ευρώ το κιλό. Οι γαρίδες ξεκινούν από τα 12 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος τους, ενώ οι σουπιές ευτυχώς κράτησαν την τιμή τους στα 10 ευρώ (άλλες χρονιές έφταναν μέχρι και τα 13 ευρώ στο κιλό). Τα χταπόδια είναι στα 10 ευρώ, τα θράψαλα φτάνουν τα 5 ευρώ, ενώ σε ψάρια τα πιο ακριβά είναι οι κουτσουμούρες που κοστίζουν μέχρι και 20 ευρώ», λέει στο karfitsa.gr ο Μιχάλης Δημητριάδης, που είναι ένα από τα νεότερα αφεντικά στην κεντρική αγορά στο Καπάνι και μετρά ήδη αρκετά χρόνια μέσα στα… θαλασσινά και τα ψάρια.
f2
Η Ιωάννα Σακισλόγλου έχει το ιχθυοπωλείο της στο Καπάνι εδώ και 40 χρόνια. Όπως λέει χαρακτηριστικά, η κίνηση για τις ημέρες τις Σαρακοστής αναμένεται να είναι καλύτερη συγκριτικά με την περσινή χρονιά. «Είμαστε αισιόδοξοι. Μετά από αρκετά χρόνια έχει κίνηση. Ο κόσμος κυρίως μαλάκια και θαλασσινά, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και είναι για όλα τα βαλάντια».
psaria3
Τι πρέπει να προσέχουμε
Όπως εξηγεί ο κ. Νικολόπουλος που στον πάγκο του βρίσκει κάνεις τα πιο φρέσκα ψάρια με πλούσια ποικιλία, όταν οι καταναλωτές αγοράζουν οστρακοειδή θα πρέπει να προσέξουν να είναι κλειστά. «Τα οστρακοειδή είναι ζωντανά όταν είναι κλειστά, ακόμη και αν είναι ανοιχτά θα πρέπει να κλείσουν μόλις τα χτυπήσεις με το χέρι αλλιώς δε πρέπει να καταναλωθούν. Σε ότι αφορά στα μαλάκια θα πρέπει όταν πατάμε με το δάχτυλο το δέρμα τους, αυτό να επανέρχεται να είναι η σάρκα τους σκληρή. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά για να ξεχωρίζουν οι καταναλωτές τα φρέσκα είδη».
psaria
Τα… «τεχνάσματα» των σούπερ μάρκετ
Για παραπλανητικά τεχνάσματα με στόχο τους καταναλωτές, κάνει λόγο ο κ. Νικολόπουλος αναφερόμενους στα ιχθυοπωλεία των σούπερ μάρκετ. «Προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές με τεχνάσματα και πλέον το γνωρίζουν και οι ίδιοι και αποφεύγουν να αγοράζουν από εκεί ψάρια και θαλασσινά. Βγάζουν διαφημίσεις με συσκευασίας χαμηλής τιμής που δεν αφορούν όμως στο κιλό, αλλά στα 700 γραμμάρια. Επίσης πολλές φορές διαφημίζουν ένα προϊόν που δεν υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ για να το προμηθευτούν, να μη το βρίσκουν και τελικά να καταλήγουν να αγοράσουν κάτι άλλο».
Μειωμένες τιμές
f4
«Οι τιμές είναι πολύ καλές και σε όλους τους πάγκους τα προϊόντα είναι πάντα φρέσκα. Αποφεύγω να παίρνω ψάρια από σούπερ μάρκετ, προτιμώ να ψωνίζω από την αγορά στο Καπάνι . Για το σαρακοστιανό τραπέζι θα πάρουμε κυρίως θράψαλα, φτηνά ψάρια και ψαρικά για τα παιδιά», λέει ο Αλέξανδρος Αντωνίου.
f3
Μύδια, γαρίδες, καλαμάρια και χταπόδι για να… μπούνε στη σχάρα επιλέγει ο Σάκης Μαργαρίτης. Όπως λέει: «εδώ θα βρεις πάντα καλή ποιότητα, όμως πρέπει να ξέρεις να ξεχωρίζεις τα φρέσκα γιατί καμία φορά… προσπαθούν να σε μπερδέψουν οι ιχθυοπώλες. Οι τιμές είναι καλές αλλά υπάρχουν φορές που στη λαϊκή βρίσκω καλύτερες τιμές. Για σούπερ μάρκετ δε το συζητώ, πολύ σπάνια θα πάρω ψάρια από εκεί».
psaria4
Σπανίως επισκέπτεται τους πάγκους ιχθυοπωλείων που βρίσκονται  σε σούπερ μάρκετ και ο Κώστας Αντωνόπουλος. «Για το σαρακοστιανό τραπέζι θα πάρω σίγουρα όστρακα, χταπόδι, γαρίδες και καλαμάρια. Οι τιμές στο Καπάνι νομίζω ότι είναι μειωμένες συγκριτικά με πέρυσι και έτσι πιστεύω πως ο κόσμος θα ψωνίσει πιο εύκολα», σημειώνει.